Met een elektrokar door Arboretum PoortBulten

Geschreven door

Els

Leestijd 5 minuten 1511 x bekeken

Ga op pad in een elektrokar onder leiding van een gids en maak kennis met het veelzijdige Arboretum PoortBulten. Elke donderdag kun je mee voor een rondrit. Ook voor mensen die minder mobiel zijn.

Over het Arboretum Poortbulten

Arboretum Poortbulten in De Lutte is een unieke locatie in Twente. Het 1000-bomenpark is begonnen op de plek waar vroeger alleen heide te zien was. In opdracht van textielfabrikant en bomenliefhebber Gelderman startte tuinarchitect Springer ruim een eeuw geleden met de aanleg van dit park. Het natuurpark is maar liefst 19 hectare groot en biedt plek aan zo’n 2500 exemplaren bomen- en heestersoorten, verdeeld over 1000 soorten uit alle werelddelen, meestal voorzien van een informatiebordje.

Springer was liefhebber van Engelse landschapstuinen met parkachtige landschappen, slingerende paadjes en verrassende doorkijkjes die zorgen voor zicht op de boompartijen.

plattegrond
plattegrond

Eigendom Natuurmonumenten

Na de Tweede Wereldoorlog en na de overname in 1973 door het toenmalige Recreatieschap Twente (nu Regio Twente) werd het park grondig gerestaureerd. In 2016 werd het eigendom en beheer overgedragen aan Natuurmonumenten

Klimroos bij de ingang
Klimroos bij de ingang
In Arboretum PoortBulten is het in alle jaargetijden een kleurrijk feest. Een arboretum is een bomentuin, máár er zijn ook volop struiken, wilde bloemen en dieren te zien. Wanneer je een wandeling maakt, kom je ook nog een later aangelegd poelenlandschap, een populierenweide, bloemrijke kruidenvegetatie en een bosstrook tegen. Een bijenhuis en informatiecentrum zijn tevens onderdeel van het Arboretum.

Ook zijn er vele 150.000 jaar oude zwerfkeien te zien die werden gevonden bij de aanleg van de snelweg A1. De keien zijn in de IJstijd vanuit Scandinavië door het landijs naar Nederland gekomen.

Een gemarkeerde wandelroute van circa 1,8 kilometer gaat over half verharde paden en is dus daarom ook goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. Langs de route staan meerdere bankjes.

half verharde wandelpaden
half verharde wandelpaden
Het park is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Met de elektrokar

Op uitnodiging van Natuurmonumenten maakten wij, een afvaardiging van de Tourist info De Lutte-Losser een kennismakingstocht met de elektrokar door het bomenpark Arboretum. Gestart wordt met een kopje koffie met iets lekkers. Boswachter Simone Damhof van Natuurmonumenten heet iedereen welkom en introduceert de gidsen die ons onderweg op leuke wetenswaardigheden en anekdotes zullen trakteren.

Geruisloos rijden we met de elektrokar over de slingerende paden met bomen en struiken en bewonderen de bloemenweides met o.a. orchideeën, margrieten en andere wilde bloemen.
Er zijn paadjes gemaaid om de bij de bomen geplaatste informatiebordjes te kunnen lezen. Voor de rest ziet het er volgens de gids niet strak gemaaid uit, wat heel belangrijk is voor de vele insecten!

orchidee in bloemenweide
orchidee in bloemenweide

Boomjuwelen

We worden gewezen op speciale zogenaamde ‘boomjuwelen’ afkomstig uit vele werelddelen, zoals een Siberische iep uit Rusland met hele kleine blaadjes, de Chinese Water Cypres, de Pindakaasboom met blaadjes die naar pindakaas ruiken en de Anne Frankboom.
Dit is een stekje van de witte paardekastanjeboom waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uit keek.
Veel bomen in arboretum hebben een verhaal, maar met de ‘Anne Frankboom’ in de bomencollectie is het arboretum een boom met een indrukwekkend verhaal rijker.

Anne Frankboom
Anne Frankboom

Ook maken we een stop bij de imposante ongeveer 110 jaar oude Giant Sequoia, een mammoetboom met een omvang van ca. 7,50 meter en 35 meter hoog. Hij is werkelijk gigantisch en we voelen ook even de bast. De schors voelt namelijk zacht aan en daarom wordt de boom ook wel 'boksboom' genoemd omdat de boomschors een beetje mee veert als je er tegenaan bokst.

Giant Sequia
Giant Sequia
We passeren de mooie vijverpartij en stappen op het bruggetje uit om deze te bewonderen; ondertussen horen we een aantal leuke weetjes over onder andere het verschil tussen libellen en waterjuffers, de vele vijverplanten en het poelenlandschap.
uitzicht op de vijver
uitzicht op de vijver
een vijverbewoner
een vijverbewoner

We zetten de rit voort langs de hiernaast gelegen vogelkijkhut. Bij het water zijn ook vogels te spotten en met wat geluk het ijsvogeltje. Jammer genoeg laat deze zich nu niet zien, maar we krijgen wél een tip over het geluid dat ze maken. Tot slot passeren we de populierenweide, die ook voor wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt.

De rit had wat ons betreft veel langer mogen duren, mede door het zonnige weer, maar vooral door de deskundige gidsen met hun vele kennis over de natuur.

Eigenlijk zou je regelmatig een wandeling door het arboretum moeten maken. Door de grote variatie aan bloemen en planten in het park verandert het namelijk steeds. In de lente bloeien steeds weer andere bloemen en zie je vele vlinders; in het najaar geniet je hier van herfstkleuren en vele paddenstoelen.

Ook instappen?

De tocht met de comfortabele elektrokar is iedere dinsdag en duurt 1½ uur (van 14.00-15.30 uur) en kan worden gereserveerd van 19 april tot 25 oktober bij Tourist info De Lutte of online De kosten zijn € 12,50 per persoon. Leden van Natuurmonumenten betalen € 8,75.
De tocht vertrekt vanaf het Infocentrum Natuurmonumenten in het arboretum, Lossersestraat 66 in De Lutte. Er kunnen maximaal 15 personen mee.

Let op, dit is een oud artikel. Dagen en prijzen zijn niet meer actueel.

Ook verzorgt Natuurmonumenten rondleidingen met speciaal opgeleide gidsen.

Tip voor de kinderen

In het Arboretum is een speurtocht (onder begeleiding van een volwassene). Jong en oud kunnen de botanische tuin daarbij beter leren kennen aan de hand van een serie leuke opdrachtjes. Er zijn twee speurtochten: één voor kinderen van 6-9 jaar en één voor kinderen van 9–12 jaar. De kinderen gaan op pad met een rugzakje, dat gevuld is met een opdrachtenlijst, een vogelgids, een insectenwaaier, een insectenpotje, een meetlint en een vergrootglas. Als de kinderen de vragen goed hebben beantwoord krijgen ze een Rangercertificaat. Speurneustocht

Klimboom
Klimboom
In het park is een Schenkerij, een fijne plek om je wandeling af te sluiten met een warm of koel drankje, maar ook van een goede lunch of diner. In de Schenkerij bevindt zich het informatiecentrum van Natuurmonumenten.

Zwoele Zomeravond in De Lutte

Op 16 juli a.s. wordt in het arboretum een kleinschalig evenement georganiseerd met akoestische muziek, drank en hapjes door het hele park. Je wandelt langs verschillende optredens; verspreid over het park verzorgen verschillende muzikanten samen voor een sfeervolle avond. Aanmelden kan hier.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Els

Werkzaam bij Tourist info De Lutte-Losser.

Meer verhalen uit Losser

  1. Nieuws

    Nieuwe locatie Tourist info Losser

  2. Op bezoek bij

    Op bezoek bij Uit in Twente

    Geschreven door Bianca
  3. Zien & Doen

    Wat te doen met Pasen?

    Geschreven door José
  4. Zien & Doen

    Tips bij regen

    Geschreven door José

Tip je vrienden

facebook twitter