Welkom in De Lutte! De Lutte is een klein maar gezellig kerkdorpje van de gemeente Losser, gelegen in de prachtige natuur van Twente. Deze omgeving is uitermate geschikt voor fiets- en wandeltochten. De gezellige dorpskern met haar cafés is zeker een bezoekje waard! Ook het Lutterzand mag je niet missen. De oevers van de Dinkel in De Lutte lijken met geknepen ogen en een beetje fantasie op het natuurspektakel in de Verenigde Staten. Alleen in plaats van rode rotsformaties bestaan de Dinkelse 'ravijnen' uit fijn geel zand en stroomt er geen woeste wildwaterrivier, maar een kabbelend beekje doorheen. De Lutte heeft dus zijn eigen versie op Madurodamformaat! Een prachtomgeving voor een wandeling of fietstocht.

Populair in De Lutte

 1. Arboretum Poortbulten

  Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde …

 2. Natuurgebied Tankenberg

  Met een prachtig koepeltje op 85 meter hoogte is de Tankenberg in De Lutte het hoogste punt in …

Twentse Grand Canyon De Lutte

Geschiedenis

Nadat Napoleon het Koninkrijk Holland had ingelijfd bij Frankrijk werden op 1 maart 1811 de Franse wetten ook hier van toepassing verklaard. Ook de bestuurlijke organisatie werd op Franse leest geschoeid. De burgerlijke stand werd ingevoerd en iedereen werd verplicht een familienaam aan te nemen. De eeuwen oude markegrenzen werden verbroken en Dorp en Marke Losser werden afgescheiden van het richterambt Oldenzaal en werden een zelfstandige gemeente. Zes jaar later werden de marken De Lutte, Beuningen en Berghuizen aan de gemeente toegevoegd.

De Hellehond

Midden in De Lutte, op het dorpsplein tussen kerk en kroeg, staat De Hellehond fier op zijn sokkel, een standbeeld gemaakt door beeldhouwer Pieter de Monchy. Deze Hellehond is verbonden aan een sage. In vroegere jaren werden de boeren in het buitengebied opgeschrikt door een grote zwarte zwerfhond. Ook zwierf de hond op het Lutterse kerkhof. De Lutter legende over de Hellehond bleef overeind. Zo zou degene die met de hond in aanraking kwam ernstig ziek worden. Ooit zou een boer strijd met de hond hebben geleverd. De volgende dag was de boer ernstig ziek en had blaren over zijn hele lichaam.

Bezienswaardigheden

Veel bezochte bezienswaardigheden in en rondom De Lutte zijn Het Lutterzand. Ook de Lutterse bergen, zoals de Tankenberg en de Paasberg zijn prachtige gebieden om te voet of per fiets te verkennen. Het centrum van De Lutte, met restaurantjes, cafés en gezellige terrassen, is een gezellig ontmoetingspunt voor fietsers en wandelaars! In De Lutte is Klompenmakerij Koop ook een bezoek waard, naast de klompenmakerij is er een filmruimte en museum waar je kunt zien hoe vroeger en tegenwoordig klompen worden gemaakt.

De dorpskern van De Lutte en de Tourist info in het dorpshoes Erve Boerrigter aan de Plechelmusstraat zijn startpunten van verschillende routes, zoals de Gildehaus-Dinkelroute, Sagenlandroute en routes van het wandelnetwerk. Deze routes zijn verkrijgbaar in onze webshop.

verhalen & tips over De Lutte

 1. BLOG WANDELING LUTTERSE BERGEN

  geschreven door Els
 2. Nieuws

  Opening toeristisch seizoen in de Schatkamer van Twente

  geschreven door Bianca
 3. Kids

  Tips voor de meivakantie

  geschreven door José
 4. Nieuws

  Toppunt van gastvrijheid in De Lutte

  geschreven door Elke
 5. Natuur

  September: fietsmaand

  geschreven door Elke
 6. Natuur

  Paalkamperen in De Lutte

  geschreven door Els
 7. Natuur

  Nieuw: Lagafietsroute

  geschreven door Elke
 8. Nieuws

  Ron Jans eerste ambassadeur van De Lutte, het dorp met louter ‘Leuke Tukkers’

  geschreven door Elke

De Lutte op de kaart