Op de fiets met de vernieuwde Bentheimerwaldroute

Geschreven door

Els

Leestijd 6 minuten 1398 x bekeken

De mooie en populaire Bentheimerwaldroute, een van de oudste fietsroutes is nu heel gemakkelijk op knooppunten te fietsen.

Ik haal mijn Fahrrad van stal voor de Bentheimerwald fietsroute van ongeveer 50 kilometer. Deze bestaande route van de Tourist info had een ‘verfrissing’ nodig omdat het fietsknooppuntennetwerk met Duitsland is verbonden.

Trouwens……..volgens de Duitse toeristeninformatie heet dit vervoermiddel in dit stukje Niedersachsen met Hollandse trekjes geen Fahrrad, maar net als bij ons fiets!.

Het grootste deel van de dag ben ik dus te gast bij onze Deutsche Nachbarn, door prachtige stukken natuur rondom Bentheim en Gildehaus waar ik een licht golvend landschap met boerenerven, weilanden, akkers, bossen en houtwallen kan verwachten, met af en toe een klimmetje.

De route

De route kan geheel op knooppunten worden gefietst met als opstappunt de Tourist info in De Lutte. Ik passeer al snel de St. Plechelmuskerkdie dagelijks is geopend voor een bezichtiging. Maar het zonnige weer is te mooi om ‘binnenskerks’ te verblijven, dus een andere keer!

De route gaat langs het bomenpark Poortbulten, daarna een stukje spoor en ik steek vervolgens met het Wewwelstadpad de meanderende Dinkel over. Na een doorsteekje over het terrein van camping De Bergboer, toer ik zomaar verder op Duits grondgebied. Geen grens meer als vroeger met slagbomen en douaniers én dus ook geen stempeltje in het paspoort!

Duitsland

In het Grafschaft Bentheim is het knooppuntensysteem geïntegreerd in het fietspadennetwerk, maar werkt net ietsje anders dan in Nederland. Na het knooppuntenbord staan op diverse punten witte borden met een groene fiets met een pijl, zonder nummer. Deze volg je en is eigenlijk best handig!

Al snel beland ik in Gildehaus en hobbel over het pad langs de enorme afgraving van beigekleurig zandsteen met hier en daar een uitzicht op de diepe steengroeve. Hier wordt nog steeds de bekende Bentheimer zandsteen gewonnen. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn historische gebouwen gebouwd met deze zandsteen, zoals het paleis op de Dam, de Waag in Deventer, maar ook de Plechelmuskerk in Oldenzaal. Ik kan het niet laten om even onder de slagboom door te kruipen voor een beter zicht op de groeve met de metershoge rotsblokken en zandsteenwanden! Iets verderop staat een mijnwerkerskar op een stukje rails als monument. Hier is ook het Geologisch Openluchtmuseum waar ik (in sneltreinvaart) de informatieborden lees en verschillende soorten gesteenten bekijk.

Steengroeve
Steengroeve

Mijnwerkerskar
Mijnwerkerskar
De route wordt vervolgd langs Gildehaus; het agrarische coulisselandschap is verrassend met zijn typische boerenbedrijven. Ik fiets even over de mooie oprijlaan naar Landhotel Waldseiterhof, prachtig gelegen, om een kijkje te nemen in de mooie boerentuin. Verder is er een boomgaard, zijn er dieren en een mooi gelegen terras. Maar omdat ik op deze plek al eerder heb genoten van Kaffee mit Kuchen, maak ik dit keer voor de variatie wat verderop een pauze.

Waldseiterhof
Waldseiterhof

Na een aantal kilometers over asfaltstraatjes als Am Wald en An der Waldseite te hebben getoerd, schiet ik uiteindelijk het Bentheimer Wald in. Een mooi stukje natuurschoon dat nog voor een deel uit oerbos bestaat. De natuur mag hier zijn gang gaan.

Bentheimerwald
Bentheimerwald

Immer gerade aus en ik geniet van de stilte én de schaduw op deze mooie dag begin september. Al priemt tóch af en toe de zon nog door het bladerdek! Langs de paden waarschuwen felgele bordjes met Wildschutzgebiet (rustgebied voor wild) niet van de paden af te wijken! Het wild zat vandaag schijnbaar diep in het bos verscholen, want helaas geen zwijntje te zien! Midden in het wald staat de barokke Höltingstuhl van Bentheimer zandsteen uit 1713 met de afbeelding van een wapen. Dit is een historisch herkenningspunt waar vroeger ook vergaderingen werden gehouden over het beheer van het gebied.

Höltingstuhl
Höltingstuhl

Het fietspad kronkelt zich door het bos richting het mooie park bij kuuroord Bad Bentheim. Gasten genieten hier van de heilzame werking in het zoutwaterbad.

Kaffee mit Kuchen

Om het pauze-adresje voor vandaag te bereiken, moet ik een kilometertje van de route afwijken en de borden volgen naar café Beim Waldbauern in het dorpje Quendorf. In de voormalige eeuwenoude boerderij is mij de huisgemaakte Staggelbeerentorte (kruisbessentaart met slagroom) aangeraden. Eigenlijk is het lunchtijd, maar ik kan de taart echt niet weerstaan en bewaar de meegenomen broodjes voor later op de dag. Van deze keuze heb ik geen spijt, de taart is echt heerlijk (maar dat is aan de Duitse bakkers wel toevertrouwd!).

Staggelbeerentorte
Staggelbeerentorte

Na de Kaffee mit Kuchen klim ik weer in het zadel om de route op te pakken. Het mooie pad slingert verder door het bospark en volgt ook het Walderlebnispfad, een bosavonturenwandeling voor kinderen die het bos speels en actief kunnen verkennen. Na het Bentheimerwald gaat de route over de Kleidiek richting Bad Bentheim. Een stukje weg met mooie vergezichten. In de Freilichtbühne, het openluchttheater wordt de musical Repelsteeltje opgevoerd. Ze vinden het geen probleem dat er even een paar foto’s worden gemaakt en nodigen me ook uit om de voorstelling verder bij te wonen. Heel aardig, maar helaas moet ik vanwege tijdnood bedanken!

In het centrum van Bad Bentheim is de indrukwekkende burcht de grote trekpleister en is niet te missen door de hoge ligging. De Nederlandse Koningin-regentes Emma logeerde er vaak om haar zuster, prinses Pauline, te bezoeken. Het kasteel met de prachtige pronkkamers zijn te bezichtigen, eventueel met gids. Ik maak een rondje over de binnenplaats van het kasteel, bewonder de mooie bouwstijl en neem me voor een andere keer kijkje binnen de muren van het kasteel te nemen. Bad Bentheim is een leuk toeristisch plaatsje met een mooie oude binnenstad en natuurlijk aan vele terrasjes/Biergärten voor een Duits biertje of Bockwurst geen gebrek.

Burcht
Burcht

De laatste kilometers van de fietsroute gaan terug naar Gildehaus en ook hier weer mooie vergezichten met hoogteverschillen. Net als in Bad Bentheim is in het centrum de weg geplaveid met kasseien ofwel kinderkopjes. Voor veel fietsers een nachtmerrie en ook niet mijn favoriete wegdekje. Ik ‘overleef’ het gestuiter en kom aan bij de mooi gelegen Gildehauser Ostmühle, een Nederlandse torenmolen van Bentheimer zandsteen. In de bakkerij die bij de molen hoort, wordt op zaterdag van het meel steenovenbrood gebakken. Het is bijna 17.00 uur en jammer genoeg is al het brood uitverkocht. De vriendelijke mevrouw van de winkel bood me daarom een stuk Butterkuchen aan om te proeven; dat is natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd. Erg lekker!

Gildehauser Ostmühle
Gildehauser Ostmühle

Op het volgende traject is het even oppassen geblazen; het hobbelige pad gaat sterk heuvelaf. Zonder remmen de berg af suizen laat ik aan de passerende ‘experts’ over; ik kies er voor om wat meer tijd voor de afdaling te nemen!

Na Gildehaus steek ik al snel weer ongemerkt de grens over en beland via het Binkhorsterkerkpad de zuidkant van De Lutte. Kerkenpaden zijn eigenlijk oude wandelpaden van vroeger, de kortste verbinding naar de kerk dwars door de velden.

Binkhorsterkerkpad
Binkhorsterkerkpad
Nog een paar laatste kilometers naar het centrum van De Lutte en de fietsdag zit er na een drankje op een terras er helaas op. Een mooie en afwisselende route die zeker de moeite waard is om nog een keer te fietsen. Eerlijkheidshalve: ik zat ontspannen in het zadel door een ‘extra duwtje in de rug’ van de elektrische ondersteuning!

De route is te koop bij de Tourist info De Lutte-Losser en kost € 2,00.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Els

Werkzaam bij Tourist info De Lutte-Losser.

Meer verhalen uit Losser

  1. Nieuws

    Nieuwe locatie Tourist info Losser

  2. Op bezoek bij

    Op bezoek bij Uit in Twente

    Geschreven door Bianca
  3. Zien & Doen

    Wat te doen met Pasen?

    Geschreven door José
  4. Zien & Doen

    Tips bij regen

    Geschreven door José

Tip je vrienden

facebook twitter