Dorpshoes Erve Boerrigter

Dorpshoes Erve Boerrigter is multifunctioneel in opzet en heeft diverse kleine (6 personen) en grote ruimtes (tot 100 personen). Dorpshoes Erve Boerrigter is geschikt voor cursussen, trainingen, congressen, seminars, workshops, vergaderingen, exposities, presentaties, lezingen, heisessies, enz.

Erve Boerrigter is een boerderij met driekapsschuur. De boerderij stamt uit het eind van de 19e eeuw en is in 1984 aan de buiten- maar vooral aan de binnenzijde verbouwd. Sindsdien functioneert de boerderij als sociaal-cultureel centrum van het dorp. De historische vereniging De Dree Marken heeft er haar vaste onderkomen. Daarnaast wordt het pand door diverse activiteitengroepen waarvan Sint Plechelmus Harmonie Yoga groepen uit het dorp gebruikt.

De naam van de boerderij ‘Boerrigter’ verwijst naar de rechtelijke organisatie vóór de Franse tijd. Twente bestond uit verschillende land- en stadsgerichten. Een landgericht was onderverdeeld in verschillende marken of boerschappen en aan het hoofd van zo’n boerschap stond een boerrigter. Deze werd door de heer benoemd en was belast met het uitspreken van vonnissen ( Holtings ). Hield het vonnis de doodstraf in, dan stond ter uitvoering nabij de Loabult, direct ten noorden van de huidige dorpskern, een galg. Deze diende tevens om vreemdelingen te waarschuwen toch vooral het rechte pad te blijven bewandelen.

Of bekijk de website www.dorpshoes.nl

contactinformatie

 

Plechelmusstraat 14
7587 AM De Lutte

0541-552009

voorzieningen

Activiteiten
  • Actief
  • Creatief
  • Multicultureel

Tip je vrienden

facebook twitter