Zien & Doen

BLOG: Ontdek het Duivelshof!

Geschreven door

Anneloes

Leestijd 4 minuten 923 x bekeken

Duivelshof is een onwaarschijnlijk mooi natuurgebied tussen De Lutte en Losser. Anneloes neemt je mee naar dit natuurgebied waar je door de weilanden tussen de koeien loopt, langs en over beekjes en door het bos.

Natuurgebied Duivelshof

Tussen De Lutte en Losser, ongeveer halverwege aan de doorgaande weg naar Losser bevindt zich het oude landgoed Duivelshof met de gelijknamige boerderij. Het natuurgebied Duivelshof is zeer afwisselend, een gebied waar bossen worden afgewisseld met heideveldjes, akkers en weilanden. In 2006 heeft de huidige eigenaar van het landgoed, de Vereniging Natuurmonumenten het oude grachtenstelsel dat als verdedigingsstelsel voor de boerderij diende hersteld. Daardoor blijft het water langer in de grachten staan. Tevens is aan de oostzijde van het landgoed een perceel grasland afgeplagd zodat heide en bijzondere planten daar weer de mogelijkheid krijgen om te kunnen groeien. Op een mooie herfstmiddag in november lokt het mooie herfstweer ons naar buiten en trekken we de wandelschoenen aan en besluiten de wandelroute over het natuurgebied Duivelshof te lopen. De wandelroute heeft twee opties: de korte route van negen kilometer en de lange route van veertien kilometer. De weergoden zijn ons goed gezind en dus kiezen we voor de route van veertien kilometer.

Op pad!
Op pad!

Voor de duivel niet bang

Over Duivelshof doen mysterieuze verhalen de ronde. De naam refereert waarschijnlijk aan een landheer die pachters in zijn kelder opsloot als ze niet aan hun verplichtingen konden voldoen. Deze middag door dit natuurgebied verloopt wat meer ontspannen en we genieten van het gebied waar afwisseling de boventoon voert. Via dicht begroeide bospaden en bruggen over de kabbelende beken sta je zo ineens aan de rand van een heideveld of een weiland.

Rust en ruimte

We vertrekken bij de Tourist Info aan de Plechelmusstraat in De Lutte en vervolgen ons pad langs de Essenweg. Langs rustige wegen met voornamelijk wandelaars en wat fietsers gaat het richting natuurpark Arboretum Poortbulten.

Herfstkleuren langs de Visscherij
Herfstkleuren langs de Visscherij

We slaan het bospad in en lopen langs de bosrand met een mooi uitzicht over de weilanden. Vervolgens vervolgen we ons pad over een stuk grasland. Wat een rust en ruimte! In het grasland staat een uitzichtstoel en we kunnen het niet laten om er in te klimmen en genieten van het mooie uitzicht!

Genieten van het uitzicht
Genieten van het uitzicht

Na de rust van het grasland komen we aan bij de asfaltweg en slaan het pad in bij het bord Duivelshof van Natuurmonumenten. We wandelen door rijen bomen, over beekjes, langs varens en velden, door kleine paadjes, langs weilanden en huppelen over boomstammen. Onderweg horen we goedgemutste vogels. Door het bos struinen we verder richting Duivelshofbosweg.

Duivelshofbosweg
Duivelshofbosweg

Tijd voor iets lekkers!

Even later komen we aan bij IJsboerderij 't Loaboerke. Eigenaresse Marlies bereidt ambachtelijk ijs met verse melk van koeien van eigen boerderij. Sinds 1999 wordt bij IJsboerderij ’t Loaboerke ambachtelijk ijs bereid. De naam ’t Loaboerke komt voort uit het feit dat in Twente veel boerderijen een erfnaam hebben. De erfnaam van deze boederij is "Loaboer", wat Twents is voor boerderij in het bos. ’t Loaboerke is dan ook in een prachtige, bosrijke omgeving gelegen waar veel fiets- en wandelroutes langs komen.

IJsboerderij 't Loaboerke
IJsboerderij 't Loaboerke

Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn zij open met een coronaproof-concept: koffie, thee, warme chocolademelk en ijs to go. We bestellen een koffie van verse bonen en nemen een ijsje. De basis voor dit overheerlijke ijs, namelijk dagverse melk, komt rechtstreeks van eigen koeien.

Heerlijk ambachtelijk ijs van 't Loaboerke
Heerlijk ambachtelijk ijs van 't Loaboerke
Na een korte pauze vervolgen we onze route. De zonnestralen piepen door de bomen en de laatste herfstbladeren van de bomen dwarrelen omlaag. Genieten van de laatste herfstkleuren van donkerrood tot goudgeel en oranje.

Vanaf hier gaat het richting De Lutte. We voelen de tintelfrisse herfst op onze wangen en de energie stroomt weer door ons lijf. Het leven kan toch zo mooi en simpel zijn!

Misschien is deze wandelroute iets voor jou?

De route is verkrijgbaar in onze webshop via onderstaande link: Wandelroute Duivelshof

Ook zijn er van het wandelnetwerk meerdere routes in het natuurgebied Duivelshof, deze kan je vinden in onze webshop

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Anneloes

Meer verhalen uit Losser

 1. Een kijkje achter de schermen bij... de Twentse Wi-Fi koeien (1 april)

  Geschreven door Anneloes
 2. Ootmarsum-Dinkelland

  Elephant Parade 2021

  Geschreven door Jeroen
 3. Natuur

  Wandelplekken met take away adressen in de gemeente Losser

  Geschreven door Elke
 4. Binnenkijken bij

  De Bloemenbeek is klaar voor een zonnige toekomst

  Geschreven door Eddy van der Leij

Tip je vrienden

facebook twitter