Route-tips

Donder, duivel en bliksem; beleef de Sagenland autoroute

Leestijd 4 minuten 11007 x bekeken

Al eeuwenlang vertellen wij mensen verhalen aan elkaar. Heel vroeger – toen de boekdrukkunst nog niet was uitgevonden, kon het ook niet anders. En het leuke is, het gebeurt nog steeds… Alleen noemen we het nu storytelling en – als het steeds ongeloofwaardiger wordt - zelfs een broodje-aap verhaal.

De meeste Twentse sagen stammen nog uit de tijd vóór het Christendom. Toen er nog in Germaanse goden geloofd werd. Goede goden werden aangeroepen en kregen offers in de hoop voor betere oogsten of genezing. Maar er waren ook onheilsgoden. Donar of Wodan bijvoorbeeld. Die werden gevreesd en geweerd. ‘Sagen’ dienden om elkaar te waarschuwen of juist te inspireren. Het leuke aan Twente is dat al die oude verhalen heel goed bewaard zijn. Nog altijd zijn de witte wieven, klopgeesten, hellehonden en heksen tastbaar. Ga je mee?

Pas op voor de Hellehond

Pikzwart is hij. Met grote spitse oren. Rondom het boerendorpje De Lutte werd hij meermalen gespot maar vooral gevreesd. Ooit viel hij een boer aan. Hij kon het nog navertellen maar de dag erna zat zijn lichaam onder de bulten en zweren. Werd de hond gespot op het kerkhof dan zou er spoedig een dorpeling sterven. Voor je woning? Dan kon je rekenen op onheil. De Lutte is niet de enige plek waar de hellehond graag rondzwierf. In de Germaanse mythologie is hij een metgezel van de God Wodan, de leider van het dodenleger. Nieuwsgierig geworden? Midden in het dorp kun je hem nog zien. Standvastig in brons. Dat gelukkig wel!

Ontmoet de Witte Wieven

Langs de heide en de soms nog woeste gronden midden in de Twentse natuur maak je de meeste kans. Vooral ’s ochtends vroeg. De mysterieuze, in witte gewaden gehulde vrouwen verleiden je om ze te volgen. Maar let op: mensen die dat deden, zijn nooit meer teruggezien. Het zijn dus meer dan witte flarden of nevels. Sommige Tukkers denken dat het de geesten van overleden heksen zijn die ‘s nachts langzaam zwevend uit grafheuvels tevoorschijn komen. Getuige de vele verhalen en nog altijd actuele waar-nemingen kan het niet anders dan dat de Witte Wieven nog altijd rondwaren.

Aangenaam: Tanfana, godin van de vruchtbaarheid

Generaties geleden, nog voor de geboorte van Jezus, namen onze voorouders een bijzondere energie waar boven op de Tankenberg tussen Oldenzaal en De Lutte. Om verbinding met het hogere te zoeken, bouwden ze er een tempel als offerplaats voor de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Tanfana. De berg is sindsdien naar haar vernoemd. Maar er is ook een andere theorie: de naam van De Tankenberg zou zijn afgeleid van de Engelse ‘Tan Hill’, een berg waar mensen zich verzamelden, waar vuur brandde en waar aardse angsten zouden afnemen…

Tellen maar!

De meeste Twentse boerderijen zijn voorzien van geveltekens: smalle eikenhouten plankjes waar diverse heidense, en later ook christelijke symbolen, zijn uitgezaagd. Daarmee beschermt de boer zijn have en goed tegen blikseminslag, heksen, spokerij, en ziektes. Het meest gebruikt zijn een paardenkop (onheil afwerend), de donderbezem (tegen blikseminslag) en het zonnerad (voor vruchtbaarheid). Gaan er kinderen mee? Wie telt de meeste geveltekens?

Eeuwenoude eik

De Kroezeboom is misschien wel de oudste eik van Nederland. Hij staat al meer dan 500 jaar op deze bijzondere plek waar – maar liefst – 37 leylijnen of energiebanen samenkomen. Voel je al iets? Onze voorouders wel. Die hingen stukjes kleding in de boom om koorts en ziekte te verdrijven. Maar ook om hun goden aan te roepen en te verheerlijken. Het oorspronkelijke openluchtkapelletje is inmiddels vervangen door een nieuw exemplaar.

Een 120 kilometer lang verhaal

De autoroute start op diverse plekken, is zo’n 120 km lang en bewegwijzerd door de ANWB. Onderweg kom je volop uitnodigende terrassen, restaurants en andere culinaire stops tegen. Bij elke TOP (toeristisch overstap punt) is er parkeergelegenheid en de mogelijkheid om, als je wilt, een korte wandeling in de omgeving te maken. Zo maak je er een dag vullend programma van. Op internet zijn eventueel gpx-bestanden beschikbaar die je kunt downloaden. Weet je zeker dat je niet verdwaalt…

De verhalen zelf lees je tijdens, voor of na de rit >

Je kunt de route op vijf verschillende punten starten:
• TOP Vasse, Denekamperweg 210, Vasse
• TOP Ootmarsum, Parkeerplaats Stadsweide, Oldenzaalsestraat, Ootmarsum
• TOP Denekamp, Museum Natura Docet, Oldenzaalsestraat 39, Denekamp
• TOP Het Hulsbeek, Oude Almeloseweg 11, Oldenzaal
• TIP Tubbergen, Grotestraat 62, Tubbergen
• Toerist info De Lutte-Losser, Plechelmusstraat 14, De Lutte

Touren door Twente
Touren door Twente

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Losser

  1. Nieuws

    Nieuwe locatie Tourist info Losser

  2. Op bezoek bij

    Op bezoek bij Uit in Twente

    Geschreven door Bianca
  3. Zien & Doen

    Wat te doen met Pasen?

    Geschreven door José
  4. Zien & Doen

    Tips bij regen

    Geschreven door José

Tip je vrienden

facebook twitter