Natuur

Herfstwandeling met gids Tonny Morsink

Geschreven door

Els

Leestijd 4 minuten 876 x bekeken

Op pad met gids/weerkundig Luttenaar Tonny Morsink door een prachtig gekleurde natuur in De Lutte en omgeving.

Als rasechte Tukker kent Tonny De Lutte op zijn duimpje en heeft veel kennis over de omgeving. Hij neemt het groepje van 10 wandelaars mee voor een wandeling van ongeveer 13 kilometer in het buitengebied van De Lutte.
Het wandelgezelschap komen niet alleen uit De Lutte en Losser, maar er is ook een echtpaar uit Drenthe en twee dames uit Noord-Brabant. De start is bij de Tourist info en gaat eerst door het centrum van De Lutte, met een korte stop bij het bronzen beeld van de Hellehond. Tonny vertelt een en ander over de legende, aangevuld door één van de deelnemers die er vanwege zijn studie ook mee bekend is. De route gaat door het Kerkebos naar de Elfterheurne. Hier passeren we een zogenaamde tuffelkelder, een klein schuurtje, half onder de grond waar vroeger de aardappels (tuffels) werden bewaard.

Een tuffelkelder
Een tuffelkelder

Iets verderop ligt half verscholen in het bos een kleurrijk theehuis, dat jammer genoeg niet wordt onderhouden. Aan de Kruisseltlaan komen we aan bij een uitzichtpunt met de religieuze naam De Preekstoel, waar je op het bankje kunt genieten van de rust en bij helder weer van een schitterend weids uitzicht richting De Lutte en Gildehaus/Bentheim.

De Preekstoel
De Preekstoel

Landgoed Egheria
Landgoed Egheria

Na de Kruisseltlaan wandelen we een stukje langs de Bentheimerstraat en steken over naar het natuurgebied Egheria. Vlak voor Erve Middelkamp, het beheerkantoor van Natuurmonumenten, schiet een ree in een flits vanuit het weiland het bos in!

Erve Middelkamp is een Twents boerderijcomplex met hooischuur dat met name door de deelnemers uit Brabant en Drenthe wordt bewonderd. De hooischuur en boerderij zijn te huur voor vergaderingen en in de groepsaccommodatie Oerboerderij kun je overnachten.

Erve Middelkamp
Erve Middelkamp

Uitzicht vanaf Erve Middelkamp
Uitzicht vanaf Erve Middelkamp

We wandelen een stukje langs de bosrand met schitterende uitzichten en duiken via een klaphekje het bos in waar de vele paddenstoelen een geliefd onderwerp zijn om door de knieën te gaan voor het maken van foto’s. Maar het zijn er teveel, dus gaan we verder!

Een mooie laan
Een mooie laan

Vennetje
Vennetje

We lopen over het Dassen Hendrikpad, genoemd naar een boer die iets verderop woonde en langs de toenmalige dassenburcht wandelde.

Modder en nog eens modder

De gids wil een mooi stukje natuur laten zien en waarschuwt voor een wat modderig deel; maar natuurlijk heeft niemand bezwaar. De ‘survival’ valt achteraf mee, we ontwijken de modderige stukjes over 'olifantenpaadjes' en we bereiken een van de hoogste punten van Overijssel, de Paasberg. Bij het bankje (Belvedere) hebben we een prachtig uitzicht over het dal en kun je achter de uitlopers van de Kuiperberg Duitsland met de windmolens zien liggen.

Uitdaging in de modder
Uitdaging in de modder

De Paasberg
De Paasberg

Bij het wandelgezelschap blijken een aantal (oud)leraren te zijn en met name de vakdocent Land- en tuinbouw heeft ook veel kennis over de krachtvelden, energieplekken en leylijnen op deze plaatsen. In dit gebied schijnen veel leylijnen te lopen en er zijn plekken met speciale krachten te vinden. We vervolgen 'vol energie' onze weg via mooie bospaadjes en prachtige uitzichten over het glooiende landschap in het gebied de Hooge Lutte. Tonny 'dirigeert’ ons hier al pratend door heen en wijst ons tevens op zijn favoriete fotogenieke plekjes.

Tonny vertelt vol passie
Tonny vertelt vol passie

We krijgen op de Hoge Kaviksweg vanuit de verte een uitkijkje op De Hel, een ravijn met een monument, waar ooit een weg liep van Bentheim naar Oldenzaal om er, met paard en (hessen)wagen, Bentheimer zandsteen over te vervoeren. De naam De Hel is ontstaan omdat dit een hels karwei moet zijn geweest in deze vroegere tijden.

De wandeling zit er bijna op en we lopen via de Loabult, waar we even stoppen bij de gereconstrueerde galg, over een erf naar de Sproakstee.
Dit is een in ere herstelde oude vergaderplaats, een kring van veldkeien. Hier werd door de boeren vergaderd, regels vastgelegd over bijvoorbeeld de grenzen van de Markegrond, etc. en recht gesproken. Zo nodig werden strenge straffen (doodvonnissen!) opgelegd aan overtreders, waar de galg, die we eerder op de Loabult in de wandeling zijn gepasseerd, voor werd gebruikt. Een luguber idee!

De Sproakstee
De Sproakstee

We lopen het laatste stukje naar het centrum van De Lutte en strijken neer op het terras van ’t Dorpscafé Lutters Kwartier en genieten van een kopje koffie met een plak heerlijke Twentse krentenwegge.

Het was een mooie wandeling met een enthousiaste gids Tonny, die ons heel wat heeft geleerd over deze mooie omgeving en zijn (oud)bewoners.

Maar er valt hier nog veel meer te ontdekken; er is te veel te zien om in één wandeling te stoppen.
De Tourist info heeft meer mooie wandelingen in dit gebied uitgezet, te koop in de webshop en organiseert regelmatig een wandeling met gids. Voor groepen is dit op aanvraag ook mogelijk.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Els

Werkzaam bij Tourist info De Lutte-Losser.

Meer verhalen uit Losser

  1. Zien & Doen

    De elektrokarritten gaan weer van start!

    Geschreven door Bianca
  2. Zien & Doen

    Lekker slapen op een bijzondere manier in Twente?

    Geschreven door José
  3. Kids

    Tips voor de meivakantie

    Geschreven door José
  4. Denekamp

    Als een stoomtram door Twente

Tip je vrienden

facebook twitter