Gelegen aan het riviertje de Dinkel ligt Beuningen verscholen in een glooiend landschap. Een kerk. Een kroeg. Een zandweg tussen het koren door. Het vee, de boerderijen. De kans is groot dat je heel even glimlacht en denkt aan Wim Sonnevelds ‘Ons Dorp’ als je dit Twentse boerendorpje binnenrijdt. Alsof de tijd er heeft stilgestaan. Zo ziet Herman Finkers dat ook. Veel dorpsscenes van een door hem geschreven soapserie zijn er opgenomen. En trouwens, hij woont er zelf ook.

Populair in Beuningen

 1. Hotel Dinkeloord

  In de bosrijke omgeving van dit hotel kunt u uitstekend terecht voor indrukwekkende fiets- en …

 2. Kruimelboerderij Koelant

  Kruimelboerderij Koelant is de boerderij van Ben, Pauline, Rolf en Petra. Een dikke 80 jaar …

Geschiedenis

Beuningen staat rond 1100 bekend als Boninge. Vanaf 1148 komen als varianten Boninghen, Boninchen, Boningem en Boninghem voor. -Chen, hem of him betekent huis; de naam betekent dan huis van, of afstammelingen van Bono. Waarschijnijk is het Baniningi dat rond 900 voorkomt, de oudere vorm van Boninge. Beuningen hoorde aanvankelijk tot het kerspel Denekamp, in 1817 werd de marke Beuningen onderdeel van de gemeente Losser.

Schilderachtige natuur

In Beuningen fiets en wandel je langs akkers, fleurige velden en boerenerven. De bochtige Dinkel - een van de weinige natuurlijk meanderende riviertjes van Nederland - verrast telkens weer. Vogelliefhebbers spotten er de mooiste vogels. De zeldzame ijsvogel, oeverzwaluw of de grote gele kwikstaart bijvoorbeeld. Liever het grote werk? Let dan goed op de palen in de weilanden. Honkvaste haviken en buizerds rusten er graag even uit tijdens hun jacht.

Fabrikantenvilla's

Welgestelde textielfabrikanten kochten rond 1900 veel woeste gronden op. Na het ontginnen verrezen de mooiste buitenhuizen, bossen en parken. De bouw- en landschapsstijl keken ze af in Engeland waar de heren regelmatig verbleven in verband met de import van weefmachines. Nergens in Nederland vind je zoveel jonge buitengoederen in een relatief klein gebied. Alleen rondom Beuningen vind je er al twee: De Borg en de Hakenberg.

verhalen & tips over Beuningen

 1. Zien & Doen

  Toeristisch magazine "Ontdek De Schatkamer van Twente"

  geschreven door Elke
 2. Kids

  Wandelen met kinderen, korte routes anders dan anders…

  geschreven door Elke
 3. Natuur

  Winterwandeling omgeving De Lutte

  geschreven door Els
 4. Zien & Doen

  BLOG: Beleef de Smokkelroute van het Twents Blokje Om

  geschreven door Gert
 5. Kids

  Op avontuur in Beuningen!

  geschreven door Anneloes
 6. Zien & Doen

  De Toeristenpas

  geschreven door Nienke
 7. Zien & Doen

  Coronaproof op pad met een bakfiets van Actief Twente

  geschreven door Elke
 8. Zien & Doen

  De heerlijkste streekproducten

  geschreven door Nienke

Beuningen op de kaart