Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Typisch Twents

Maart = Dialectmaand

Leestijd 3 minuten 196 x bekeken
Geschreven door

Nienke

Is dialect niet gewoon een taal met accent? Blijkbaar niet. Er zit een duidelijk verschil tussen dialect en accent.

Wat is dialect?
Dialecten hebben hun eigen klanken, woordenschat en grammaticaregels. Je kunt er alle denkbare onderwerpen in bespreken, ze zijn vanzelf ontstaan en je kunt ze als moedertaal leren. Taalkundig gezien zijn het daarmee doodgewone talen. Dat we het Fries een taal noemen en het Twents een dialect, is een puur politiek verhaal: de overheid heeft op een gegeven moment nu eenmaal besloten het Fries als tweede ‘rijkstaal’ te erkennen. Dat heeft meer met een goede lobby te maken dan met taalkundige argumenten.

Bij accenten ligt het anders: dat zijn geen op zichzelf staande talen, maar uitspraakvarianten van een taal. Je kunt dus de taal Nederlands spreken met een Twents accent, of een Twents dialect met een Nederlands accent.

Taal heeft twee doelen: een communicatiedoel en een identiteitsdoel. Taal is gelinkt aan identiteit. Menig Twentenaar spreekt bijvoorbeeld thuis Twents. Daarnaast is taal ook gekoppeld aan een gebied. Het kan een bindmiddel zijn of juist leiden tot communicatieverschillen en soms zelfs buitensluiting. Vanwege deze verschillen heb je er als Twentenaar ook belang bij dat er een nationale taal is die iedereen spreekt.
Als Nederlander heb je niet maar één identiteit. Eigenlijk hebben we er drie: de identiteit van huis uit, de Nederlandse identiteit en je identiteit als wereldburger. Bij al deze identiteiten heb je een taal.

Maart dialectmaand
De hele maand maart staat RTV Oost in het teken van dialect. Elke zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur kan je luisteren naar Zie Zo Zaterdag op Radio Oost waar de mooiste dialectplaten voorbij komen. Daarnaast start om 12:00 uur ook de uitzending bij TV oost. Behalve ze horen, zijn de live-optredens van de dialectartiesten ook te zien.
De Dialectmaand wordt op zondagmiddag 29 maart afgesloten met een spetterend Dialectfestival in de foyer van RTV Oost met optredens van onder anderen Tweeduuster, Leon Moorman, Double2 en Boh Foi Toch. Tijdens dit festival is er ook een streekmarkt op en rondom de studio van RTV Oost in Hengelo en geven medewerkers van de omroep rondleidingen door de studio’s. De toegang is gratis.

Ook in onze eigen gemeente hebben we leuke activiteiten ter ere van dialectmaand. De Lutter dialectwandeling! Onder leiding van een gids krijg je de mooiste plekken en bijzondere verhalen over het dorp en buitengebied te zien en te horen. Uiteraard komt het Twentse dialect regelmatig naar voren. Dit is een uitgelezen kans om je Twents te testen of om op een speelse manier iets over dit dialect te leren. Ook als je geen Twents spreekt, kun je de wandeling nog volledig volgen. Meer info
Historische Vereniging De Dree Marken uit De Lutte organiseert een dialectavond in dorpshoes Erve Boerrigter. De avond heeft een gevarieerd programma, waar de taal en cultuur samenkomen. Meer info

Bij de Tourist info punten in De Lutte en Losser hebben we super leuke Twentse souvenirs te koop. Twentse spreukentegels, klompjes en bieropeners met Twentse spreuken, het Twentse weerstation en de Twentse borrelplank. Kom vrijblijvend langs in onze winkels of bekijk de webshop.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Nienke

Nienke loopt sinds eind november 2019 stage bij de Tourist info. Ze is geboren en getogen in Losser en kent de pareltjes daardoor als geen ander.

Meer verhalen uit Losser

 1. Nieuws

  Steun de lokale ondernemers in de gemeente Losser

  Geschreven door Elke
 2. Zien & Doen

  Fotowedstrijd

  Geschreven door Miranda
 3. Nieuws

  Noodverordening Twente

  Geschreven door Elke
 4. Zien & Doen

  Ondernemers in de gemeente Losser opgelet!

  Geschreven door Nienke

Tip je vrienden

facebook twitter