Het Böggelpad

Het Böggelpad is een wandelroute door het centrum e.o. om kennis te maken met de cultuurhistorie. De Böggelpadroute is te bewandelen in twee verschillende afstanden.

Het Böggelpad

Het Böggelpad is een wandelroute door het dorp Losser. De route wordt gemarkeerd door middel van een aantal tegels in het trottoir met daarop een zgn. Böggelrieder dwz. Een Böggelrieder is een berijder van de voorloper van de fiets (een zgn. vélocipède).

Böggelpadroute
Böggelpadroute

Böggelpadroute

Bij de Tourist Info zijn er twee verschillende Böggelpadroutes. Er is een wandeling van 2,5 km en een wandeling van 6,5 km. De wandeling van 2,5 km gaat door het centrum van Losser. Door de tegels in het troittoir te volgen, kom je langs de bezienswaardigheden en wetenswaardigheden van het dorp Losser. De wandeling van 6,5 km brengt je ook naar het buitengebied van Losser. Zo kom je o.a. langs de Oelemars en de Dinkel. Natuurlijk kom je met deze route ook door het centrum met bezienswaardigheden zoals de Martinustoren, de Dorpsbleek, Erve Kraesgenberg en het Aleida Leurinkhuis.

Böggelrieders en Daansers

De naam Böggelpad is ontleend aan de folklorevereniging De Losser Böggelrieders en Daansers. Opvallend aan de böggel is het grote wiel aan de voorkant en het kleine aan de achterkant. De vereniging is ontstaan in 1954.

De Losser Böggelrieders (in eerste instantie allemaal mannen) boekten met hun opvallende rijwielen veel succes bij allerlei festiviteiten. Dat betekende dat ze regelmatig op pad waren. Met als gevolg dat hun echtgenotes in de weekenden vaak alleen waren. Hieraan kwam een einde toen er in 1954 een volksdansgroep werd opgericht. Doel van de Böggelrieders en Daansers is het in stand houden van de Twentse folklore.

De leden doen dat niet alleen met fiets- en dansdemonstraties, tijdens het optreden wordt er ook gezongen en voorgedragen. Zij treden ook op in het buitenland o.a. in de Verenigde Staten, Canada, Hong Kong en Rusland. De verloving van Beatrix werd door de folkloregroep opgeluisterd. Evenals de opening van de grensoverschrijdende snelweg A1 en de opening wereldkampioenschappen roeien in Amsterdam.

Bijzonder trots zijn de Losser Böggelrieders en Daansers op hun gebouwen. Naast een orginele Saksische schuur is de vereniging in het trotse bezit van een heuse Smederij. De Böggelschuur fungeert als onderkomen van de club en hier vinden ook de wekelijkse repetities plaats. In de smederij staan de fietsen gestald en uiteraard vinden hier de nodige reparaties plaats aan oude fietsen.

Böggelrieder
Böggelrieder

Deze dorpswandeling is voor groepen (vanaf zes personen) ook met gids te boeken. Klik hier voor mee informatie over dit arrangement.

contactinformatie

 

Gronausestraat 7a
7581CC Losser

voorzieningen

Type route
  • Wandelroute
Type
  • Erfgoed

Tip je vrienden

facebook twitter