Natuur

Wandelen in Noordoost-Twente is ontspannend

Leestijd 3 minuten 545 x bekeken

DE LUTTE - De wandelgids 'Wandelen met Eddy op de mooiste plek ter wereld en dat is Noordoost-Twente' is donderdag bij Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte gelanceerd. Auteur Eddy Oude Voshaar heeft daarbij het eerste exemplaar officieel overhandigd aan de burgemeester van Losser, Cia Kroon.

Eddy is natuurliefhebber, fotograaf, schrijver én wandelliefhebber. Voor dé Weekkranten Noordoost-Twente en Nieuwe Dinkellander beschrijft hij elke week een inspirerende wandeling. Op zijn Eddy's natuurlijk, met oog voor bijzondere details en vol humor. Zijn mooiste wandelingen zijn nu gebundeld in deze wandelgids. Hij neemt lezers mee naar de mooiste plekken in Noordoost-Twente. Ook steekt hij regelmatig de grens over. Eddy is ervan overtuigd dat het wandelboek voor veel mensen - juist ook uit Twente - een prima handleiding is om aan een wandeling in Noordoost-Twente en het Duitse grensgebied te beginnen.

Zelf woont de chroniqueur al lang in Losser. Geboren is hij in 1952 in een boerderijtje vlakbij kasteel Singraven in Denekamp. En nog steeds geniet hij van de natuur in deze streek. Een beetje on-Nederlands noemt hij het zelf met zo veel bossen en houtwallen.

De wandelingen die Eddy loopt, kiest hij zelf uit. Het gaat zelden langs uitgezette routes. Het hele jaar door kunnen lezers in de voetsporen van de wandelaar zijn wandelingen maken. Een tip heeft Eddy wel: ''Ik kies vaak voor de vroege avond of de periode voordat de duisternis invalt. Dan is de natuur mooier dan midden op de dag."

De wandelgids is meer dan een routebeschrijving met wat foto's erbij. ''Ik beschrijf ook mijn eigen ervaringen'', aldus Eddy. ''Wandelen is ook een belevenis. De foto's zijn gemaakt op het moment dat het landschap op zijn mooist is. Onderweg ontmoet ik mensen. Met sommigen maak ik een praatje. Soms hebben ze iets bijzonders te vertellen of is het hilarisch. Dat beschrijf ik. Ik kan daardoor ook niet vertellen dat een wandeling bijvoorbeeld exact anderhalf uur of twee uur duurt. Zo was er een oma die op de flanken van de Gilderhauserweg een truitje aan het breien was. Ze zei: 'Ik weet noe nog niet woar het truitje veur is, maar ik mag zo graag breien. Op deze plek kuj zo mooi tussen het steken deur genieten van het uutzicht. En hier kuj de zanglijster zo mooi heuren zingen'.''

Op de vraag wat hij onderweg nog meer is tegengekomen, zegt Eddy: "Teveel om op te noemen. Natuurlijk is de natuur prachtig. Ik vraag me wel eens af waarom zoveel mensen ver op vakantie moeten. Wandelen in Noordoost-Twente is ontspannend. Je komt tot rust. Voor mij geeft het ruisen van de bomen tijdens het wandelen hetzelfde gevoel als de branding van de zee bij een strandwandeling. Heerlijk is dat. Er zo ontzettend veel te zien onderweg. Ik hoor en zie veel vogels en kan ook genieten van de plantenrijkdom."

En waarom veel inwoners van Bad Bentheim op prins Bernhard lijken, wordt ook uitgelegd. Eddy: ''Tijdens de bezoeken gingen prins Hendrik en prins Bernhard regelmatig met de prins van Bentheim jagen op roodwild in het Bentheimer Wald. Maar niet alleen op roodwild, want let maar eens op als je een bezoekje brengt aan het stadje: dan valt je ongetwijfeld op dat veel inwoners lijken op prins Bernhard.''

Eddy Oude Voshaar komt zaterdag 23 maart vanaf 14.00 uur naar Boekhandel Broekhuis in Oldenzaal. Daar signeert hij zijn wandelgids 'Wandelen met Eddy op de mooiste plek ter wereld en dat is Noordoost-Twente'. Broekhuis is gevestigd in winkelcentrum In Den Vijfhoek.

Vanaf vandaag (21-03-2019) is Eddy zijn nieuwe boek bij ons te koop in de VVV.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Losser

 1. Zien & Doen

  Frenque Interiors: Bamboo Beach!

  Geschreven door Miranda
 2. Zien & Doen

  Zomervakantietips!

  Geschreven door Nienke
 3. Zien & Doen

  NIEUW: Twentse Natuurwijsheid wandelingen

  Geschreven door Elke
 4. Nieuws

  In de spotlight: camping Sproakstee

  Geschreven door Miranda

Tip je vrienden

facebook twitter