Unieke wandelroute zet Noordoost-Twente verder op de kaart

Op het Hulsbeek in Oldenzaal is het Twents Blokje Om officieel geopend. Een lange afstandswandelroute door het fraaie Noordoost-Twentse landschap. Gedeputeerde Hester Maij was aanwezig en sprak vol lof over dit initiatief.

Onder leiding van dagvoorzitter Thea Kroese, bekend van RTV Oost, haar kookkunsten en haar passie voor Twente, werd de ochtend afgetrapt bij Erve Hulsbeek in Oldenzaal. Uiteraard deed Kroese dit in het Twents en ze had een aantal prachtige anekdotes over de Twentenaar waarmee ze de lachers op haar hand kreeg. Ze legde prachtig het verband tussen de identiteit van een Tukker en de diversiteit van het landschap. De diversiteit die ook zo mooi tot uiting komt in het Twents Blokje Om.

Wethouder van de gemeente Oldenzaal, Evelien Zinkweg en gedeputeerde van Overijssel Hester Maij deden een woordje en spraken over het belang van toerisme en recreatie waarbij er oog is voor het landschap en de agrariërs. Het Twents Blokje Om is ook een voorbeeld van een samenwerking tussen gemeenten, in dit geval Dinkelland, Tubbergen, Oldenzaal, Losser en Borne. “Bij het ontwikkelen van zo’n route komt heel veel samen. Samenwerking tussen verschillende sectoren in een regio waar op het moment veel op de mensen afkomt. Maar zo’n route zorgt ook voor sociale verbinding en voor een economische impuls, bijvoorbeeld in de toeristische sector. Verbinding is het toverwoord, ” aldus Maij die een eerste puzzelstukje kreeg overhandigt.

Een wandelroute van 300 kilometer op de kaart zetten is niet zomaar wat. Zoveel werd wel duidelijk vandaag tijdens de officiële opening van het Twents Blokje Om. Han van den Heuvel van Routenetwerken Twente gaf uitleg over de routes waaruit het Twents Blokje Om bestaat. “Het is een hele puzzel om met de verschillende organisaties en belanghebbenden de wandelroutes te realiseren en ook nog eens op elkaar te laten aansluiten. Je gaat over grondgebied van instanties maar in Twente vaak ook over gebied van particulieren met soms ieder hun eigen belang. Maar het is gelukt en daarom zijn we hier vandaag bij elkaar. Neem rustig de tijd en kom nog een keer weer naar ons mooie Twente om een ander deel van de route te doen. Een insteek die uitstekend past bij het motto “Tijd zat in Twente,” aldus Van den Heuvel.

Het Twents Blokje Om bestaat eigenlijk uit vijf afzonderlijke routes die samen het blokje om maken. Zo is er de Essenroute die een prachtig beeld geeft van de typische glooiende akkers in Twente. Ook is er de Smokkelroute die voert langs de Nederlands-Duitse grens en die een kijkje geeft in het (spannende) leven van smokkelaars. De derde route is de Trambaan. Je kunt het je bijna niet voorstellen maar vroeger liep er een tram van Oldenzaal naar Denekamp. Vandaag de dag lopen wandelaars dezelfde route die de tram tot 1942 maakte. Dan is er het Rondje Oldenzaal. Bij dit bijzondere rondje kom je o.a. markestenen tegen. Stenen met een verhaal. In Oldenzaal komen al deze routes ook samen, zodat je het Twents Blokje Om in delen kan lopen, maar ook routes kan combineren. In een later stadium wordt de Stuwwallenroute hier nog aan toegevoegd om de 300 kilometer compleet te maken.

Tijdens de opening gingen de 70 aanwezigen na de eerste toespraken met een prachtige nostalgische bus van Erve Hulsbeek naar Erve Middelkamp. Hier werd een stukje van één van de routes gelopen, waarbij ze onderweg werden bijgepraat met prachtige anekdotes van Jan Oldekamp. In het bos werd ook het laatste puzzelstukje aangeboden aan gedeputeerde Maij. Samen vormden de puzzelstukjes het logo van het Twents Blokje Om.

Na een heerlijke lunch bij Erve Middelkamp keerde de bus terug naar Erve Huiskes, waar de officiële opening van het Twents Blokje Om plaatsvond. Benno Brand, voorzitter van de regio Noordoost-Twente, onthulde een paneel met een stripverhaal over het ontstaan en de toekomst van het Twentse landschap. Brand: “Noordoost Twente zit in ons hart en daar past het Twents Blokje Om heel goed bij. Het is namelijk iets om trots op te zijn.”

Voor meer informatie over de lange afstandswandelroute Twents Blokje Om kunt u kijken op www.twentsblokjeom.nl