De Kardoes- of Hellehond

Midden in het dorp De Lutte staat een kunstwerk in brons voorstellende een Kardoes- of Hellehond gemaakt door Pieter de Monchy, zoon van de Twentse textielfabrikant Rudolf Adriaan de Monchy en Dorothea Maria van Leeuwen Boomkamp.

Kardoeshond

De Kardoeshond stond vroeger bij de boeren in De Lutte algemeen bekend als spookdier. Er waren in die tijd maar weinigen die het waagden in deze streek als de schemering viel nog naar buiten te gaan. Hij werd vaak gezien bij het Duivendal en de Paasberg. Ook zag men hem wel op andere plaatsen. Ook kwam het voor dat de hond zich liet zien op het Lutters kerkhof. Dit bleek een onheilspellende voorbode van een aanstaand sterfgeval te zijn. Men sprak van "de verkeerde hond" of "Wodanshelper" of "Helhond".

Volgens de Germaanse mythologie vergezelden de blaffende honden Wodan en Holda op hun Wilde Jacht (een nachtelijke rit door het luchtruim). De Kardoeshond was gewijd aan Wodan en Holda. Hij kondigde voor een woning de dood of ongeluk aan en werd ook op begraafplaatsen gezien. Hij werd in verband gebracht met de dood.

Beeld in dorpskern

Midden in het dorp vind je tegenwoordig een bronzen beeld van de Hellehond. Ook is de Hellehond prominent afgebeeld op de dorpsvlag van De Lutte.

Sagenroute

Tip: Ontdek meer over de Twentse Sagen tijdens deze wandelroute in De Lutte van 8 kilometer. Download de route hier.

Hellehond fietsroute

Ga in het spoor van de Hellehond met deze fietsroute van 34 km.

Podcast

Luister naar de ANWB podcast Verborgen Verhalen over de Hellehond.

Openingstijden

maandag 00:00 - 00:00
dinsdag 00:00 - 00:00
woensdag 00:00 - 00:00
donderdag 00:00 - 00:00
vrijdag 00:00 - 00:00
zaterdag 00:00 - 00:00
zondag 00:00 - 00:00

contactinformatie

 

Plechelmusstraat
De Lutte

Tip je vrienden

facebook twitter