Natuur

Wandelen in het Lutterzand met take-away

Geschreven door

Elke

Leestijd 5 minuten 6797 x bekeken

Wandelen populair in coronatijd

Nederlanders zijn meer gaan wandelen in coronatijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wandelnet. Sommigen gaan voor een klein blokje om en anderen kiezen juist voor een stevige wandeling.

De belangrijkste redenen om te gaan wandelen zijn: fit en gezond worden/blijven (81%), ontspanning (79%) en natuurbeleving (74%). Als Tourist info merken we nu ook dat een hele nieuwe groep het wandelen aan het ontdekken is.

Lutterzand herfst
Lutterzand herfst

Het Lutterzand

Dat wandelen populair is zien we ook terug in één van de favoriete gebieden van de Tukker en van ons: het Lutterzand. Dit is een uitgestrekt natuurgebied van jeneverbesstruiken, dennenbossen en heidevelden. Het gebied wordt voor een groot deel omzoomd door de Dinkel. Dit riviertje is nog één van de weinige in Nederland dat zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden. De loop van de rivier meandert sterk en veroorzaakt diepe insnijdingen in de bodem. De kronkelingen zijn het sterkst zichtbaar bij de "Greune Stet". De rechteroever is daar hoog gelegen met afgeslepen zandige oevers en op een aantal punten heb je een prachtig uitzicht over vlakke groene weilanden.

Kanoën op de Dinkel
Kanoën op de Dinkel

Wandelen

De omgeving van het Lutterzand biedt volop mogelijkheden om te wandelen. Het natuurgebied is 750 hectare en het afwisselende landschap maakt het zo uniek.

De Dinkel
De Dinkel
Er zijn diverse paaltjesroutes om het gebied beter te leren kennen. Staatsbosbeheer heeft twee korte paaltjesroutes van 1 en 3 km ideaal voor een klein ommetje en gezinnen.

Dinkelroute 1 km

De Dinkelroute door het Lutterzand is een prachtige korte route langs de steile oevers van het riviertje de Dinkel in Twente, het domein van de ijsvogel en grote gele kwikstaart. De route is ideaal voor gezinnen met kleine kinderen, die met warm weer kunnen pootjebaden in de Dinkel of met een schepnetje kunnen vissen naar waterdiertjes.

Zandvlakte
Zandvlakte

Stuifzandroute 3 km

De Stuifzandroute door het Lutterzand volgt de natuurlijk meanderende loop van de Dinkel. Daar waar de Dinkel een bocht van 180 graden maakt ligt de ‘Groene Staart’, op z’n Twents gezegt ‘Greun’n Stet’. In de buitenbochten loop steile oevers en in de binnenbochten de stroomdalgraslanden van de Groene staart met bijzondere flora. Aan de Stuifzandroute ligt een hondenlosloopterrein. Hier mag je hond gedeeltelijk vrij rennen en ravotten. Het losloopgebied grenst aan het water, zodat je viervoeter óók heerlijk kan spetteren.

Aardkundig Monument

In alle jaargetijden is een bezoek aan het Lutterzand een ware belevenis. Extra bijzonder: het Lutterzand is zó uniek dat het in 2007 is benoemd tot aardkundig monument! Een aardkundig monument is een plek of gebied, dat z’n status ontleend aan z’n aardkundige (geologische, geo-morfologische of bodemkundige) betekenis. Het aanwijzen van zo’n plek is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van de ontstaanswijze van dit specifieke landschap, dat bijzonder en behoudenswaardig is. Daarnaast zorgt deze status ook voor extra aandacht ten behoeve van beheer en bescherming, ook al is er geen officiële verordening aan verbonden.

Dinkel en Lutterzand
Dinkel en Lutterzand

Dinkel en Lutterzand

Een wandelroute van 8,5 km die start bij het Paviljoen of bij Florilympha brengt je langs de mooiste plekken van het Lutterzand. Deze route laat je kennismaken met alle facetten van het afwisselende natuurgebied. De wandeling kan ook gestart worden vanaf Tourist info De Lutte, de afstand is dan 12,5 km. De route bestellen kan hier.

Wandelnetwerk Oost

Vanaf restaurant Florilympha starten er drie routes van 7, 8 en 11 km. Dit zijn uitgepijlde routes van het wandelnetwerk die rondom het Lutterzand lopen. De routekaart van het wandelnetwerk bestellen kan hier.

Lutterzand
Lutterzand

Take-away

Take-away Florilympha
Take-away Florilympha
In het Lutterzand zijn momenteel drie mogelijkheden voor Take Away. Bij Florilympha kun je terecht voor heerlijke take-away (picknick-) lunch, coffee “to go” of high tea/tapas box? Bekijk hier de online lunchkaart. Gelukkig mag de midgetgolfbaan geopend blijven (volgens RIVM-maatregelen). Florilympha is maandag, donderdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur geopend (dinsdag en woensdag gesloten).

Paviljoen Lutterzand
Paviljoen Lutterzand
Het Paviljoen Lutterzand is alle dagen van 11.00-16.00 uur geopend voor TO GO. Ook is er de mogelijkheid voor Wandel’n & Ett’n voor de komende 3 vakantieweken (Vanaf 20 december t/m 9 januari alle dagen van de week- m.u.v. oudejaarsdag en nieuwjaarsdag). Startijden 11.30 – 12.00 – 12.30 uur-. Duur 3,5 uur. Ook schatgraven voor de kinderen (1 of 2 gezinnen) kan in deze drie weken geboekt worden als een van de meest coronaproof uitjes van Twente. Beide activiteiten vooraf reserveren via www.lutterzand.nl Startijden 11.30 – 12.00 – 12.30 uur - Duur 1,5 uur.

Ook is er een mogelijkheid bij De Lutte Hutte, ze zijn zaterdags en zondags met mooi weer geopend voor take-away. Hier kun je terecht voor koffie/thee/warme chocomelk, appeltaart, broodjes, krentenwegge, frisdrank en Ola ijs. Voor meer info over de Lutte Hutte kijk hier.

De Lutte Hutte
De Lutte Hutte

Drukte vermijden

Even buiten uitwaaien, genieten, bewegen en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft: geef elkaar de ruimte, vermijd drukte en blijf thuis bij griep- en verkoudheidsklachten.

Zijn de parkeerplaatsen vol kies dan voor een ander gebied en kom op een later moment terug. Ga ook eens op een ander tijdstip bijvoorbeeld 's ochtends op tijd of op een doordeweekse dag. Vaak geniet je dan nog meer van de rust, ruimte en natuur.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Elke

Meer verhalen uit Losser

 1. Zien & Doen

  Coronaproof uittips

  Geschreven door Nienke
 2. Zien & Doen

  Drive, Dine & Escape in je auto

  Geschreven door Nienke
 3. Zien & Doen

  Tips voor take-away in de Schatkamer van Twente !

 4. Zien & Doen

  Maak kennis met Erlebnispark Emsflower

  Geschreven door Elke

Tip je vrienden

facebook twitter