Zien & Doen

Op pad met de klootschieters van het Kolkersveld

Geschreven door

Bianca

Leestijd 5 minuten 1215 x bekeken

Klootschieten, wat houdt het precies in en hoe werkt het eigenlijk? Ik ging op pad met de klootschieters van het Kolkersveld in Overdinkel en mocht tussen de prachtige heidevelden meespelen met de wedstrijd. Daarna was er tijd om Gerhard Poorthuis, bij wie het klootschieten er met de paplepel is ingegoten, een aantal vragen te stellen.

Wat houdt klootschieten precies in en hoe is de naam ontstaan?

Klootschieten is een oude Nederlandse werpsport met een kloot, dat is een met lood verzwaarde houten bal. Het is de bedoeling om zo ver mogelijk te gooien in zo min mogelijk pogingen, waarbij de deelnemers in twee teams worden opgedeeld. Het woord 'schieten' is eigenlijk de plotselinge beweging die je maakt. Denk bijvoorbeeld aan voetbal, die schiet je ook weg.
Waar het woord kloot precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Er is een gedicht bekend van Vondel over de aardkloot; een ronde bol wordt ook een kloot genoemd, vandaar misschien?

Waar wordt een kloot van gemaakt?

Hiervoor worden verschillende materialen gebruikt, het beste is kortvezelig hout van vruchtbomenhout, zoals appels en peren is zeer geschikt. Omdat hier helaas niet altijd aan te komen is worden er tegenwoordig ook allerlei tropische houtsoorten gebruikt. Maar hoe zachter het hout is, des te eerder slijt de kloot, maar op een zandbaan rolt deze beter. Een te harde kloot stuitert veel meer en glijdt ook gemakkelijk uit je handen en heeft dus minder grip.
In de kloot worden gaten geboord, die worden gevuld met lood om het op gewicht te brengen. De maat van een kloot moet minimaal 5 cm zijn, maar verder is gewicht en grootte helemaal vrij. Tegenwoordig wordt meestal een kloot gebruikt met een doorsnee tussen de 8 en 9 cm.
Op straat wordt meestal met kunststof kloot gegooid, omdat deze veel minder slijt.

Kloot
Kloot

Kun je alleen op een veld klootschieten of ook elders?

Er zijn eigenlijk drie mogelijkheden: op het veld, op straat en zetten. Het veld en de straat spreekt voor zich, maar bij zetten gaat het er om hoe ver je de kloot door de lucht kunt gooien. Bij zetten wordt alleen de afstand gemeten waar de kloot neer komt en niet waar die naar toe rolt zoals bij de andere twee opties.

Toen ben ik in 1965 met twee vrienden op de fiets naar Ierland gegaan.

Wordt klootschieten alleen in Twente gespeeld?

Niet alleen in Twente, er zijn ook internationale wedstrijden. Vanaf 1934 hebben de Nederlandse klootschieters contact met de Duitse klootschieters. De vader van Gerhard Poorthuis is naar Jever, een plaats in het noorden van Duitsland gefietst.
De eerste wedstrijd die in Nederland is gehouden was in 1935 Losser.
Twintig jaar later kwam de vader van Gerhard, Johan Poorthuis, een artikel in een weekblad tegen over klootschieten op z’n Iers en heeft hij ook contact gelegd met deze klootschieters. Jarenlang was dat alleen schriftelijk, tot er een moment kwam dat er toch wel een persoonlijk contact moest komen. Gerhard is toen in 1965 met twee vrienden naar Ierland gefietst. Een avontuurlijke tocht van ruim 3 weken. In 1969 kwamen de Ieren en Duitsers naar Losser voor een drielanden ontmoeting.

Kolkersveld
Kolkersveld

Wanneer is de vereniging ontstaan?

De vereniging Kolkersveld is op 24 december 2004 voortgekomen uit vier verenigingen uit het verleden: klootschietverenigingen Dinkeldorp, De Stroat, Vooruit 1911 en Dorp Losser.

Ons oudste lid is 92 jaar.

Uit hoeveel leden bestaat de vereniging?

De vereniging telt 90 leden; 6 teams van 6 personen die meedoen in de competitie, plus een aantal reserves. Het oudste lid is 92 jaar en is zelfs de oudste die nog steeds actief is in de gehele klootschietersbond.
Vroeger ging het klootschieten van vader op zoon. Zodra er een jongen werd geboren, werd er door de club een krentenwegge gebracht, niet bij meisjes! Bij een jongen hoopte de club op een nieuw lid. Voor meisjes bestond er toen nog geen klootschieten.

Klootschieten
Klootschieten

Wat maakt klootschieten zo leuk?

Je beoefent een mooie teamsport met een groep mensen die één ding gemeen hebben, namelijk de liefde voor deze sport. Je bent buiten actief bezig, waarbij je je kracht kunt tonen en geniet van de omgeving en natuur. En.... nadien nog even gezellig napraten.

Wat houdt het arrangement ‘kennismaking met klootschieten’ voor toeristen/bewoners in?

Bij de activiteit Kennismaking met klootschieten vertelt een ervaren klootschieter het een en ander over de sport en de spelregels; niet te lang natuurlijk, want men wil het geleerde graag op veld in de praktijk brengen. Er worden instructies gegeven over o.a. het vasthouden van de kloot, het hoog en laag gooien en het verloop van een wedstrijd.
Daarna wordt met de groep een onderling wedstrijdje gespeeld. Men strijdt dus niet tegen hele goede spelers. Het arrangement is leuk voor jong en oud en heel geschikt als familie-uitje of als je een middag wat actiefs wilt doen tijdens je verblijf in deze omgeving.↵

De kosten zijn € 6,00, dat is inclusief 2 consumpties. In het zomerseizoen kun je elke woensdag meedoen aan deze "clinic". Daarnaast is deze activiteit op aanvraag het hele jaar door mogelijk. Reserveren kan bij Tourist info De Lutte.

Het was zeer gezellig en leerzaam om een keer met deze heren te gaan klootschieten en ik kan het iedereen aanraden!

Check deze leuke klootschiet souvenirs!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Bianca

Meer verhalen uit Losser

  1. Nieuws

    Nieuwe locatie Tourist info Losser

  2. Op bezoek bij

    Op bezoek bij Uit in Twente

    Geschreven door Bianca
  3. Zien & Doen

    Wat te doen met Pasen?

    Geschreven door José
  4. Zien & Doen

    Tips bij regen

    Geschreven door José

Tip je vrienden

facebook twitter