Op bezoek bij

Op pad met Truus Wijnen

Geschreven door

Bianca

Leestijd 6 minuten 706 x bekeken

Truus Wijnen, wie kent haar niet? Truus is de Twentse 'wandelkoningin' en attendeert je op verborgen pareltjes. Ik ging op pad met haar voor een kennismaking en een mooie wandeling.

Op een zomerse ochtend in augustus heb ik met Truus afgesproken bij Landgoed De Wilmersberg. Hier wil zij graag met mij de voormalige bomenroute lopen.

Bij de entree van Landgoed Hotel De Wilmersberg spot Truus direct al wandelaars die met 'haar boekje' lopen en wenst ze een fijne wandeling toe. Ze wordt gecomplimenteerd over de diverse routes.

Bomenroute
Bomenroute

Even later komt Boudewijn van Vilsteren aangelopen, directeur van Landgoed Hotel De Wilmersberg. We raken met hem aan de praat en hij attendeert ons op een boekje bij de receptie met extra informatie over de bomenroute. Hij biedt ons een kop koffie aan op het terras met een prachtig uitzicht. Op deze mooie plek stel ik Truus enkele vragen.

Truus met het bomenboekje van De Wilmersberg
Truus met het bomenboekje van De Wilmersberg

Truus, waar kom je oorspronkelijk vandaan?

Ik ben geboren in de gemeente Hellendoorn, Nijverdal om precies te zijn.

Eind jaren '80 ben je besmet geraakt met het wandelvirus. Hoe is dit tot stand gekomen?

Ik heb op diverse plekken gewoond. Onder andere in Rotterdam, Hengelo en Goor. In Goor ben ik lid geworden van Nivon. Dat staat voor Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk. Zij organiseerden meerdere activiteiten waaronder wandelingen. Ik wandelde toen met mensen die veel van de natuur wisten. Dat wandelen is gebleven en op een gegeven moment ben ik zelf wandelingen gaan organiseren voor groepen.

Truus Wijnen door de tuin van Landgoed hotel De Wilmersberg
Truus Wijnen door de tuin van Landgoed hotel De Wilmersberg

Ik herinner me nog dat ik ooit eens iemand tegenkwam die zelf routes had uitgezet op een topografische kaart en dat vond ik zo ontzettend knap. Destijds had je alleen nog maar kaarten en geen mobiele telefoon etc. Op een gegeven moment heb ik ook kaarten aangeschaft en ging ik zelf routes maken en wandelgroepen begeleiden. Later ben ik ook nog gestart met een eigen wandelsite waar ik meerdere routes op had staan. Een uitgever pikte dat op en zo begon mijn ‘wandelgidsen-maken’.

Met de eerste gids (Twaalf Twentse Tochten) ben ik best druk geweest, maar het was ontzettend leuk om te doen. In 2024 is het tien jaar geleden dat deze gids is uitgekomen. De presentatie was hier op Landgoed De Wilmersberg; heel overweldigend en mooi. Dus zo is het allemaal begonnen.

Het maakt niet uit welke kant je op gaat, het is altijd mooi om in De Lutte te wandelen of fietsen.

Je woont nu in De Lutte. Hoe is je band met De Lutte ontstaan en hoe ben je hier terechtgekomen?

Dat kwam door het wandelen. Ik heb er niet alleen leuke en aardige mensen ontmoet maar het is sowieso ook een ontzettende mooie omgeving om op pad te gaan. Het maakt niet uit welke kant je op gaat, het is altijd mooi om in De Lutte te wandelen of fietsen.

Landgoed De Wilmersberg
Landgoed De Wilmersberg

Wat vind je het mooiste plekje in De Lutte?

Echt één favoriet noemen is lastig. De Lutte heeft namelijk zoveel mooie plekjes, zoals hier bij De Wilmersberg. De bomenroute is erg verrassend en veel wandelaars kennen deze 'nog' niet. Maar ook de landgoederen in en rond De Lutte zijn een meerwaarde.

Wat maakt De Wilmersberg zo bijzonder voor je?

Wanneer ik aan De Wilmersberg denk, dan denk ik in eerst instantie aan mijn eerste boekpresentatie hier op het mooiste terras van Nederland.
De Wilmersberg is een hele toegankelijke locatie waar ook wandelaars en fietsers van harte welkom zijn. De prachtige tuin en het achterliggend bos waarin ook een deel van de bomenroute is gesitueerd, is voor iedereen toegankelijk.

De Pluktuin bij Landgoed hotel De Wilmersberg
De Pluktuin bij Landgoed hotel De Wilmersberg

Wat is je favoriete seizoen om er op uit te gaan?

In de herfst is de lichtval erg mooi en er heerst dan een bepaalde rust. Maar ook de lente is erg mooi. Na een donkere en koude winterperiode altijd weer hoopgevend. Eigenlijk zijn mijn favoriete seizoenen dus het voor- en najaar.

Kun je wat meer vertellen over je wandelgidsen?

Er zijn nu vier gidsen uitgegeven. De eerste is Twaalf Twentse Tochten, toen kwam Wandelen op de Twentse Wallen en daarna Wandelen in Twente en de laatste is Wandelen in de Achterhoek. In april 2024 komt er nog een fietsgids met routes in Twente uit.

Truus fotografeert de koeien
Truus fotografeert de koeien

Wat vind je de mooiste wandeling in Twente?

Ik heb niet één favoriete wandeling, het hangt ook weer van het seizoen af.
Twekkelo bijvoorbeeld, het gebied tussen Enschede en Hengelo, met modderige struinpaadjes is geweldig. De landgoederen van De Lutte in het voorjaar of met de herfstkleuren zijn ook prachtig; het Springendal met de bronnen, etc.; Rossum heeft ook mooie buitengebieden of wandelen langs de Dinkel. Er zijn veel verrassende en mooie plekken.

Wat is het meest bijzondere wat je onderweg hebt meegemaakt?

Vooral veel mooie gesprekken. Ik vind het altijd leuk om met mensen onderweg in contact te komen.
Voor de wandelingen neem ik dan ook altijd ruim de tijd. Over een route van 4 kilometer kan ik een hele ochtend doen. Onder andere om foto's te maken en natuurlijk is het fijn om buiten in de natuur te zijn.
Onlangs kwam ik mensen tegen op een mooi bankje. Ze vertelden me dat het bankje een schenking was ter nagedachtenis aan hun overleden zoon. Dat zijn hele bijzondere gesprekken.

Ben je wel eens verdwaald?

Nee, eigenlijk niet; ik zorg altijd voor een goede voorbereiding en heb natuurlijk mijn kaart en Gpx bij me.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik maak geen echte plannen en laat het ook een beetje afhangen van de conditie van mijn knie. Zolang ik het nog kan volhouden blijf ik aan het wandelen en fietsen. Momenteel ben ik bezig met een fietsgids. Regelmatig kwamen er mensen bij onder andere de boekhandels vragen om ‘een fietsgids van Truus Wijnen’. Helaas moest er dan gezegd worden dat deze er niet was. In overleg met mijn uitgever (Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig) is toen besloten om ook een fietsgids te maken. In deze gids komen twintig fietsroutes in en rond Twente te staan. De planning is dat de gids in April 2024 op de markt komt. Of er daarna nog andere gidsen komen dat zal de toekomst leren.

De bomenroute
De bomenroute

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Bianca

Meer verhalen uit Losser

  1. Zien & Doen

    Tourist info geeft Kerstagenda uit

    Geschreven door Bianca
  2. Zien & Doen

    Midwinterhoornblazen in de Schatkamer van Twente

    Geschreven door Nienke
  3. Zien & Doen

    Tips voor de decembermaand

    Geschreven door Elke
  4. Zien & Doen

    Actieve uitjes in de gemeente Losser

    Geschreven door José

Tip je vrienden

facebook twitter