Geschiedenis
Nadat Napoleon het Koninkrijk Holland had ingelijfd bij Frankrijk werden op 1 maart 1811 de Franse wetten ook hier van toepassing verklaard. Ook de bestuurlijke organisatie werd op Franse leest geschoeid. De burgerlijke stand werd ingevoerd en iedereen werd verplicht een familienaam aan te nemen. De eeuwen oude markegrenzen werden verbroken en Dorp en Marke Losser werden afgescheiden van het richterambt Oldenzaal en werden een zelfstandige gemeente. Zes jaar later werden de marken De Lutte, Beuningen en Berghuizen aan de gemeente toegevoegd.
De Hellehond
Midden in De Lutte, op het dorpsplein tussen kerk en kroeg, staat De Hellehond fier op zijn sokkel, een standbeeld gemaakt door beeldhouwer Pieter de Monchy. Deze Hellehond is verbonden aan een sage. In vroegere jaren werden de boeren in het buitengebied opgeschrikt door een grote zwarte zwerfhond. Ook zwierf de hond op het Lutterse kerkhof. De Lutter legende over de Hellehond bleef overeind. Zo zou degene die met de hond in aanraking kwam ernstig ziek worden. Ooit zou een boer strijd met de hond hebben geleverd. De volgende dag was de boer ernstig ziek en had blaren over zijn hele lichaam.
Bezienswaardigheden
Veel bezochte bezienswaardigheden in en rondom De Lutte zijn Het Lutterzand. Ook de Lutterse bergen, zoals de Tankenberg en de Paasberg zijn prachtige gebieden om te voet of per fiets te verkennen. Het centrum van De Lutte, met restaurantjes, cafés en gezellige terrassen, is een gezellig ontmoetingspunt voor fietsers en wandelaars! In De Lutte is Klompenmakerij Koop ook een bezoek waard, naast de klompenmakerij is er een filmruimte en museum waar je kunt zien hoe vroeger en tegenwoordig klompen worden gemaakt.
De dorpskern van De Lutte en de Tourist info in het dorpshoes Erve Boerrigter aan de Plechelmusstraat zijn startpunten van verschillende routes, zoals de Gildehaus-Dinkelroute, Sagenlandroute en routes van het wandelnetwerk. Deze routes zijn verkrijgbaar in onze webshop.