Nieuws

De zomer bij... Gerard en Agnes van Erve Velpen

Leestijd 6 minuten 234 x bekeken
Geschreven door

Elke

Op een prachtige bosrijke en rustige locatie in De Lutte ligt camperplaats Erve Velpen. Ze beschikken over twee campervelden met uitzicht over de weilanden en bieden plaats aan 28 campers.

Gerard heeft nu pensioen maar werkt nog ca. 1 dag in de week als ZZP’er bij bijvoorbeeld Johma. Ze runnen de camperplaats met z’n tweeën. Zoon Guus die ook op het erf woont, helpt af en toe mee.

Kunnen jullie iets vertellen over de geschiedenis van de camperplaats, het ontstaan?

“Deze locatie aan de Beuningerstraat is het ouderlijk huis van Agnes. Vroeger had haar broer op deze plek een boerderij en na zijn overlijden hebben wij het overgenomen en is de camperplaats begonnen. De naam Erve Velpen komt voort uit de bijnaam van Agnes, die bijnaam was Velp’ns Agnes. Wij zijn sinds 1987 zelf fervent camperaars en zo is het idee ontstaan om een camperplaats te beginnen.”

In 2011 is de NKC komen kijken bij Erve Velpen, zij waren gelijk enthousiast over de locatie. Sedert Pasen 2011 is Erve Velpen dan ook geopend. Op dat moment waren er nog niet veel camperplaatsen in Nederland.

Hoe gaat het met de camperplaats? Wat zijn jullie plannen?

“Dit jaar draaien wij een topseizoen. De boekingen kwamen in april pas weer op gang, maar door de grote vraag is het aantal boekingen ruimschoots ingehaald. Dit jaar zijn er zelfs een paar honderd camperaars extra ten opzichte van voorgaande jaren.”

Sinds vorig jaar is de recreatieruimte helemaal gereed. In het “Velpens Hoes” kunnen gasten routes, boeken en informatie uitzoeken of ze kunnen er gewoon even zitten. Ook is er dit jaar een huurauto op de camperplaats te vinden als extra service.

Zes jaar geleden is er een tweede veld bijgekomen voor camperaars. De plaatsen zijn daar ook groter, circa 100m2 per plek en het totale veld is 4000m2. De plaatsen op dit nieuwe veld liggen op het zuiden met een wijds uitzicht in de vrije natuur waar je met je eigen ogen prachtige fauna kunt aanschouwen. Reeën, fazanten, hazen, konijnen en vossen zijn hier geen uitzondering.

Het andere veld met 8 plaatsen is het hele jaar geopend. De camperplaats ligt gelegen aan diverse fiets- en wandelroutes, die zijn in samenwerking met de Tourist info ook verkrijgbaar op de camperplaats.

Hoe onderscheiden jullie je van andere camperplaatsen?

“Met grote plaatsen, goed onderhouden velden, een unieke ligging vlakbij natuurgebied ’t Lutterzand en de Dinkel. De rust die je hier kunt vinden is heel prettig. Je kunt makkelijk wegwandelen bij Erve Velpen en hierdoor is het ook ideaal voor camperaars met een hond. Ook een pluspunt is dat de horeca vlakbij is, mensen zijn zo bij de horeca in ’t Lutterzand of bij één van de restaurants aan de Beuningerstraat of in het centrum van De Lutte.”

Erve Velpen heeft veel terugkerende gasten, soms komen ze zelfs een paar keer per seizoen. Gerard maakt ’s avonds vaak een rondje langs de camperaars, dat wordt erg gewaardeerd. Soms blijft hij zo lang weg dat Agnes hem komt zoeken, dit tot hilariteit van de toeristen.

Gerard benoemt de centrale ligging als groot pluspunt: “als je vanaf hier een cirkel trekt ben je binnen 15 kilometer in Losser, Ootmarsum, Denekamp, Bad Bentheim of Oldenzaal. Alles is op fietsafstand goed te doen, en daarmee zijn wij de ideale uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.“

Hoe ervaren jullie de coronacrisis?

“Voor de camperplaats is het druk en leuk. We zien veel nieuwe mensen met een camper. De telefoon heeft roodgloeiend gestaan voor reserveringen en er staan doorlopend camperaars voor de deur. Mensen boekten wel vooral op het laatste moment. Nu moeten bezoekers drie dagen van tevoren reserveren en vaak zijn er dan wel een aantal vrije plaatsen beschikbaar.”

Welke maatregelen hebben jullie genomen?

“De eerste periode dat de camperplaats weer open was moest de toiletruimte nog gesloten blijven, het voordeel was wel dat camperaars het gewend zijn om zelfvoorzienend te zijn. Het aantal gasten dat op de camperplaats kan staan is verminderd van 30 naar 28 zodat er meer ruimte is. Ook hebben we op diverse plekken desinfecterende dispensers geplaatst, onder andere bij de sanitair voorziening.”

Hebben jullie speciale acties gemaakt? Hoe is de bezetting nu ten opzichte van voor corona?

“Nee, geen speciale acties. Ondanks dat is de bezetting uitermate goed. Het is nu drukker dan voorgaande jaren, dit is ons beste seizoen. Door corona ontdekken mensen Twente. Gemiddeld bleven de gasten circa 2 á 3 dagen, nu wel 3 á 4 dagen en soms wel een hele week.”

Wat is jullie doelgroep, welke gasten ontvangen jullie? Ook internationaal?

De doelgroep van Erve Velpen is over het algemeen 65 plussers, mensen die voor de rust komen en om te fietsen en te wandelen. De oudste bezoekers was een stel van 92 en 87 jaar, die nog volop aan het fietsen waren.

“We ontvangen ook regelmatig toeristen die op doorreis zijn naar Duitsland en Scandinavië, zij komen vaak weer terug omdat ze zo verrast zijn door de omgeving. Ook is het leuk om regelmatig bekende Nederlanders te ontvangen die heel enthousiast over de omgeving zijn, enkele weken geleden was wereldkampioen schaatsen Jan Bols nog bij ons. De contacten die wij hier leggen met mensen en de verhalen die zij vertellen zijn heel bijzonder. Zo hebben we hier een gezin gehad dat een jaar lang met de camper rondtrekt en zelf les geeft aan de kinderen. Of camperaars die alleen op pad gaan en dan nieuwe contacten ontmoeten hier”

De afgelopen jaren waren er best veel Duitse gasten en ook steeds meer Belgen. Dit jaar vanwege corona zijn er minder buitenlandse gasten. Erve Velpen is het hele jaar geopend. De drukste maanden zijn mei/juni en het seizoen loopt door tot en met de Landgoed Twente Fair in oktober.

Waar zijn de toeristen enthousiast over, wat bezoeken ze graag?

“Ze bezoeken Ootmarsum, Arboretum PoortBulten, landgoed Singraven en ze vinden De Lutte een gezellig plaatsje. De mensen zijn verrast door het coulisselandschap.”

Hoe zie je de toekomst van toerisme in eigen land voor je?

“Positief. Wij denken dat corona een positief effect heeft op het toerisme in Twente. Een nieuwe doelgroep is nu de gemeente Losser en omgeving aan het ontdekken. Nederland is zo mooi, daar kunnen we hopelijk de komende jaren de spin-off van gaan zien. De verkoop van campers gaat ook heel goed, dit zal ongetwijfeld een uitwerking hebben op het toerisme in eigen land.”

Hebben jullie zelf een camper, waar ga je zelf graag op vakantie?

“Wij hebben veel gereisd, we hebben heel Europa al met de camper doorgetrokken. Afgelopen jaar hebben we een 11 meter lange camper gehuurd om door Amerika te trekken, we hebben de route 66 gereden.”

Frankrijk, Duitsland en Kroatië zijn favoriete landen van Agnes en Gerard. Gerard heeft een hobbyproject, hij is zelf een camper aan het bouwen van een vroegere ambulance. Door de drukte van de camperplaats is dat nu een meerjarenproject geworden. De bedoeling is dat zij straks daarmee gaan reizen en vaker weg gaan.
Voor meer informatie over Erve Velpen, klik hier.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Elke

Meer verhalen uit Losser

 1. Natuur

  Natuurgebied Duivelshof engelachtig mooi volgens FietsActief

 2. Zien & Doen

  Fiets door Nederland en Duitsland in Die Tolle Woche

  Geschreven door Nienke
 3. Zien & Doen

  Nieuw in ons assortiment: Bommen Berend fietstocht

  Geschreven door Elke
 4. Zien & Doen

  Elephant Parade, ook De Lutte doet mee!

  Geschreven door Nienke

Tip je vrienden

facebook twitter