Steenfabriek De Werklust

Een unieke steenfabriek, waarvan alle onderdelen nog aanwezig zijn. Steenfabriek de werklust is een uniek monument van bedrijf en techniek.

Unieke Steenfabriek

De Werklust, alleen de naam is al prachtig. Langs de weg Oldenzaal-Losser duikt de fabriek plotseling op. De ringoven met in het midden de circa 45 meter hoge schoorsteen. De locatie is ook al zo uitzonderlijk. De meeste steenfabrieken zijn te vinden langs de kleirijke rivieren. Een rivier is echter in geen velden of wegen te bekennen. Behalve natuurlijk de Dinkel, maar dit is meer een beek dan een rivier. In de op één na laatste ijstijd, ongeveer 130.000 jaar geleden, kwam met landijs van Scandinavië in het dal bij Losser een keileempakket van 20-25 meter dikte terecht.

Het unieke van de steenfabriek is dat alle onderdelen nog aanwezig zijn. Van de kleigroeve tot de ringoven, waaruit het uiteindelijke product te voorschijn kwam. Hierin schuilt de potentie van het complex.

Rijksmonument

De Werklust is door zijn compleetheid en authenticiteit een uniek monument van bedrijf en techniek. Ook Monumentenzorg is deze mening toegedaan. In 1999 is het totale complex aangewezen als rijksmonument.

Actief

Bij de Steenfabriek kan boerengolf en handboogschieten worden gespeeld.

openingstijden

Geopend van 2 april tot en met 31 oktober. Maandag t/m woensdag alleen op reservering geopend. Donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Gesloten op 1e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 1e Pinksterdag,1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Of bekijk de website www.steenfabriekdewerklust.nl/

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag gesloten
woensdag gesloten
donderdag 12:30 - 17:00
vrijdag 12:30 - 17:00
zaterdag 12:30 - 17:00
zondag 12:30 - 17:00

Maandag t/m woensdag alleen via reservering geopend.


contactinformatie

voorzieningen

Type
  • Erfgoed
Activiteiten
  • Actief

Tip je vrienden

facebook twitter