Euro Birdwatch 2023

De Vogelwerkgroep Losser neemt deel aan de internationale vogelteldag, Euro-Birdwatch 2023. Het evenement maakt zichtbaar hoe groots het fenomeen vogeltrek is.

Een van de meest boeiende fenomenen in de vogelwereld is de vogeltrek, waarbij miljoenen vogels een gevaarlijke reis ondernemen om de winter te kunnen overleven. Grote V-vormige formaties ganzen en kraanvogels, compacte groepen houtduiven, cirkelende roofvogels die op een thermiekbel opschroeven, dit alles kan op zaterdag 30 september a.s. onder leiding van de trektellers van Vogelwerkgroep Losser gezien worden.

Op deze dag gaan meer dan 100 andere vogelwerkgroepen in ons land op stap om vogels te kijken en te tellen. In feite is het dus een megatrekvogeltelling. Dit gebeurt in het kader van de Euro Birdwatch van BirdLife International. Dit is de organisatie die wereldwijd actief is voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden.

Vogelwerkgroep Losser zal daarvoor de normaal voor het publiek gesloten telpost Oelemars openstellen, zodat de bezoekers op deze dag het tellen en registreren van trekvogels van dichtbij kunnen meemaken. Onder deskundige leiding van de trektellers van deze telpost wordt tekst en uitleg gegeven over de vogeltrek en welke vogels er op dat moment overvliegen.

Op de toegangsweg naar het zanddepot van zandafgraving Oelemars zijn de tellers van 8 uur ’s morgens tot 15 uur ’s middags aanwezig om de vogeltrek te registreren. Deze telpost geniet landelijke bekendheid en staat bekend als een prima binnenland-telpost met grote aantallen doortrekkers en zeldzame soorten zoals grote zilverreiger, rode wouw en kraanvogel. Deze telpost is te bereiken via de Drielandweg in Losser. Vooraanmelding is niet nodig en de toegang is gratis.

Wanneer

Locatie

Telpost Oelemars

Adres
Drielandweg, Losser

Tip je vrienden

facebook twitter