Elephant Parade

Olifanten veroveren het straatbeeld van Ootmarsum tijdens de Elephant Parade van 15 september tot en met 25 november 2020. Tientallen gedecoreerde Elephant Parade-kunststandbeelden worden dan in Ootmarsum en omgeving geëxposeerd tijdens een openluchttentoonstelling.

Naast olifanten die van over de hele wereld naar Ootmarsum zijn gekomen hebben de Ootmarsumse kunstenaars Ton Schulten, Maureen Knobben, José Reuvekamp en René Leuveld - een olifant voorzien van een eigen ontwerp. Een rijk gedecoreerd geheel kleurt het straatbeeld van Ootmarsum en ver daarbuiten.

Olifanten-routes

In de binnenstad van Ootmarsum worden de gedecoreerde olifanten kunstwerken (real size babyolifant) gedurende de gehele tentoonstellingsperiode in een logische (wandel)route geplaatst.

Video wandelroute

De deelnemende ondernemers in Dinkelland en Noordoost-Twente en enkele toeristische parels in het buitengebied - waar een gedecoreerde olifant te zien zal zijn – worden met een fiets- en autoroute verbonden met de gehele tentoonstelling.

Video fietsroute

Deze routes zijn bij de VVV Ootmarsum en de VVV in Denekamp verkrijgbaar. Zij leiden je dan langs álle olifanten in de regio.

Klik hieronder voor de digitale versies.
FIETSROUTE
AUTOROUTE
WANDELROUTE

Corona proof

De spreiding over de hele binnenstad in Ootmarsum en het buitengebied voorkomt grote drukte op één plek, zoals bij evenementen. Ook de periode van zes weken zal voor de gewenste spreiding zorgen.

Win een kunstwerk van René Leuveld

René Leuveld is één van die kunstenaars die een eigen olifant heeft ontworpen voor de Elephant Parade Ootmarsum. Deze olifant staat in de Grotestraat in Ootmarsum bij Loft Dumak. Een prachtig rijk gedecoreerde olifant met veel kleur. De inspiratie voor zijn olifant zijn drie schilderijen die hij zelf heeft geschilderd over, voor en van Ootmarsum.

René vindt het idee achter de Elephant Parade geweldig. En omdat het in Ootmarsum gaat plaatsvinden wil hij graag iets extra’s doen en de inspiratie voor zijn olifant gaan weggeven. Dat betekent dat alle drie de schilderijen die als basis voor zijn olifant hebben gediend, worden weggegeven. Dit is iets unieks. Het is een geweldig initiatief dat van harte ondersteund wordt door de VVV Ootmarsum-Dinkelland.

De drie schilderijen zijn tijdens de Elephant Parade te bezichtigen in Ootmarsum. Twee schilderijen hangen bij de VVV Ootmarsum. Het andere schilderij hangt bij Loft Dumak aan de Grotestraat. Uiteraard kun je hier dagelijks een kijkje nemen om de schilderijen te zien.

Hoe te winnen?
De drie schilderijen zijn individueel te winnen via een Facebook actie. Volg daarom de VVV Ootmarsum-Dinkelland en Loft Dumak op Facebook en maak kans op één van de drie schilderijen.

Designwedstrijd voor inwoners en scholen

De bewoners in Dinkelland en ook de leerlingen op de diverse scholen in Dinkelland worden betrokken bij een designwedstrijd. Iedereen wordt uitgedaagd om mee te doen en een eigen design olifant te ontwerpen. De tekeningen kunnen worden opgehaald bij de VVV's in Ootmarsum en Denekamp. Hier kan men ze ook weer inleveren. Een jury beoordeelt de inzendingen en het ontwerp van de winnaar wordt toegepast op een heuse replica die door Elephant Parade Internationaal zal worden opgenomen in het assortiment dat (wereldwijd) wordt uitgebracht.

Wereldsteden

Elephant Parade organiseert meerdere keren per jaar deze grootste openluchttentoonstelling van olifantenbeelden ter wereld. De levensgrote sculpturen werden onder andere getoond in wereldsteden zoals Amsterdam, Londen, Singapore en Bangkok.

Bescherming Aziatische olifant

In 2006 maakten de oprichters, Marc en Mike Spits een reis naar Thailand, waar ze voor het eerst een babyolifant genaamd Mosha ontmoetten in het eerste olifantenziekenhuis ter wereld. Mosha was destijds slechts zeven maanden oud; ze was haar been kwijtgeraakt op een landmijn en Vader en zoon Spits waren zo ontroerd door de toevallige ontmoeting, dat ze begonnen met het lanceren van een project om geld in te zamelen voor Mosha. Het doel van het project was om 's werelds eerste prothese voor een babyolifant te maken. Uit dit spontane initiatief ontstond de Elephant Parade.

Het doel van Elephant Parade is om aandacht te vragen voor de bescherming en het behoud van de Aziatische olifant. De kleurrijke levensgrote babyolifanten werden voor het eerst in 2007 in Rotterdam tentoongesteld - een expositie dat door de toenmalige burgemeester werd bekroond als de 'meest gefotografeerde tentoonstelling ooit'. Wereldwijd vonden er inmiddels meer dan twintig tentoonstellingen plaats, waaronder in Engeland, de Verenigde Staten, China, Italië, Duitsland, Singapore, Hongkong, Frankrijk, Luxemburg en Brazilië.

Draagvlak en participatie ondernemers

Ondernemers zijn enthousiast over dit initiatief om deze opvallende openluchttentoonstelling te organiseren in Ootmarsum en omgeving en velen hebben – ondanks de moeilijke economische periode – het project ook financieel omarmd. Zij hebben de realisatie van het project mogelijk gemaakt door het afnemen van een van de sponsorpakketten, waaronder de ‘adoptie’ van een olifant, gedurende de tentoonstelling.

De organisatie

Het Toeristisch Ondernemersfonds Dinkelland is verantwoordelijk voor de organisatie van de Elephant Parade Ootmarsum en werkt hierbij samen met BIZ-Ootmarsum, Ondernemers Federatie Ootmarsum en Elephant Parade International BV.

Wanneer

 • 15 sep - 25 nov 2020
  • elke maandag | - uur
  • elke dinsdag | - uur
  • elke woensdag | - uur
  • elke donderdag | - uur
  • elke vrijdag | - uur
  • elke zaterdag | - uur
  • elke zondag | - uur

Prijzen

Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk

Locatie

VVV Ootmarsum

Adres
Markt 9, 7631BW Ootmarsum
Telefoon
0541-291214
E-mail
Website
www.ootmarsum-dinkelland.nl

Tip je vrienden

facebook twitter