Natuur

Ommetje Tiekenveen & Smokkelpad 1813

Geschreven door

Elke

Leestijd 3 minuten 573 x bekeken

Overdinkel kan weer twee parels aan het toeristische aanbod toevoegen. Het ommetje Tiekenveen en het Smokkelpad 1813 zijn officieel geopend. Een mooie aanwinst voor inwoners en toeristen in de Schatkamer van Twente.

Het Ommetje Tiekenveen en het Smokkelpad 1813 in Overdinkel zijn officieel geopend. Hiermee heeft de gemeente Losser haar netwerk van fiets- en wandelpaden verder uitgebreid. Het Smokkelpad 1813 verbindt Overdinkel en Gronau nog beter met elkaar en sluit aan op bestaande fiets- en wandelnetwerken aan beide kanten van de grens. Het Ommetje Tiekenveen, gelegen op de voormalige vuilstortplaats, is een goede aanvulling op het wandelnetwerk in de gemeente en in Noordoost-Twente.

Ommetje Tiekenveen
Ommetje Tiekenveen

Ommetje Tiekenveen

Het Ommetje Tiekenveen is een wandelpad dat gerealiseerd is rondom de visvijver aan de Tiekenveenweg. Wethouder Harry Nijhuis: “We zochten naar een verbinding met Duitsland in het kader van het Twents Blokje Om, een langeafstandswandeling van ruim 300 kilometer. Daarbij kwam ook deze locatie ter sprake. Ondanks dat deze locatie uiteindelijk niet geschikt bleek te zijn wilden we er toch wat mee doen. Samen met de dorpsraad zijn we toen aan de slag gegaan. En dat heeft geresulteerd in een prachtig ommetje langs de visvijver.” Het pad is geëgaliseerd en daardoor ook voor rolstoelen toegankelijk. Ook zijn er een picknickbankje en houten vlonders geplaatst. Aan de kant van de woningen staat een houten afrastering.

Tiekenveen
Tiekenveen

Smokkelpad 1813

Ook het Smokkelpad 1813 tussen Overdinkel en Gronau is officieel geopend. Burgemeister Rainer Doetkotte en stadsarchivaris Gerhard Lippert van Gronau onthulden samen met wethouder Harry Nijhuis het straatnaambord aan het nieuwe fiets- en wandelpad. Het pad met een lengte van 200 meter (waarvan 120 meter op Nederlands grondgebied) zorgt voor een betere verbinding tussen de gemeente Losser en Stadt Gronau. Wethouder Harry Nijhuis: “De aanleg van dit pad laat zien dat Losser en Gronau elkaar weten te vinden en dat we samen hard werken aan een aantrekkelijke regio voor toeristen, maar natuurlijk ook voor onze eigen inwoners. Vanuit Overdinkel wandelen en fietsen we nu via een prachtige route nog makkelijker de grens over en verbinden we zo routenetwerken binnen en buiten onze gemeente.

Onthulling Smokkelpad
Onthulling Smokkelpad

Overdinkel, smokkeldorp

Het pad is vernoemd naar een gebeurtenis uit 1813, toen bij een gewelddadige confrontatie tussen Franse douaniers en Nederlandse boeren en burgers een Nederlander werd doodgeschoten. Maar dat is niet de enige connectie tussen Overdinkel en smokkelen. “Overdinkel en smokkelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tegenwoordig natuurlijk op een andere manier dan vroeger. Maar Overdinkel noemt zichzelf niet voor niets Smokkeldorp. Het smokkelthema geeft niet alleen een impuls aan toeristische activiteiten, maar levert ook een belangrijke maatschappelijke bijdrage aan het dorp en onze gemeente. Denk aan de smokkelfietsroute, de smokkelproducten en de tour met de elektrokar. Met het Smokkelpad 1813 breiden we dit verder uit.” aldus Wethouder Nijhuis.

Smokkelpad 1813
Smokkelpad 1813

Klik op de rode button voor meer informatie over het Twents Blokje Om en voor info over routes kijk hier.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Elke

Meer verhalen uit Losser

  1. Op de fiets met de vernieuwde Bentheimerwaldroute

    Geschreven door Els
  2. Natuur

    Nieuw: belevingsfietstochten Losser & Beuningen

  3. Gemeente Losser uitgeroepen tot één van de vijf beste kampeerlocaties van Nederland

  4. Met een elektrokar door Arboretum PoortBulten

    Geschreven door Els

Tip je vrienden

facebook twitter