Dr. W. Staringgroeve te Losser

Eén van de belangrijkste geologische vindplaatsen in Nederland is vernoemd naar de vermaarde geoloog dr. W.C.H. Staring. In 1853 publiceerde hij onder de titel ‘De steen van Losser’ een verslag over zijn vondsten van gesteenten met fossielen. Het was oud-NAM-medewerker W.F. Anderson die de groeve heeft laten uitgraven en later ook heeft behoed voor de ondergang. Anderson verzamelde een schat aan stenen en fossielen. Deze zijn te bewonderen in het Geologiemuseum in Losser.

In 1965 waren er plannen om op de Losserse es een woonwijk te bouwen. Op initiatief van W.F. Anderson, inwoner van Losser en verwoed amateur-geoloog, kwam een groepje amateur-geologen op het idee om de door Staring blootgelegde zandsteenbank opnieuw te ontsluiten. Deze keer werd al op vier meter diepte de zandsteen aangetroffen. Eromheen werd door de gemeente een plantsoen aangelegd en W.C. H. Staring kreeg de eer die hem toekwam: de groeve werd naar hem vernoemd en bij de ingang kwam een borstbeeld van hem te staan.

openingstijden

Individuele deelname, groepsarrangementen, begeleiding aanwezig. Alléén op afspraak geopend. Rondleiding in overleg. Minimaal 10 personen per rondleiding.

Via het contactformulier op geologiemuseumlosser.nl kan je een afspraak maken voor een bezoek aan het museum en de groeve.

Of bekijk de website www.geologiemuseumlosser.nl

contactinformatie

 

Andersonstraat
Losser

Tip je vrienden

facebook twitter