De Dinkel

De oevers van de Dinkel bieden een immense rijkdom aan flora en fauna. Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo'n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel.

Het is niet voor niets dat de rivier de Dinkel al in de eerste regel van het Twentse volkslied op lyrische toon wordt bezongen. De oevers bieden een immense rijkdom aan flora en fauna, waarbij de prachtig gekleurde ijsvogel als een soort mascotte mag worden gezien. De Dinkel ontspringt net over de grens tussen Coesfeld en Ahaus, doet dan een deel Losser en Dinkelland aan, om vervolgens bij het Duitse Neuenhaus uit te monden in de Vecht. Uiteindelijk komt het water in het IJsselmeer terecht. Opmerkelijk is het antieke waterloopkundige hoogstandje bij Denekamp (schuivenhuisje), waar de Dinkel onder het kanaal Almelo-Nordhorn wordt doorgeleid.

Lengte en stroomgebied

De Dinkel is ca. 93 km lang. Hiervan ligt 38 km in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, 46 km in de Twente, 9 km in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het stroomgebied van de Dinkel is 650 km² groot.

Routes

Zowel de Gildehaus-Dinkelroute als de Dinkelstenenroute laten je kennismaken met de Dinkel. Op diverse plekken passeer je de meanderende Dinkel.

Kanoën op de Dinkel

Vanaf het moment dat je in de kano stapt vergeet je de alledaagse drukte en verwonder je je over wat er achter elke bocht verscholen ligt. Al peddelend word je bekeken door koeien die bij warm weer komen pootje baden in het water. De steile oeverkanten, tot wel 7 meter hoogte, zijn indrukwekkend en tevens het broedgebied van de zeldzame ijsvogel.

Let op: deze activiteit kan van 1 september tot 31 maart geboekt worden! Bij Adventure King en Actief Twente kun je deze tocht boeken.

contactinformatie

 

voorzieningen

Type
  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter