Dorpsbleek

Eén van de weinige plaatsen in Twente met een echte dorpsbleek. De wasvrouwen legden het witte wasgoed op het grasveld, dit gaf door het zonlicht een blekend effect. Er is een bleekwachtershuisje, waar vroeger de bleekwachter woonde die toezicht hield.

Het groene monument, de Dorpsbleek met het Bleekwachtershuisje aan de rand van de oude dorpskern, is een bezienswaardigheid.

Historie

Het bleken van het linnen in Losser gebeurde in de 18e eeuw onder meer op een weide bij de pastorie en ook bracht men de stof naar het Duitse Gronau. In 1774 werd de dorpsbleek in Losser aangelegd. Een grasveld, doorsneden met reken (sloten) waaruit het linnen bevochtigd kon worden, zodat de zon zijn blekende werking goed kon doen. Een bleek werd meestal gesticht door een fabrikeur. Maar in Losser kwam het initiatief van de bewoners van het dorp Losser, een voorloper van de latere gemeente. Het bleken van linnengoed duurde zo'n 6 weken en het was kostbare waar. Vermoedelijk werd er daarom een wachtershuisje bij gebouwd. Aan de achterzijde van dit bleekwachtershuisje zit namelijk een raam. De bleekwachter had daardoor uitzicht op de bleek en kon zo het kostbare linnen in de gaten houden.

Monument

Het bleekcomplex is aangemerkt als Rijksmonument.

Podcast

Beluister podcast 1 en Beluister podcast 2

contactinformatie

 

Gildehauserweg 1
Losser

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Lichte helling

Tip je vrienden

facebook twitter