Het échte geheim van Tukkers

Podcastserie: luister onze podcast en leer het échte Twente kennen.

Leestijd 3 minuten 8470 x bekeken

In deze podcastserie leer je het échte Twente kennen. Wat is typisch Twents en maakt de regio uniek? Podcastmaker Reinout Meijer gaat in gesprek mét Tukkers óver Tukkers. Ontdek in deze podcastreeks bijzondere verhalen en interessante ins en outs die je moét weten over dit karakteristieke volk. Wat volgens de Tukkers ‘vrij zijn in Twente’ betekent? Je hoort het allemaal in deze podcast. Luister je mee?

Bekijk de podcast-trailer
Bekijk video

Luister de podcast

Luister hieronder naar de afleveringen of abonneer je (kosteloos) op de podcast via één van onderstaande podcastsplatforms:

Aflevering 1: Tukker DNA

Reinout kruipt samen met rasechte tukker Adri Hemmink en streektaalfanaat Martin ter Denge in de huid van de Tukkers. Waarom is de Tukker zoals die is? Waar ligt de oorsprong? Hoe is de mentaliteit ontstaan en wat is de waarde van de streektaal? In deze aflevering neemt Reinout je mee naar Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek in Enschede. Verder beland je in Almelo en voel je de magie van de Tankenberg.

Ontdek de locaties uit de eerste aflevering

  1. Rijksmuseum Twenthe

    Enschede

  2. De Museumfabriek

    Enschede

Aflevering 2: Twentse kwaliteit

Reinout neemt een duik in de Regge en onderzoekt de typische Twentse kwaliteit. In Twente wordt volop samengewerkt en de Tukkers ondernemen op geheel eigen wijze. Maar altijd met oprechte aandacht voor elkaar en de omgeving. Hoe gaat dat? En wat levert het op? Ga op reis naar (Gastvrij) Wierden-Enter, breng een bezoekje aan familiebedrijf Mölke en verwonder je over een bijzondere levensstijl: slow living. Laat je meevaren op de Regge en hoor van Maurice Roetgering wat nou echt de Twentse kwaliteit is.

Ontdek de locaties uit de tweede aflevering

  1. Vakantiepark Mölke

    Zuna

  2. Reggewinkel Mölke

    Zuna

  3. De grootste klomp ter wereld!

    Enter

  4. De Regge

    Wierden Enter

Aflevering 3: Twentse lifestyle

Tukkers hebben hun eigen lifestyle. Er wordt niet voor niets gezegd dat het een apart slag volk is. Wat is bijvoorbeeld de kledingstijl van de Tukker? Reinout ontdekt het bij Roetgerink Mode en Schoenen in Enter, dé ‘modehoofdstad’ van Oost-Nederland. Daarnaast is hij te vinden in het idyllische kunststadje Diepenheim in Hof van Twente. Waarom wemelt het daar eigenlijk van de prachtige landgoederen en kastelen? En voor de party animals: ook het bruisende uitgaansleven en de typisch Twentse feesten komen voorbij.

Ontdek de locaties uit de derde aflevering

  1. Roetgerink Mode en Schoenen

    Enter

  2. Brasserie R1854

    Enter

  3. De tuinen van Diepenheim

    Diepenheim

  4. Landgoed Warmelo

    Diepenheim

  5. Huis Nijenhuis

    Diepenheim

Aflevering 4: Verbinding met de grond en elkaar

Twente zou Twente niet zijn zonder de verbinding met natuur, 'oale grond' en elkaar. Reinout merkt dit op tijdens een stevige wandeling door de onontdekte parel De Borkeld. Samen met Linde Stokvis van Landschap Overijssel gaat hij op zoek naar eeuwenoude sporen in het landschap. Maar ook op krachtpatser de Holterberg barst het van de overblijfselen uit een bewogen geschiedenis. Local Laurens-Jan Stam weet alles over de Tweede Wereldoorlog in dit stukje Twente en hoe de Tukkers daar vandaag de dag nog bij stilstaan. Duik je mee het verleden in? Je komt langs de Canadese Begraafplaats, prehistorische grafheuvels en verborgen uitkijkpunten van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. En hoe zit het nou met die 'oale groond'? Student Merlijn Dewasme vertelt waarom hij bewust koos om te blijven in Twente.

  1. Natuurgebied De Borkeld

    Rijssen

  2. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

    Nijverdal

  3. Canadese Begraafplaats

    Holten

  4. Natuurmuseum Holterberg

    Holten

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Losser

  1. Nieuws

    Opening toeristisch seizoen in de Schatkamer van Twente

    Geschreven door Bianca
  2. Zien & Doen

    De elektrokarritten gaan weer van start!

    Geschreven door Bianca
  3. Zien & Doen

    Lekker slapen op een bijzondere manier in Twente?

    Geschreven door José
  4. Kids

    Tips voor de meivakantie

    Geschreven door José

Tip je vrienden

facebook twitter