Landgoed Egheria

Op de top van Overijssel. Dit landgoed laat je letterlijk hoogte- en dieptepunten ervaren. Van beekdal De Helle naar bergtop De Tankenberg. Voor wandelaars en mountainbikers een hele klim. Egheria is Twente op zijn best; weilanden omzoomd met houtwallen en snelstromende beekjes in het bos.

Dat trekt niet alleen mensen aan maar ook allerlei soorten planten en dieren. Schrik niet als je in het bos een luid, miauwend geluid hoort. Het is een buizerd, een van de vijf soorten roofvogels die op het landgoed voorkomen. De havik scheert behendig tussen de bomen door, jagend op kleine vogels. Spectaculair hoe hij achter zijn prooi aan zit!

Het water in de beken en poelen is kristalhelder. Dat is precies wat de zeldzame kamsalamander nodig heeft. Hier leven voldoende watervlooien voor de jonge salamanders. De volwassen dieren verlaten het water en gaan in het omliggende bos op zoek naar wormen, duizendpoten, slakken en insecten. In het voorjaar is het hier een gekwaak van jewelste, de kikkers zijn weer op vrijersvoeten.

Erve Middelkamp

Vanuit een dicht bospad sta je ineens op een oud boerenerf. De boerderij Erve Middelkamp is nu een groepsaccommodatie van Drostes. Een ideale locatie voor familieweekenden, meerdaagse trainingen of workshops. De varkensstal is het kantoor van Natuurmonumenten. Ga in de hooischuur terug in de tijd en rust even uit: binnen of buiten op een picknickbank. Meestal scharrelen de kippetjes ook rond. Neem gerust een eitje mee als souvenir. Geniet van het uitzicht over het beekdal en luister ondertussen naar het getimmer van de specht. Eigenlijk is er ‘niets’ en dat is nu juist het mooie. Met een beetje geluk spot je een ree, valk of vos.

Als je in de hooischuur staat, kijk dan eens naar boven. Daar is onze vergaderruimte. Een glazen ruimte die we ook verhuren aan organisaties. Op deze plek komt inspiratie vanzelf bovendrijven.

Dassen Hendrik Pad

Het Dassen Hendrik Pad loopt achter Erve Middelkamp. Dassen Hendrik, zo heette boer Hendrik Tijdhof die iets verderop woonde. Hij wandelde langs de toenmalige dassenburcht naar Oldenzaal. Dassen Hendrik zou nooit geloofd hebben dat zijn naam nog eens in een wandelroute zou voorkomen. Aan bijnamen geen gebrek in Twente!

Over namen gesproken: De naam Egheria is de samenvoeging van de namen Egbert, Hendrik, Richard en Arnold. Dat waren de kinderen van de vorige landgoedeigenaar, textielfabrikant H.E. ten Cate. De naam verwijst echter ook naar de waternimf Egeria. Niet zo verwonderlijk want op het landgoed ontspringen vijf beken. Aan de voet van de Tankenberg vind je zelfs een bron met een kraantje.

Tankenberg

Het glooiende landschap doet je niet direct aan Twente denken. Dit is dan ook een uniek stukje Twente. In de ijstijd ontstonden hier hoge stuwwallen. De Tankenberg is met 85 meter de hoogste berg in Overijssel. Wat een uitzicht! Je kijkt tot ver in Duitsland.

Op de plek waar nu de koepel op de Tankenberg staat zou de tempel van Germaanse godin Tanfana hebben gestaan. De koepel bouwde men op een kruising van energiebanen, leylijnen. In de koepel met je rug tegen de muur schijn je de energie te kunnen voelen. Het proberen waard.

Geniet van het uitzicht en bedenk dat we deze plek moeten koesteren. Dat vraagt goed onderhoud en beheer.

Routes

De Paasbergroute van 8 km laat je kennismaken met dit prachtige gebied.

Bij de Stroper kun je ook diverse routes van het wandelnetwerk Twente oppakken. Er zijn ook twee kinderroutes die door dit gebied gaan. Elfje Dageraad van 4 km en de Oerrr route van 2 km.

De tocht van OERRR
De tocht van OERRR haal je bij Pannenkoekhoes De Stroper. Op de route en op de routepalen vind je nummers die overeenkomen met een natuurweetje of opdrachtje. Zo zie je nog eens wat! Want misschien spot je een ree in het hoge gras, springt 'Bennie de bosmuis' net voor je voeten langs of ontdek je een echte klimboom. Onderweg kun je in de oude Hooischuur kijken op erve Middelkamp en daar even uitrusten of picknicken aan een picknicktafel. De kipjes willen je vast gezelschap houden. De wandeltocht is ongeveer 2 km lang en daardoor perfect om ook met jonge kinderen te wandelen. Ze kunnen onderweg zelf de OERRR-pijlen zoeken, struinen, ontdekken en in bomen klimmen langs de paden.

Overnachten

Wil je overnachten in de buurt van Egheria. Dan kan dit bijvoorbeeld bij Hotel 't Kruisselt of Hotel De Grote Zwaan. Grote groepen kunnen terecht bij de Oerboerderij Erve Middelkamp of 't Keampke en ook zijn er diverse vakantiewoningen/ B&B's in de buurt zoals 't Keampke, Erve Steiboer en Hoge Bavel. De dichtstbijzijnde camping is de Sproakstee.

Praktische info

  • Parkeren is mogelijk bij Pannenkoekhoes de Stroper of bij Hotel de Grote Zwaan.
  • Het park is vrij toegankelijk van zonsopgang tot - zonsondergang.
  • Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

contactinformatie

 

Bentheimerstraat
7587 ND De Lutte

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Steile helling

Tip je vrienden

facebook twitter