Aleida Leurinkhuis

Het Aleida Leurinkhuis (voormalig Bekhoes) is een voormalige zogenaamde Akkerburgerwoning die in 1955 is gerestaureerd en sindsdien bij de Protestantse Gemeente Losser in gebruik is als consistorie- en vergaderruimte. Het Aleida Leurinkhuis staat midden in het centrum van Losser. Het is van binnen niet te bezichtigen.

De oorspronkelijke naam van het Aleida Leurinkhuis is: Bekhuis. Dat betekent: bij de beek. Voorlangs dit pand liep vroeger de dorpsbeek. In vroeger tijden woonden er twee gezinnen in dit huis. Later kwam het in handen van de Protestantse gemeenschap die het liet verbouwen. Het is nu een plaats van samenkomst voor activiteiten en als consistorie.

Aleida Leurink werd geboren als dochter van de burgemeester van Enschede in 1682. In 1698 trouwde zij met Henricus Keller, predikant te Losser. Zij hield gedurende de jaren 1698 - 1754 een dagboek bij dat veel bijzonderheden geeft over het dagelijks leven in Losser in die tijd. Het dagboek is in particuliere handen.

Aleida Leurink heeft zelf nooit in het pand gewoond, maar bewoonde de toenmalige pastorie.

In 1954 is het pand geheel gerenoveerd en kreeg het zijn huidige naam.

In het Aleida Leurinkhuis hangt een wandpaneel afkomstig uit de kerk en ontdekt bij de restauratie van 1954. Het kwam vrij uit het beschot van de oude banken.

Het zijn eigenlijk 6 panelen die in een moderne lijst gevat zijn. Ze tonen de instrumenten uit het lijdensverhaal en zijn ingelegd in donkere en lichte kleuren. Ze geven de volgende afbeeldingen weer:

  • kromzwaard, lamp en 3 dobbelstenen

  • haan op baluster en geldbuidel met 3 zilverlingen

  • hamer, tang en 3 draadnagels

  • kruis, waaronder doodshoofd met bot

  • gekruiste lans en lans waarop spons en touw

  • ladder

Men vermoedt dat de panelen oorspronkelijk afkomstig zijn van een kansel en stammen uit de tijd dat de Martinuskerk nog in handen was van de Katholieken, dus van voor 1600.

Podcast

Beluister de podcast

Openingstijden

Niet van binnen te bezichtigen.


contactinformatie

 

Raadhuisplein 4
Losser

Tip je vrienden

facebook twitter