Op bezoek bij
Op bezoek bij Klompenmakerij Koop

Bianca
Voor onze rubriek 'Op bezoek bij' sprak ik met Marjo en Remon van Klompenmakerij Koop in De Lutte. Zij vertelden mij over de oorsprong van het bedrijf en hoe zij zich hebben aangepast aan de huidige tijd.

Februari 2025
Hoe is Klompenmakerij Koop ontstaan?
Daarvoor moeten wij ver terug in de tijd. Marjo vertelt hoe vroeger de klompen werden verkocht. Vroeger gingen klompenmakers bij de boeren langs. Was er een grote boom naar beneden gehaald? Dan kwam de klompenmaker langs om er klompen van te maken. "In 1900 besloot mijn overgrootvader de rollen om te draaien, hij bouwde het bedrijf waar het nu staat en liet de mensen naar hem toe komen. Hij werd eerst voor gek verklaard, maar langzaam kwamen er klanten en begon het bedrijf ineens een stuk groter te worden. Hij nam toen personeel in dienst. Mijn grootvader heeft ook nog personeel in dienst gehad, maar mijn vader heeft het met hulp van familie en bekenden gedaan, net als wij nu".
Wie zijn de gezichten achter Koop op dit moment?
Marjo en Remon runnen op dit moment klompenmakerij Koop, ze hebben er beiden een baan naast. Tegenwoordig is klompenmakerij niet meer iets waar je van kan leven. Voor Marjo en Remon is de klompenmakerij nu een hobby. Ze hebben drie kinderen en o.a. daardoor een stabiel inkomen nodig. Remon steekt er veel hobbytijd in en maakt de klompen, Marjo zorgt ervoor (samen met hulp van haar moeder af en toe) dat ze geschilderd worden met de hand. Daarnaast zorgt Marjo voor de koffieruimte en de winkel. In de koffieruimte kunnen gasten koffie met krentenwegge ontvangen, typisch Twents. Hiervoor hebben ze een leuke combi-deal samen met het museum. Rondleidingen en demonstraties voor groepen doen Marjo en Remon samen.
Wat maakt jullie dag geslaagd hier?
"Zodra wij mensen een leuke tijd kunnen bezorgen. Wanneer groepen enthousiast, verrast, tevreden en vrolijk weggaan" geeft Marjo aan. "De complimenten die wij dan ontvangen vlak voor ze vertrekken maken onze dag geslaagd".
Voor wie is Koop de perfecte plek en waar komen bezoekers vandaan?
"Voor toeristen maar ook mensen uit de omgeving" geeft Remon aan. "We ontvangen zowel kleine als grote groepen, jong en oud. Mensen die geïnteresseerd zijn in de historie vinden dit ook een hele leuke plek. Er staan hier hele oude machines, mensen die daar een affectie mee hebben vinden dit prachtig". Kinderen kunnen klompjes stapelen, op de foto in een grote klomp en bij vertrek ontvangen ze een leuke kleurplaat.
Welke obstakels hebben jullie overwonnen?
"Net toen wij het overnamen van mijn ouders, begon Corona. Dit was een vervelende tijd. Hierdoor mochten wij geen grotere groepen ontvangen". Ze hebben zich er wel doorheen geslagen. In deze tijd hebben Marjo en Remon een film gemaakt met informatie over Klompenmakerij Koop.
Voor wie is de video?
Mensen die het museum betreden, kunnen voorafgaand de film bekijken. Hierin krijgen ze te zien hoe Klompenmakerij Koop is ontstaan en krijgen ze informatie over wat er allemaal gebeurd in de fabriek. De video kan worden afgespeeld in het Nederlands, Twents, Engels en Duits. Het is fijn voor mensen om al veel informatie te hebben voor dat ze het museum betreden.
Welke veranderingen maken jullie het meest enthousiast?
Het is een familiebedrijf. Het is mooi om te zien hoe het de klompenmakerij is veranderd in de afgelopen jaren. "Mijn overgrootvader begon met productie, mijn opa heeft die productie nog weer iets uitgebreid en mijn vader zag kansen in toerisme, dus heeft zich daar toen op gericht en het museum en de koffieruimte erbij gebouwd. Wij hebben het weer aangepast naar de huidige tijd. Iedere generatie drukt zijn stempel er weer op. Dat is wel mooi om te zien".
Dit jaar bestaat Klompenmakerij Koop 125 jaar, een jubileum. In juni hebben ze een jubileumweekend, dan is ook de dag van de klomp.. Dan is er een open dag en wordt het een hele gezellige dag.
Op naar de volgende 125 jaar!
Hoe ziet de toekomst eruit? Zijn er nog plannen?
"Op naar de volgende 125 jaar! We zijn nu beide 45 jaar en hopen dit nog heel lang te mogen voortzetten. Veel klompenmakers hebben al geen opvolging meer, en onze kinderen zijn tieners dus nog geen idee. Wij willen hen niks verplichten. Als ze het willen prima, maar dan alleen omdat ze het leuk vinden en niet omdat het moet" benadrukt Marjo.
Waarom komen de mensen naar Koop en blijft het hun bij?
"De machines en demonstraties" geeft Remon aan. "Bij kleinere groepen is dit soms lastig te demonstreren in combinatie met ons eigen werk. Soms is het zoeken naar een oplossing daarvoor. Maar dat is vaak wel het leukste en maakt de meeste indruk". Ook de oude video uit 1920 valt vaak in de smaak. De video gaat niet specifiek over Koop maar mensen vinden het erg leuk om dit te bekijken.
"Wij zijn de enige machinale klompenmaker in Overijssel en een van de laatste tien in heel Nederland"
Hebben jullie nog een leuk weetje?
"Wij zijn de enige machinale klompenmaker in Overijssel en een van de laatste tien in heel Nederland" geeft Remon aan. Dit niet te verwarren met de handmatige klompenmakers. Vroeger waren klompenmakers concurrenten van elkaar, maar nu zien ze het meer als collega's. Er zijn mensen die een smallere of hogere klomp wensen, dan worden ze doorverwezen naar een andere klompenmaker. Niet omdat ze het vervelend vinden, maar om elkaar en de klant te helpen. Iedere klompenmakerij heeft er wat anders naast, de een heeft een museum, de ander een camping, de ander een schoenenwinkel en weer een ander doet de export. Zo heeft iedere klompenmaker wat anders.
Wat vinden jullie het mooiste plekje in de Schatkamer van Twente?
"Het Lutterzand, Erve Middelkamp en de Tankenberg vinden wij prachtig. Eigenlijk het hele gebied, voor fietsers en wandelaars, je kunt hier alles. Toeristen zijn zo enthousiast en vinden het prachtig. Soms besef je zelf niet hoe mooi het hier is".