Erfgoeddag Beken & Bleken

Erfgoeddag Beken & Bleken. Op zaterdag 25 maart kunnen de inwoners en geïnteresseerden kennismaken met alle activiteiten rondom het erfgoed in Losser.

Erfgoed Deal: Beken en Bleken van Losser

In het project Beken & Bleken van Losser worden oude beken en bleken hersteld. Het gaat om verbindingen tussen dorpskern en Dinkeldal die er deels niet meer zijn. Tegelijk zoeken ze bij de werkzaamheden naar oplossingen op het gebied van:

 • Klimaat
 • Duurzaamheid
 • Leefbaarheid

Losser kreeg voor dit project een Erfgoed Deal. Dit is ondersteuning en subsidie van de overheid.

Tijdens de Erfgoeddag Beken & Bleken zijn er deze zaterdag diverse excursies die vrij toegankelijk zijn zodat iedereen het mooie erfgoed van Losser kan bekijken. Je kunt de volgende gratis excursies reserveren: rondleidingen bij Steenfabriek de Werklust, Geologiemuseum & Staringgroeve, dorpswandelingen met gids, GPS speurtocht en fietstochten met gids naar Dinkeldal-Zuid.

Dorpsbleek

De Dorpsbleek in het centrum van Losser wordt hersteld. De Dorpsbleek werd vroeger gebruikt voor het bleken van was. Tegenwoordig is het een Rijksmonument. De oude houten wand aan de waterkant worden vervangen. De Dorpsbleek krijgt een opvangfunctie voor regen uit andere plekken in het dorp. De Dorpsbleek valt in de zomer (bijna) droog. Dit probleem wordt aangepakt met gezuiverd water dat wordt gebruikt voor de verwarming van zwembad Brilmansdennen. Nadat de warmte uit dit water is gehaald, leiden ze het water naar de Dorpsbleek. Op deze manier wordt de waterstand op peil gehouden. Overtollig water gaat naar de Dinkel. Ondergrondse stromen en beken door het centrum van Losser worden op een aantal plekken weer open en zichtbaar gemaakt. De beken krijgen een belangrijke rol bij het afvoeren van regen.

Erfgoeddag Beken & Bleken

De Historische Kring Losser, Tourist Info De Lutte - Losser, Erve Kraesgenberg, Stichting het Staringsmonument Losser, Steenfabriek De Werklust en gemeente Losser verzorgen samen excursies en rondleidingen langs het erfgoed en de projectonderdelen. Erve Kraesgenberg is de startlocatie van de excursies. Hier stellen allerlei erfgoedorganisaties zich voor en is er van alles te doen en te zien. Proef bijvoorbeeld het brood van de bakspieker, leer hoe een weefgetouw werkt of neem een kijkje bij de Böggelrieders.

Het doel van de Erfgoed Deal is:

 • Van elkaar leren
 • Kennis delen
 • Anderen inspireren

Om 11 uur opent wethouder Jimme Nordkamp de Erfgoeddag. Daarna starten er vanaf 11:30 uur verschillende excursies door en rondom het dorp Losser. De laatste excursie start om 13:30 uur.

Bij Erve Kraesgenberg zijn er van 11.00-15.00 uur allerlei informatiestands van o.a.: Landschap Overijssel, IVN Losser-Oldenzaal, kring voor Twentse sproak. Ook wordt er verteld over eten uit vroegere tijden. Voor de kinderen is er een watertafel, de bezoekers kunnen een potje jeu du boules spelen, er is een imker, een demonstratie op het weefgetouw, en informatie op het gebied van textiel. Ook is de aannemer aanwezig die meer kan vertellen over het project Beken & Bleken. Daarnaast is de smederij en de Böggelschuur geopend.

Böggelpad

Deze ochtend wordt ook de vernieuwde dorpswandeling van het Böggelpad gepresenteerd. Een vernieuwde route van 2,5 of 6,5 km langs het erfgoed in Losser met veel historische informatie. De route is in boekvorm beschikbaar bij de Tourist info.

Boerenmarkt Losser

Ook is er deze zaterdag van 10.00-16.00 uur Boerenmarkt in het centrum van Losser, hier kun je dan ook een bezoekje aan brengen.

Kleurplatenwedstrijd

Speciaal voor de Erfgoeddag Beken & Bleken is er een kleurplatenwedstrijd. Maak de mooiste kleurplaat en win een leuke prijs. Inleveren voor 10 april 2023 bij de receptie van het Gemeentehuis te Losser of Tourist info de Lutte(Erve Boerrigter). In de week van 17 april 2023 ontvangt de winnaar een mooie prijs.
Klik hier voor de kleurplaat

Excursies

Er zijn op zaterdag 25 maart gratis excursies langs het project, waar je je van tevoren voor kunt opgeven. De excursies staan onder 'Programma' (zie hieronder). Meld je aan voor een excursie en beleef de Erfgoeddag op een unieke manier. Er zijn excursies op verschillende tijden, je kunt ook aan meerdere excursies deelnemen.

De volgende excursies worden o.a. aangeboden:

 • Dorpswandeling Losser met gids
 • Fietstocht met gids naar Dinkeldal Zuid
 • Rondleiding Steenfabriek de Werklust
 • Rondleiding Geologiemuseum en bezoek Staringgroeve
 • GPS tocht centrum Losser

RESERVEER SNEL JE EXCURSIE, VOL=VOL. Klik hieronder op een van de excursies.

Programma

Wanneer

 • -

Locatie

Cultureel park Erve Kraesgenberg

Adres
Bookholtlaan 25, 7581BB Losser
Telefoon
053-5360556
E-mail
Website
www.kraesgenberg.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter