Gelegen aan het riviertje de Dinkel ligt Beuningen verscholen in een glooiend landschap. Een kerk. Een kroeg. Een zandweg tussen het koren door. Het vee, de boerderijen. De kans is groot dat je heel even glimlacht en denkt aan Wim Sonnevelds ‘Ons Dorp’ als je dit Twentse boerendorpje binnenrijdt. Alsof de tijd er heeft stilgestaan. Zo ziet Herman Finkers dat ook. Veel dorpsscenes van een door hem geschreven soapserie zijn er opgenomen. En trouwens, hij woont er zelf ook.

Populair in Beuningen

 1. Jan Wesselinkhoes

  Het Jan Wesselinkhoes is een oud Saksisch Los Hoes dat aan de Puntbeek vlak achter het prachtige …

 2. Natuurgebied Hakenberg

  Een natuurgebied gelegen in Beuningen. Wandel of fiets over het landgoed Hakenberg in het mooie …

 3. Kruimelboerderij Koelant

  Kruimelboerderij Koelant is de boerderij van Ben, Pauline, Rolf en Petra. Een dikke 80 jaar …

Geschiedenis

Beuningen staat rond 1100 bekend als Boninge. Vanaf 1148 komen als varianten Boninghen, Boninchen, Boningem en Boninghem voor. -Chen, hem of him betekent huis; de naam betekent dan huis van, of afstammelingen van Bono. Waarschijnijk is het Baniningi dat rond 900 voorkomt, de oudere vorm van Boninge. Beuningen hoorde aanvankelijk tot het kerspel Denekamp, in 1817 werd de marke Beuningen onderdeel van de gemeente Losser.

Schilderachtige natuur

In Beuningen fiets en wandel je langs akkers, fleurige velden en boerenerven. De bochtige Dinkel - een van de weinige natuurlijk meanderende riviertjes van Nederland - verrast telkens weer. Vogelliefhebbers spotten er de mooiste vogels. De zeldzame ijsvogel, oeverzwaluw of de grote gele kwikstaart bijvoorbeeld. Liever het grote werk? Let dan goed op de palen in de weilanden. Honkvaste haviken en buizerds rusten er graag even uit tijdens hun jacht.

Fabrikantenvilla's

Welgestelde textielfabrikanten kochten rond 1900 veel woeste gronden op. Na het ontginnen verrezen de mooiste buitenhuizen, bossen en parken. De bouw- en landschapsstijl keken ze af in Engeland waar de heren regelmatig verbleven in verband met de import van weefmachines. Nergens in Nederland vind je zoveel jonge buitengoederen in een relatief klein gebied. Alleen rondom Beuningen vind je er al twee: De Borg en de Hakenberg.

verhalen & tips over Beuningen

 1. Kids

  Tips voor de meivakantie

  geschreven door Elke
 2. Kids

  Voorjaarsvakantietips

  geschreven door Nienke
 3. Zien & Doen

  Herfstvakantietips

  geschreven door Bianca
 4. Natuur

  Nieuw: belevingsfietstochten Losser & Beuningen

 5. Gemeente Losser uitgeroepen tot één van de vijf beste kampeerlocaties van Nederland

 6. Hakenbergwandeling vanuit Beuningen

  geschreven door Els
 7. Zien & Doen

  Nieuw toeristisch magazine Ontdek de Schatkamer van Twente

 8. Kids

  Leuke kinderroutes om de natuur te ontdekken

  geschreven door Els

Beuningen op de kaart