Op bezoek bij

In de spotlight: Zaadhandel Bulter

Geschreven door

Nienke

Leestijd 4 minuten 2334 x bekeken

Zaadhandel Bulter is een familiebedrijf met een passie voor zaden. Zaden voor groenten, bloemen, kruiden en groenbemesters. Maar ook voor de boeren aan mais, graan en graszaden.

Het begon allemaal in 1933, Johan Bulter ging als agentschap voor Wouda’s Zaden persoonlijk bij mensen langs de deur om zaden te verkopen. Het was een welkome inkomstenbron naast de kleine boerderij. In 1955 verscheen de eerste ‘prijscourant van zaaizaden’ van Zaadhandel J.A. Bulter, inmiddels beter bekend als de ‘tuingids’. Johans zoon, Gerard, nam het later over. Niet alleen de winkel, maar ook het zaaien. Destijds nog niet met trekker en zaaimachines, maar met de zaaiviool, een met de hand aangedreven apparaat om zaad over de akker te verspreiden. Wel 600 á 700 hectare in een jaar werd er al lopend afgelegd. Naast graszaad werd er ook rogge, tarwe en haver gezaaid. Vandaag de dag gaat alles met moderne zaaimachines, maar toch kan Gerard het soms niet laten wanneer klanten specifiek vragen om het land met de zaaiviool in te zaaien.

Zaaien met de zaaiviool
Zaaien met de zaaiviool

De kracht en de missie van Zaadhandel Bulter is het persoonlijke advies en de gemoedelijkheid. Zaden hebben echt uitleg nodig. Het is het belangrijkste overlevingsorgaan en daarom vinden ze het ook belangrijk dat je weet wat je bij hen koopt. Een pakje zaad kun je tegenwoordig bijna overal kopen, alhoewel er over de kwaliteit soms te twisten valt. Niet alleen van zaden maar ook van pootgoed, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

We adviseren graag, ook al weten we nog lang niet alles en kunnen we van onze klanten ook elke keer weer iets leren.

“We vinden het belangrijk dat we veel weten en kunnen vertellen van onze producten. We verkopen jaarlijks zo’n 18 ton pootaardappelen van verschillende rassen. Alle nieuwe rassen worden eerst door ons zelf verbouwd, voordat we ze eventueel opnemen in ons assortiment. Deze worden vervolgens aan diverse afnemers aangeboden om te proberen. Pootgoed kan bij ons per kilo, maar ook per aardappel worden uitgeteld. Deze mogelijkheid wordt enorm gewaardeerd door tuinders. Vaak hebben zij maar een bepaalde m2 ter beschikking en dan is het erg prettig dat het pootgoed ook per aardappel kan worden aangeschaft. Hiermee kunnen we ons onderscheiden van andere bedrijven. Kennis en persoonlijk advies, voor zowel boeren als voor de tuinder met een vierkante meter moestuin! Zo leuk om andere mensen te motiveren en stimuleren om zelf iets te verbouwen!”

Ondanks de coronacrisis en de nodige maatregelen hebben ze nog dezelfde aanloop als voorheen. Het is toch de tijd van het jaar om hun producten aan te schaffen. Scheelt dat je met één bezoekje aan de winkel de nodige tuinzaden, pootgoed en juiste meststoffen voor je (moes)tuin voor het hele seizoen hebt. Ook kunnen mensen online via de website www.zaadhandelbulter.nl hun zaden bestellen en laten bezorgen of via de bestellijst achteruit de tuingids. ’s Avonds kan je ook terecht bij Zaadhandel Bulter. Dat geeft je de gelegenheid om op een rustig tijdstip je inkopen te doen.

Eind maart hadden ze gratis zaaipakketjes voor kinderen gemaakt. Deze konden kinderen buiten voor de winkel ophalen. Een leuke activiteit die kinderen thuis konden doen, en zo leren ze een beetje meer over de moestuin.

"Voor je gazon kun je bij ons terecht voor de juist bekalking en bemesting. Ook voor het inzaaien van je gazon hebben we het juiste graszaad. Dat kan per hoeveelheid wat je nodig hebt. Dat scheelt, je hoeft nooit meer te halen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Ook kunnen mensen een van onze handige zaaimachines gratis gebruiken om het zaad gelijkmatig te verdelen."

Verder vinden ze het vandaag de dag heel belangrijk om biodiversiteit onder de aandacht te brengen. Zonder bijen zou ons dagelijks menu er namelijk heel anders uitzien. Meer dan zeventig procent van wat er dagelijks op ons bord ligt, heeft bestuiving door insecten nodig. Daarom moeten we de bijen en hommels een handje helpen. Dit kan je doen door bloemen te zaaien.
Woensdag 22 april is het Nationale Zaaidag, speciaal in de wereld geroepen om de nuttige insecten te helpen en daarom geven ze deze week op al hun bloemzaden & bloembollen 15% korting. En vergeet achteraf natuurlijk niet te genieten van de bloemenpracht!

Wil jij jouw bedrijf ook in de spotlight? Kijk dan hier.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Nienke

Nienke loopt sinds eind november 2019 stage bij de Tourist info. Ze is geboren en getogen in Losser en kent de pareltjes daardoor als geen ander.

Meer verhalen uit Losser

 1. Nieuws

  In gesprek met Cis Sanderink en Famke Westerhof over de KPJ Beuningen

 2. Op bezoek bij

  Op pad met Truus Wijnen

  Geschreven door Bianca
 3. Natuur

  September: fietsmaand

  Geschreven door Elke
 4. Typisch Twents

  Osse, petret van 'n pestoor met Jan Riesewijk uit Losser

Tip je vrienden

facebook twitter