Zien & Doen

Rampjaar 1672 & Bommen Berend fietstocht

Geschreven door

Elke

Leestijd 3 minuten 1160 x bekeken

In 2022 is het 350 jaar geleden dat het Rampjaar plaatsvond. Frankrijk, Engeland en de bisschop van Münster vielen in 1672 de Nederlandse Republiek binnen.

Herdenken rampjaar

In minder dan een maand tijd overliep de vijand alle tegenstand. In steden stortte de openbare orde in en in Den Haag werden de gebroeders De Witt gelynched. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Toch vertelt deze uitdrukking niet het hele verhaal. Te lang is 1672 herdacht als voornamelijk een ramp voor westelijk Nederland, terwijl in werkelijkheid het Rampjaar de Republiek in tweeën splitste. De provincies Holland en Zeeland bleven vrij achter de Hollandse Waterlinie; over de rest van de provincies daalde een regime neer van onderdrukking en terreur.

In 2022 herdenken we landelijk het rampjaar. Dat wordt groots vormgegeven voor het Platform Rampjaarherdenking. De IJsselacademie vertelt het verhaal van het Rampjaar vanuit het perspectief van Oost-Nederland om ‘1672’ herdenken op een wijze die recht doet aan de plaatselijke ervaring. Ze gaan op zoek naar de verhalen van Bommen Berend in onze provincie

Bommen Berend in de gemeente Losser

Bommen Berend is de bijnaam van vorstbisschop Bernard von Galen. In september 1665 inspecteerde hij zijn troepen aan de Ruhenbergerbeek in Overdinkel en een dag later viel hij met zijn troepen Losser binnen. Heel Losser ging door zijn toedoen in vlammen op. Bernhard maakte als eerste gebruik van een nieuw soort brandbommen, wat hem zijn opvallende bijnaam opleverde. Na zijn inval in 1665-1666 wordt Overijssel opnieuw bezet door Von Galen.

Smokkeldorp Overdinkel
Smokkeldorp Overdinkel

Fietstocht Bommen Berend

Het is belangrijk om de geschiedenis van onze omgeving levendig te houden. Het leert ons wie we zijn en waar we vandaan komen. Wat gebeurde er in Losser & Overdinkel? Daarom heeft Bruisend Overdinkel deze speciale fietsroute samengesteld. Een fietstocht van 26 kilometer door het buitengebied van Overdinkel, Losser en Grafschaft Bentheim. De Bommen Berend fietstocht voert je langs historische plekken met verhalen en foto's over deze geschiedenis. Met deze route is er een mooie parel toegevoegd aan de Schatkamer van Twente.

Het prachtige routeboekje is voor € 3,00 bij onze Tourist info verkrijgbaar en in onze webshop. Klik hier om te bestellen.

Hoogtepunt rampjaar

De herdenking van het Rampjaar vindt haar hoogtepunt in het Rampjaar Festival van 1 juni, de dag dat Bommen Berend bij Overdinkel het toenmalige Nederland binnenviel. Het wordt georganiseerd op een nader te bepalen locatie (mogelijk Overdinkel), afhankelijk van de dan geldende regels rond corona. Op dezelfde dag wordt er een podcast gepresenteerd waarin de betekenis van het Rampjaar en de Münsterse bisschop voor Twente en Overijssel wordt belicht. Op stapel staat ook een mobiele escaperoom ‘Beat Bommen Berend’ die langs middelbare scholen en evenementen in Overijssel gaat rijden. Nu al toegankelijk is de website Bommenberendinoverijssel.nl, met verhalen en informatie rondom de bisschop en de herdenking van het Rampjaar. Op de landelijke televisie zal een documentaire-serie worden gewijd aan het Rampjaar. Er is ook een speciale website met verhalen over het rampjaar. Klik hier om naar de website te gaan.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Elke

Meer verhalen uit Losser

 1. Hakenbergwandeling vanuit Beuningen

  Geschreven door Els
 2. Zien & Doen

  Nieuw toeristisch magazine Ontdek de Schatkamer van Twente

 3. Kids

  Leuke kinderroutes om de natuur te ontdekken

  Geschreven door Els
 4. Nieuws

  Nieuwe plannen & nieuwe beheerders bij camping Olde Kottink

  Geschreven door Elke

Tip je vrienden

facebook twitter