Nieuws

Glane volop in ontwikkeling

Geschreven door

Nienke

Leestijd 3 minuten 805 x bekeken

In Glane leven veel wensen en ideeën, maar het blijft niet alleen bij ideeën, Glane doet! Glane is één van de vijf kerkdorpen van de gemeente Losser. Een bijzonder dorp dat zich op meerdere vlakken onderscheid van de andere dorpen. Zo ligt Glane bijvoorbeeld direct aan de Duitse grens, is het nog helemaal niet zo oud en ligt geen enkel dorp zó dicht bij de Dinkel.

Dinkel en Glanerbeek

De Dinkel heeft een geheel eigen karakter en een hoge dynamiek in waterpeilen. Ook kent de Dinkel overstromingen, waardoor soms hele delen (landbouw)grond voor een langere periode onder water staan. De Dinkel, die gekanaliseerd was, wordt weer een meanderende rivier met natuurlijke oevers, verhogingen en poelen. Dit is zeer uniek voor Nederland en in Europa. Door deze maatregelen moet water langer worden vastgehouden in het gebied. Ook komen er langs de Dinkel een aantal bankjes te staan voor fietsers en wandelaars.

De Dinkel
De Dinkel

De Glanerbeek, een aftakking van de Dinkel, meandert nog op natuurlijke wijze ten oosten van het Klooster St. Ephrem. Veelal ligt de beek verborgen in het landschap en is de beek moeilijk of niet bereikbaar/toegankelijk. Hier liggen kansen om de Glanerbeek leefbaarder te maken. Zo worden stroken met begeleidend bos vergroot en versterkt, er worden bufferstroken aangelegd en de passeerbaarheid voor vissen wordt geoptimaliseerd. Dit zou er voor moeten zorgen dat er een goede ecologische toestand wordt gecreëerd.

Het Lagapad

Het Lagapad is een zeer druk bezocht pad door fietsers en wandelaars. Met een vrij uitzicht over de Dinkel, de akkers en weiden, zorgt het pad ervoor dat je van de prachtige natuur kan genieten. Het Lagapad is recent verlegd zodat de Dinkel zijn natuurlijke meanderende loop weer terugkrijgt. De Dinkel zoekt bij Glane voortaan weer zijn eigen weg. Een rivier zoekt steeds zijn eigen weg, laat op de ene oever zand achter en pakt op een andere plek weer zand mee. Dat kan de Dinkel hier nu ook weer, over tien jaar is hij niet meer op de plek waar hij nu ligt.

Het vernieuwde Lagapad
Het vernieuwde Lagapad

Werkzaamheden Glane

• herinrichting van de Weertsstraat en Glanestraat;
• verplaatsen en vernieuwen van LAGA-fietspad;
• realisatie van struinpaden langs de nieuw meanderende Dinkel;
• realisatie van een nieuwe wandelbrug over dezelfde Dinkel;
• verplaatsen, vernieuwen en uitbreiden toeristisch informatiepunt (TIP);
• realisatie van een dorpsommetje via de struinpaden;
• realisatie nieuwe wandelbrug en de daarbij behorende voorzieningen;
• realisatie van een belevingsplek.

Bezoek Glane

Her en der in het landschap liggen cultuurhistorische parels. Voorbeelden hiervan zijn de karakteristieke erven die behoren tot het oude hoevenlandschap en bomenlanen gekoppeld aan het klooster.

Het landschap in de gemeente Losser is uniek door haar variëteit en de
‘on-Nederlandse’ schoonheid ervan. De wandelaar en fietser komt hier aan zijn trekken door het uitgebreide netwerk van fiets- en wandelpaden.
Met deze routes breng je een bezoekje aan Glane:
Dinkelstenenroute - 71,5 km
Smokkelfietsroute - 21 km
Kerkdorpenroute - 82 km
Rondom Losser - 26 km
Overdinkel-Drielandsee - 38 km
Fietsnetwerkkaart Noord Twente
Fietsnetwerkkaart Zuid Twente

Wandelen in Glane

Wandelnetwerkkaart Noord-Oost Twente Op de wandelnetwerkkaart staan vijf verschillende wandelroutes waaronder twee thematische routes.

Bezoek de melktap

Hoe leuk is het om zelf melk te tappen? Maak tijdens je route een stop bij Melktap de Beekhoek. Hier kun je zelf een fles vullen met melk. Ook leuk als stop tijdens je fietstocht.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Nienke

Nienke loopt sinds eind november 2019 stage bij de Tourist info. Ze is geboren en getogen in Losser en kent de pareltjes daardoor als geen ander.

Meer verhalen uit Losser

  1. Op de fiets met de vernieuwde Bentheimerwaldroute

    Geschreven door Els
  2. Natuur

    Nieuw: belevingsfietstochten Losser & Beuningen

  3. Gemeente Losser uitgeroepen tot één van de vijf beste kampeerlocaties van Nederland

  4. Met een elektrokar door Arboretum PoortBulten

    Geschreven door Els

Tip je vrienden

facebook twitter