Landgoed De Snippert

Landgoed Snippert in Losser ligt tussen natuurgebieden Haagse Bos en Boerskotten. De blikvanger van de Snippert is de boerderij ’Judithhoeve’. Deze is genoemd naar de kleindochter van Albert Jan Blijdenstein (1829 - 1896), voormalig eigenaar van het landgoed en medeoprichter van de Heidemaatschappij.

Wandel over het landgoed de Snippert, tussen Losser en Oldenzaal. In augustus kleurt de heide prachtig paars, en bij warm weer biedt het bos verkoeling. Ga in de herfst op zoek naar tamme kastanjes en paddenstoelen. Geniet in het voorjaar van de bloeiende rododendrons.

De oorsprong

De veldnaam de Snippert (in het verlengde daarvan de benaming landgoed De Snippert) vind zijn oorsprong in een erve Snippert (voorheen in de zeventiende eeuw ‘den Snippenkaamp’ genoemd).
De bewoners van dat erve hadden aanvankelijk de naam Snippelink/Snippelinck/Snipperink, wat uiteindelijk in het midden van de achttiende eeuw, nog voordat een vaste familienaam verplicht werd, de familienaam Snippert werd.
De veldnaam 'De Snippert' komt voor het eerst voor op de veldminuut in het kadaster 1832 , waarbij het erve Snippert wat daar dan al een gevestigde naam is de ‘inspiratiebron’ is geweest voor deze veldnaam.
De Snippertweg van Losser naar het erve Snippert heette aanvankelijk ‘De weg van De Snippert naar Losser’, waarmee niet verwezen werd naar het gebied De Snippert maar naar het erve Snippert omdat die weg eindigde op het erf en de veldnaam nog niet bestond.

Judithhoeve

De Judithhoeve is genoemd naar de dochter van Helmich Benjamin Blijdenstein. Onder zijn leiding is het landgoed aangelegd met boerderij, akkers en landschappelijk gelegen weilanden, op gronden die door zijn vader, Albert Jan Blijdenstein, waren aangekocht. Evenals zijn vader heeft Helmich Blijdenstein een belangrijke bestuurlijke rol gespeeld in de Nederlandse Heide Maatschappij.In 1919 deed zich een trieste gebeurtenis voor. Op vijftigjarige leeftijd overleed Helmich Blijdenstein. De Heide Maatschappij plaatste een gedenksteen bij de boerderij.

Routes

Er zijn diverse routes over het landgoed. Zoals de verschillende bewegwijzerde routes van het wandelnetwerk Twente. De route met groene pijltjes is 3,7 km. De wandelnetwerkkaart kun je in onze webshop bestellen.

Wandeling Snippert 11 km
Wandelroute vanaf de Tourist info Losser via het Oldenzaalse Veen en het Haagse Bos naar landgoed De Snippert. Bestel de route wandeling Snippert.

Praktische info

  • Er zijn twee mogelijkheden om te parkeren. De parkeerplaats van Natuurmonumenten langs de provinciale weg van Oldenzaal naar Losser, bij hectometerpaaltje 2.1; hier staat ook een informatiepaneel van het wandelnetwerk.
  • Of bij deze parkeerplaats de zandweg vervolgen tot de boerderij Judithhoeve hier is ook een parkeerplaats met een paneel van het wandelnetwerk.
  • Honden welkom, mits aangelijnd.

contactinformatie

 

Oldenzaalsestraat
Losser

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Lichte helling

Tip je vrienden

facebook twitter