Zien & Doen

Blog: fietsroute Hulsbeek-Haagse Bos

Geschreven door

Els

Leestijd 6 minuten 2037 x bekeken

Heb je zin om een dagje te fietsen? Onze collega Els ging op pad en maakte een fietstocht van 45 kilometer door de mooie natuur rondom De Lutte, Oldenzaal en Losser. De omgeving van Losser trakteert je op een fraaie afwisseling van weilanden, bossen en gezellige terrassen. Ben je benieuwd? Lees haar ervaringen en bekijk de fotogallerij voor inspiratie.

In de wat frissere maanden wandelen we graag, maar nu hartje zomer zijn we een grote fan van de fiets.

Voor de ‘gemakkelijke fietser’ heeft de Tourist info De Lutte-Losser keuze uit verschillende fietsroutes om het oostelijke deel van Twente te ontdekken. Dwars door de natuur lopen de meest prachtige fietsroutes en het uitzoekwerk is dus al gedaan.

De keuze valt op een route aan de hand van knooppunten van ongeveer 45 kilometer die vanuit De Lutte door onder andere het Hulsbeek in Oldenzaal en het Haagse bos in Losser voert. Voor het gemak noteer ik de knooppunten op een kaartje van mijn knooppuntenhouder. Geen gedoe met routekaart of navigatie, maar al trappend volop genieten van het mooie landschap.

We starten bij de Tourist Info in De Lutte en fietsen linksaf richting de kerk, de start van de route. Eigenlijk is het zonde om meteen al te starten, want de terrasjes in het centrum zien er gezellig uit. Dus toch eerst maar een kopje koffie!

Oldenzaal

En dan echt van start. We laten al snel de drukte in het dorp achter ons en fietsen richting Oldenzaal via de Rhododendronlaan. Ondanks dat de rhododendrons zijn uitgebloeid, is dit altijd een mooi pad. Bij het landgoed De Wilmersberg, na het passeren van het hek, krijgen we op het grindpad behoorlijk wat snelheid; toch maar even in de remmen ……..

Rhododendronlaan
Rhododendronlaan

De route voert naar het centrum van Oldenzaal. We letten even niet goed op en missen een paar keer de routebordjes, die zich snel opvolgen. Alert zijn dus! Tussen het ziekenhuis met de fraaie naam ‘Heil der Kranken’ en de watertoren door, komen we uiteindelijk uit op het plein van de St. Plechelmusbasiliek. Deze kan worden bezocht en voor een mooi uitzicht kan de toren dagelijks om 14.00 uur worden beklommen.

De route gaat helaas net niet over het gezellige marktplein met de vele terrassen; maar vlak ervoor linksaf naar de rand van het centrum. Dus voor een stop een klein stukje doorfietsen. Eenmaal uit de stad fietsen we door het buurtschap Lemselo. Bij een rustbankje staat een bord met een plattegrond met de (oude) namen van de boerenerven in de omgeving.

Het landschap is hier weids, uitgezonderd een aantal opkomende maisvelden. Maar ja de koeien moeten ook worden gevoerd! Op veel (andere) plaatsen zie je het al: bloemenmengsels aan de akkerranden. Misschien een idee om dit voor maisland te ‘verplichten’ als goedmakertje voor het belemmeren van het uitzicht?

Het Hulsbeek

Na het rondje Lemselo belanden we in het natuurgebied Het Hulsbeek met een zwemplas en surf- en visvijver. Rond deze recreatievijvers liggen bossen en we fietsen hier kilometers over de mooie bospaden. Op een van de paden gaat het bijna mis; een “baasje” had zijn drie niet-aangelijnde honden niet onder controle en een daarvan deed tot twee keer toe een aanval op onze fiets wat een behoorlijke schrikreactie teweeg bracht. Het gaat dit keer gelukkig goed, we blijven zitten (zonder excuses overigens van de hondenbezitter die nog opmerkt dat de honden vrij mogen lopen……!?).

Het Hulsbeek
Het Hulsbeek

Bij knooppunt 92 gaan we verkeerd en fietsen rechtsaf in plaats van rechtdoor. Een prachtig stukje overigens, langs een mooi heideveld, dat er over een aantal weken vast nog mooier uitziet. Geen nood dus, we fietsen een stukje terug en zitten in no time weer op de route. We passeren het klimbos Avatarz en stappen even af om de capriolen op grote hoogte te bekijken. ‘Cool’ om te doen, maar aan ons ‘oudjes’ niet besteed (hoogtevrees…..?).

Via een fietstunneltje komen we weer in het buitengebied en fietsen langs de Pannenkoekplas, een zandafgraving aan de rand van Oldenzaal.

Vliegveld Twenthe

Omdat ons stalen ros een batterijtje heeft en wat extra kilometers aan kunnen, wijken even van de route af voor een lus over het natuurgebied vliegveld Twenthe. Wanneer we boven een maisland de vleugels van vliegtuigen uit zien komen, ziet dat er een beetje onwerkelijk uit in het Twentse landschap. Maar iets verderop zien we twee vliegtuigen van Air Mauritius in volle glorie. Dat doet even ‘pijn’ nu reizen naar exotische bestemmingen er even niet in zit door corona. De vliegtuigen zijn hier overigens aan de grond gezet om te worden ontmanteld.

vliegtuigen in het maisland?
vliegtuigen in het maisland?

Haagse Bos

Eenmaal weer op de oorspronkelijke route komt het Haagse Bos en Oldenzaals veen in zicht. Dit is ook een prachtig wandelgebied waar we tijdens wandelingen regelmatig reeën spotten. Maar het is ook prachtig om hier te fietsen en dat doen we in een lagere versnelling om hiervan te genieten. Hier en daar is flink gekapt, maar op een informatiebordje is te lezen dat dit pure noodzaak is om de verspreiding van de letterzetter tegen te gaan. Dit is een zeer schadelijke klein kevertje, die graag fijnsparren op z'n menu heeft. Gelukkig worden er weer andere boomsoorten voor terug geplant.
We vinden een bankje op een mooi plekje voor een rustmomentje en de meegenomen broodjes.

Haagse Bos
Haagse Bos

Losser

Inmiddels zijn we al ruim over de helft van de route en naderen via de Lonnekerberg het plaatsje Losser. We fietsen dwars door het centrum, langs het Aleida Leurinkhuis, de dorpsbleek en over het plein met de Martinustoren.

Aan de rand van het centrum ligt cultuurpark Erve Kraesgenberg, een meer dan 500 jaar oud boerderijcomplex. De knooppuntenroute geeft hier een omleiding aan en gaat dwars door het cultuurpark. Anders waren we er misschien langs gefietst, maar nu stappen we hier toch even af om een rondje langs de gebouwen te maken.

Erve Kraesgenberg
Erve Kraesgenberg

Hierna maken we een kort uitstapje naar het buitenland, want we passeren de Duitse grens en fietsen door een mooi bosgebied waar links en rechts waterplassen verscholen liggen. Dit zijn zandafgravingen waar het overigens verboden is om te zwemmen.

De Lutte

Weer op Nederlandse grondgebied fietsen we voort over mooie landelijke weggetjes naar De Lutte. Voor de afwisseling stappen we af bij het Arboretum Poort Bulten en maken een ommetje door het bomenpark.

Arboretum Poortbulten
Arboretum Poortbulten

Het einde van de fietstocht is in zicht en met de gedachte dat in het centrum van De Lutte voldoende horecapunten zijn, trappen we nog even de laatste kilometers weg.

Onze conclusie: een mooie en afwisselende fietsroute door een mooi deel van Twente, waarbij de landelijke omgeving een aantal keren wordt verruild met de bossen en dorpen en stadjes.

Wil je deze tocht ook fietsen? De route is te koop in de webshop van de Tourist info in De Lutte via deze link fietsroute Hulsbeek-Haagse Bos

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Els

Werkzaam bij Tourist info De Lutte-Losser.

Meer verhalen uit Losser

  1. Nieuws

    Nieuwe locatie Tourist info Losser

  2. Op bezoek bij

    Op bezoek bij Uit in Twente

    Geschreven door Bianca
  3. Zien & Doen

    Wat te doen met Pasen?

    Geschreven door José
  4. Zien & Doen

    Tips bij regen

    Geschreven door José

Tip je vrienden

facebook twitter