Nieuws

In gesprek met Gerrit Rekers over de Helletocht

Leestijd 4 minuten 149 x bekeken

De gemeente Losser, de Schatkamer van Twente. Waar de Dinkel over de grens meandert en de Tankenberg het hoogste punt van de stuwwal én van Overijssel is. Met de dorpen Beuningen, Glane, de Lutte, Overdinkel en Losser en het omringende licht-glooiende landschap. Groen, genoeglijk, gastvrij. Met talloze enthousiaste ondernemers, actieve dorpsraden, gezellige verenigingen en blijvend Noaberschap. Met Gerrit Rekers, mede-organisator van de Helletocht, gaan we in gesprek over de ronde langs de schatten van de Schatkamer, de unieke kans om op bepaalde plekken te komen en de belangrijkste informatie om mee te kunnen doen aan de tocht. Zondag 29 oktober 2023 is het weer zover.

Gerrit, de Helletocht, wat is dat voor een tocht?

“De Helletocht is een echte traditie hier in De Lutte. Het is alweer de 28ste keer dat we dit evenement organiseren. Het vindt plaats in een prachtige omgeving, vanuit het midden van ons mooie dorp. De Helletocht is oorspronkelijk een mountainbiketocht, maar tegenwoordig kunnen gravelbikers ook mee doen. En daar hebben we dan verschillende routes voor. Zo valt er voor iedereen een mooie route te kiezen.” aldus Gerrit.

Helletocht
Helletocht

Kun je ons wat meer vertellen over de verschillende routes?

Gerrit: “We hebben drie afstanden waaruit deelnemers kunnen kiezen: 30, 45 en 55 kilometer. Voor elk wat wils, zou ik zeggen. De 55 kilometer route is echt een uitdaging, voor de geoefende renner. Elke route pakt net een ander stukje van de mooie omgeving. Maar ze komen allemaal samen op de mooiste plek: op de Tankenberg, aan de Alleeweg bij Arends. Daar is het rustpunt. De renners kunnen daar even bijkomen en tegelijkertijd genieten van het prachtige uitzicht over het glooiende gebied.”

Helletocht
Helletocht

Dat klinkt geweldig! Wat maakt de Helletocht zo speciaal?

“Wat de Helletocht echt bijzonder maakt, zijn de prachtige plekken die we tijdens de tocht aandoen. We zouden het ook wel de "Ronde langs de schatten van de Schatkamer," kunnen noemen. Het omvat onder andere de Hakenberg, de Wilmersberg, de Tankenberg met zijn 85 meter hoogte, het Lutterzand, de Paasberg, Boerskotten, het Kerkebos in De Lutte, de Pipokeet bij Beuningen en het Meuleman. Het is een geweldige manier om de natuurlijke schoonheid van deze streek te ervaren.” vertelt Gerrit.

Helletocht
Helletocht

Allemaal bijzondere plekken. En volgens mij ook een paar plekken waar je normaal niet zomaar komt op de fiets?

Gerrit: “Dat klopt. We gaan elk jaar op tijd in overleg met de landgoedeigenaren over het gebruik van hun grond. Want je komt met de Helletocht op plekken waar je normaal gesproken niet mag fietsen. Dat betekent ook dat de Helletocht voor de deelnemers de kans is om deze prachtige landgoederen op de fiets te kunnen bekijken. Het is zeker niet de bedoeling dat daar op andere momenten ook gefietst gaat worden. Is de Helletocht voorbij? Dan mag je er niet meer fietsen. Dus grijp deze mogelijkheid met beide handen aan.”

Helletocht
Helletocht

De organisatie is dus erg belangrijk. Hoe pakken jullie dat aan?

“De organisatie van de Helletocht begint eigenlijk al in de zomer. We hebben een team vrijwilligers, voornamelijk leden, die ervoor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. We rijden de route vooraf met Wielerclub De Lutte om te zorgen dat alles goed staat en iedereen weet wat te doen. Op de dag zelf hebben we helaas geen tijd om mee te fietsen, daar zijn we te druk voor. Maar we doen het met alle plezier!”, gaat Gerrit verder.

Helletocht
Helletocht

Dat klinkt als een goed georganiseerd evenement. Wat is jouw persoonlijke favoriete plek op de route?

Gerrit: “Oh, dat is een lastige vraag, want er zijn zoveel prachtige plekken. Maar als ik moet kiezen, zou ik zeggen de single track Alleeweg op de Tankenberg. Dat is echt een pareltje. Helemaal voor deelnemers die niet uit deze omgeving komen.”

Welke praktische zaken moeten de deelnemers weten?

Gerrit: “Op de dag zelf kunnen deelnemers tussen 8.30 uur en 10.00 uur starten bij Tennisvereniging TC Kardoes aan Pastoor Rudingpad 14,7587 AP in De Lutte. Dit is een andere startlocatie dan de voorgaande edities. Voorinschrijven is aanbevolen om lange wachttijden te vermijden, dat kan via www.wielerclubdelutte.nl. Iedereen die vooraf ingeschreven heeft, kan na het inscannen van de QR-code direct vertrekken. Hiervoor hebben we een handige "fastlane" gecreëerd. Aanmelden op de dag zelf is ook nog mogelijk. De route wordt goed aangegeven met lintjes en bordjes. Parkeren kan dit jaar bij de sporthal, bij Erve Boerrigter of aan de Bentheimerstraat.”

Dankjewel Gerrit. We wensen jullie veel succes met de Helletocht 2023!

“Bedankt, en we hopen dat veel mensen enthousiast worden om met ons mee te fietsen, ook de Duitse fietsers zijn van harte welkom! Met de verschillende routes is er voor iedere renner wel een geschikte route. En je komt echt langs de schatten van de Schatkamer, dus doe vooral mee.” sluit Gerrit af.

Helletocht
Helletocht

In dit artikel las je meer over één van de talloze schatten in de Schatkamer van Twente. Schatten die misschien niet altijd een belletje doen rinkelen, maar wel schatten die onze gemeente Losser een onmeunig mooie plek maken om te wonen, werken en te recreëren.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Losser

 1. Zien & Doen

  Tourist info geeft Kerstagenda uit

  Geschreven door Bianca
 2. Zien & Doen

  Midwinterhoornblazen in de Schatkamer van Twente

  Geschreven door Nienke
 3. Zien & Doen

  Tips voor de decembermaand

  Geschreven door Elke
 4. Zien & Doen

  Actieve uitjes in de gemeente Losser

  Geschreven door José

Tip je vrienden

facebook twitter