Binnenkijken bij

De Bloemenbeek is klaar voor een zonnige toekomst

Geschreven door

Eddy van der Leij

Leestijd 5 minuten 3866 x bekeken

In het jaar van het 55-jarig bestaan toont De Bloemenbeek zich van een frisse, eigentijdse kant. Eigenaar Raymond Strikker heeft de coronatijd aangegrepen om extra investeringen te doen in verbouwing en verfraaiing, onder het motto dat je ‘van de nood een deugd moet maken’. Het resultaat is verbluffend. Het toch al hoog aangeschreven landhuishotel en restaurant in De Lutte, sinds 2011 uitgerust met een Michelin-ster, straalt in alle facetten allure en ingetogen luxe uit. “Hier droomde ik altijd van”, zegt hij.

“We hebben coronatijd aangegrepen voor vernieuwing en verfraaiing”

Met de lonkende lente in het achterhoofd, heeft Raymond Strikker op 1 maart de deuren van De Bloemenbeek weer opengezwaaid, uiteraard met inachtneming van de geldende coronaregels. Op 1 april, geen grap, volgde het 55-jarig jubileum. Die mijlpaal ging niet gepaard met grootse feestelijkheden, los van een zeer speciale lunch voor prominenten in samenwerking met de Twentse Alliance Gastronomique-collega’s en de aftrap van een fraaie expositie (waarover dadelijk meer), maar toch werden de gasten overvallen door een feestelijk gevoel.

Dat zit ‘m sowieso in de totale (eet)beleving, maar meer dan ooit ook in uiterlijke facetten. Want De Bloemenbeek is zowel qua interieur als exterieur moderner geworden, eigentijdser. Zonder daarbij overigens in te boeten op de herkenbare, warme stijl. “We waren al bezig met verbouwingen en vernieuwingen”, zegt Strikker, “maar door de coronatijd, waarin we ook nog eens ruim twee maanden dicht zijn geweest, hebben we de vlucht naar voren genomen en dat proces kunnen versnellen. Juist in deze tijd hebben we via investeringen een voorschot op de toekomst kunnen nemen, volgens het credo dat de aanval de beste verdediging is.”

Eigenaar Raymond Strikker
Eigenaar Raymond Strikker

Handgeschreven facturen

Dat Strikker een term uit de topsport van stal haalt, is geen toeval. De Bloemenbeek ontleent een deel van haar roem aan de magnetische aantrekkingskracht die het uitoefent op voetbalteams en individuele topsporters. Zo is het hotel sinds jaar en dag de vaste uitvalsbasis van Ajax. “Heel toevallig kwam ik laatst, bij een opruimronde, nog oude documenten en facturen tegen uit het begin van de jaren zeventig. Uit de tijd van mannen als Johan Cruijff, Johan Neeskens en Piet Keizer. Handgeschreven door mijn vader. Heel bijzonder.” In de aanloop naar het EK Voetbal van 2020 zou Oranje haar trainingskamp beleggen bij De Bloemenbeek. Totdat corona kwam en alles op de kop zette. Of het Nederlands elftal dit jaar alsnog naar De Lutte komt, is nog niet duidelijk. “Dat hangt natuurlijk af van waar en hoe het toernooi uiteindelijk gespeeld gaat worden”, zegt Strikker. Mocht Oranje ‘gewoon’ naar De Bloemenbeek komen, dan kunnen voetballers en stafleden zich, net als de andere gasten, vergapen aan de vernieuwde en gerenoveerde faciliteiten. “Naast dat we een totaal vernieuwde hotelbar hebben, zijn een groot aantal kamers en suites grondig aangepakt en gerestyled. Er zijn kamers met nieuwe, luxe badkamers met onder andere douche-wc’s en airconditioning met de meest innovatieve warmtepomptechniek, waarmee we tevens inspelen op de warmere zomers.” Verder is een ruim 110 jaar oude hotelvleugel geheel gerenoveerd. De traditionele dakpannen zijn uitgerust met geavanceerde zonnecel-technologie, waarmee eigen groene stroom wordt opgewekt.  

Metamorfose

Ook het Meesterkok-restaurant heeft een metamorfose ondergaan. Met andere kleuren en een sfeerrijke wandbekleding. En met een menukaart waarop, naast de eigen Hakenberg-wijn, onder meer verfijnde streekgerechten prijken volgens het ‘bodem tot bord’-principe. Ofwel: “Mensen kunnen genieten van de groenten en kruiden die in onze kruidentuin en in onze bijna Engels aandoende Greenhouse gekweekt worden. Onze topkoks zitten sowieso niet stil: ze hebben weer nieuwe gerechten ontwikkeld die aansluiten bij de cultuur en de smaak van de mensen.” Die culinaire inspanningen en kwaliteiten leggen Strikker geen windeieren. ‘Zijn’ Bloemenbeek is na een strenge ballotage toegetreden tot de Alliance Gastronomique, een zeer prestigieus Europees samenwerkingsverband van restaurants die zijn geselecteerd op grond van topkwaliteit, creativiteit en oog voor detail. “Het is een soort van keurmerk. Een bekroning en zeer eervol!” Naast De Bloemenbeek maken ook Dorset (Borne) en Joann (Enschede) deel uit van het 45 leden tellende gezelschap. “Dat geeft ook aan dat het culinaire niveau van onze streek sterk stijgende is”, zegt hij.

Zoals de topkoks ondanks de onzekere coronatijd binnenboord zijn gebleven, zo geldt dát voor vrijwel alle medewerkers van De Bloemenbeek. “Dat doet me heel veel deugd”, stelt Strikker. “Ons team is nog intact. We zijn een hechte club, met liefde voor het naar de zin maken van onze gasten, topgastronomie en respect voor ons landgoed. Achter de schermen hebben we hard doorgewerkt, in een zeer positieve sfeer. Dat stralen we ook uit, we zitten lekker in ons vel.”

SVH Meesterkok Michel van Riswijk, Chef de Cuisine Matthijs Mulder, Maitre d'Hotel-Sommelier Sofien Oueslati
SVH Meesterkok Michel van Riswijk, Chef de Cuisine Matthijs Mulder, Maitre d'Hotel-Sommelier Sofien Oueslati

Gastvrijheid

Het 55-jarig jubileum op 1 april was ook de startdatum van een expositie van twee hooggeprezen kunstenaars. De Spaans-Nederlandse Lita Cabellut (Kunstenaar van het jaar 2021 en jurylid van het programma Project Rembrandt) en de Oekraïens-Nederlandse Svetlana Tartakovska (winnares van het AVRO-programma Sterren op het doek) showen er enkele van hun veelvuldig bekroonde werken. “Voor de kunstliefhebbers is dit een cadeautje. Maar ook niet-kenners zullen er van kunnen genieten.” De Bloemenbeek is, samenvattend, klaar voor de toekomst, en optimaal geprepareerd om de gasten met de zo kenmerkende egards en Twentse gastvrijheid te ontvangen. En dat als vanouds tegen het weelderige decor van uitgestrekte weilanden en bloeiende rododendrons. Strikker: “We zijn er trots op dat we al ruim een eeuw in velerlei opzichten een waardig visitekaartje zijn van een gastvrij, sportief en toeristisch aantrekkelijk Twente.”

Bezoek Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek >

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Eddy van der Leij

Meer verhalen uit Losser

  1. Nieuws

    Nieuwe locatie Tourist info Losser

  2. Op bezoek bij

    Op bezoek bij Uit in Twente

    Geschreven door Bianca
  3. Zien & Doen

    Wat te doen met Pasen?

    Geschreven door José
  4. Zien & Doen

    Tips bij regen

    Geschreven door José

Tip je vrienden

facebook twitter