Typisch Twents

De beste smokkelverhalen

Geschreven door

Nienke

Leestijd 2 minuten 2768 x bekeken

Het is nauwelijks voor te stellen, maar ooit konden we de grens van Nederland niet over zonder gecontroleerd te worden. Wie de douane wilde ontwijken, kon maar een ding doen: stiekem de grens over.

En dat deden we; stiekem de grens over. De Twentse Oost-grens was een walhalla voor smokkelaars. Via geheime bosroutes werd smokkelwaar vanuit en naar Duitsland gesmokkeld. Goederen over de grens smokkelen was voor 1993 streng verboden en niet ongevaarlijk. Er was veel politiecontrole en smokkelaars moesten zorgen dat ze niet opgepakt werden.

Commiezen op wacht
Commiezen op wacht

Er zijn ontzettend veel smokkelverhalen die hartstikke interessant zijn. De ene is grappig, de ander spannend. De ene keer loopt het goed af, de andere keer niet. Stichting Bruisend Overdinkel werkt aan een nieuwe smokkelfilm. Nostalgische verhalen voor de inwoners van de grensplaats, maar vooral voor de jeugd en de toeristen. Over het smokkelen zijn nu al een aantal korte filmpjes gemaakt met leuke verhalen, verteld door Sietse Smit. Smokkelfilmpjes Kijken?

Smokkelverhaal van Hans Snippert:
"We kochten meer instrumenten bij de eerder genoemde muziekhandelaar in Osnabrück. Het probleem was echter om die naar Nederland te krijgen zonder dat we invoerrechten moesten betalen. Een bevriende muziekvereniging Excelsior ging in die tijd veel repeteren met het Posaunenchor in Gronau. Daar lag de oplossing. De muzikanten van de bevriende muziekvereniging namen toen wel eens een instrument te veel mee naar Nederland als ze van de repetitie in Gronau kwamen."
Dit is een stukje tekst uit het smokkelboekje 'Smokkelen' door Sietse Smit. Dit boek staat vol met smokkelverhalen en foto's en is te koop in onze webshop en bij de Tourist info punten in De Lutte en Losser.

Smokkelproducten
Smokkelproducten
Uiteraard hebben wij nog veel meer leuke smokkelproducten te koop zoals de smokkelroute, smokkelkoffie, smokkelöllie en smokkeljam. Deze producten zijn verkrijgbaar in onze webshop en bij de Tourist info punten in De Lutte en Losser.

In april gaat de Smokkeltour Overdinkel met een elektrokar weer van start. Tijdens deze 2½ uur durende rit mét gids maak je kennis met het smokkelverleden en de natuur in het buitengebied van Overdinkel en Losser. De Smokkeltour wordt van april tot en met oktober elke zaterdag gereden.

Smokkelnieuwsbrieven
Smokkelnieuws 1
Smokkelnieuws 2
Smokkelnieuws 3
Smokkelnieuws 4
Smokkelnieuws 5
Smokkelnieuws 6

Smokkelpagina gemeentegids
Teambuilding Smokkelen

Teambuilding
Teambuilding

Smokkelfietstocht
fietstocht
fietstocht

D'r Oet in Overdinkel
Elektrokar
Elektrokar
Smokkelollie
Smokkelollie
Smokkelollie
Smokkel pinautomaat
pinautomaat
pinautomaat

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Nienke

Nienke heeft stage gelopen bij de Tourist info. Ze is geboren en getogen in Losser en kent de pareltjes daardoor als geen ander.

Meer verhalen uit Losser

  1. Nieuws

    Opening toeristisch seizoen in de Schatkamer van Twente

    Geschreven door Bianca
  2. Zien & Doen

    De elektrokarritten gaan weer van start!

    Geschreven door Bianca
  3. Zien & Doen

    Lekker slapen op een bijzondere manier in Twente?

    Geschreven door José
  4. Kids

    Tips voor de meivakantie

    Geschreven door José

Tip je vrienden

facebook twitter