Tentoonstelling 't Kruisselt

Vanaf vrijdag 10 januari bent u van harte welkom om in hotel-restaurant ’t Kruisselt de kleine, maar zeer waardevolle, tentoonstelling over de geschiedenis van ’t Kruisselt te bezichtigen.

Exact 100 jaren geleden bekeken Mien en Richard van Wulfften Palthe hoe de bouw van hun villa vlotte. Had architect Adolf Broese van Groenou de touwtjes strak in handen? Lag de bouw op schema? Ergens in het jaar 1920 werd het vakantiehuis in gebruik genomen. Helaas is de daadwerkelijke datum nog niet boven water. Heeft u ideeën?

Samen genoot het echtpaar van Twente en er kwam met enige regelmaat bezoek. Zo lezen ze en zien ze in het boek van mw. Inge de Wilde dat Aletta H. Jacobs een graag geziene gast was in ’t Kruisselt. Tot aan de oorlog fungeerde de villa als heerlijk Twents buitenhuis voor de Van Wulfften Palthes. Tijdens de oorlog hebben meerdere gezinnen in de villa gewoond, zochten ze onderdak? Moesten ze vluchten? Over deze periode van ca. 1939 tot 1958 is weinig bekend. Wellicht kent u verhalen van die tijd?

In 1958 kwam de villa weer in het nieuws, de Paters van Scheut kochten het gebouw en startten met de renovatie die uiteindelijk 2 jaren in beslag zou nemen. Diverse jongens kwamen naar ’t Kruisselt om de opleiding tot broeder te volgen. Ben van Dierendonck en Wout Klijmeij vertelden ze over hun tijd op ’t Kruisselt, diverse foto’s komen terug in de tentoonstelling.

De Paters hebben zich ongetwijfeld verbonden gevoeld met ’t Kruisselt, uit oude schriften en bodemprofielen kon Jan Bornebroek achterhalen dat de geschiedenis van ’t Kruisselt heel ver teruggaat. Pas vanaf 804 nC staat ’t Kruisselt ook echt beschreven, in de boeken van de Abdij van Werden. Martin Looman kon op basis hiervan een eerste versie voor de jubileumexpositie ontwerpen, van 804nC tot aan nu. Ruud olde Dubbelink vulde aan met zijn kennis over de Palthes. Een welkome verrassing was dat moeder en dochter Van Wulfften Palthe (directe familie van Richard en Mien vWP) in november kwamen logeren bij ’t Kruisselt, zo kon er nog meer informatie uitgewisseld worden!

Over de laatste periode, vanaf 1973, hebben ze met hulp van Historische vereniging De Dree Marken heel wat krantenknipsels uitgezocht en nagelezen. En uiteraard konden ze de mappen openen die Francois en Leanne Westenberg hebben overgedragen, gevuld met foto’s en folders uit de jaren ’80.

Het hele jaar 2020 staat in het teken van 100-jaren Villa ’t Kruisselt en alle hotelgasten die een arrangement boeken krijgen entree tot Museum het Palthe Huis daarbij cadeau!

Wanneer

  • 10 jan - 30 dec 2020
    • dagelijks | - uur

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Tip je vrienden

facebook twitter