Fietsen

Smokkelfietsrouteboekje Overdinkel

Bestellen

€2,50

Zondag 9 september hebben ruim 530 fietsers deelgenomen aan de smokkelfietstocht. De reacties van de deelnemers van deze tocht waren overweldigend. De smokkelfietsroute gaat langs alle belangrijke plekken waar smokkelaars met hun waar liepen. De gemeente Losser ligt aan de grens met Duitsland en net als in andere grensgebieden in Nederland het geval is, wist men ook in Overdinkel allerlei manieren om via speciale(smokkelroutes) diverse artikelen het land binnen te smokkelen.

Deze artikelen waren op de raarste plekken verborgen bv. in fietsframes, bumpers van auto’s, kleding en speciale klompen en kwamen het land op deze manier binnen en vaak niet zonder gevaar voor eigen leven.

In Overdinkel zijn nog steeds aandenkens uit de tijd van het smokkeltijdperk. In het Kulturhus ’ t Trefhuus is er meer informatie over in de vorm van het mysterieuze bos, de grensovergang en stoere douanebeambten die daar fysiek aanwezig zijn hiermee is een stukje historie terug. Verder herinneren de diverse grensstenen nu nog aan die periode. Per fiets wordt dit culturele erfgoed door bewoners, ondernemers, verenigingen en organisaties en instellingen gepromoot en zodoende is het initiatief tot een Smokkelfietsroute ontstaan. De fietstocht is 23 km lang en voert u langs allerlei mooie plekjes binnen en buiten Overdinkel.

Om als fietser deze tocht ook te kunnen beleven is er bij Tourist info Losser en De Lutte een bijbehorend boekje verkrijgbaar voor de prijs van € 2,50. Dit boekje bevat veel aanvullende informatie en natuurlijk de fietsroute om de smokkelbeleving compleet te maken.


Deel dit product met vrienden