Borgbeuningen

Borgbeuningen of De Borg is een havezate gelegen in de buurtschap Beuningen in de Nederlandse gemeente Losser. Het ligt ten zuiden van de Dinkel, ten westen van de weg Oldenzaal-Denekamp.

Geschiedenis

Vroeger was Borgbeuningen een van de vier havezaten van het richterambt Oldenzaal. Het wordt voor het eerst vermeld in het Calendarium van het Kapittel van Oldenzaal naar aanleiding van het overlijden van Geertruid van Dedem die 9 schepel gerst ex domo dicta Borch in Bonynge had geschonken. Later werd dit afgekocht door Herman van Twickelo. De schenking moet in het begin van de 15e eeuw hebben plaatsgevonden.

Sterrebos

Op Borgbeuningen is een belangrijk element uit de achttiende-eeuwse tuinaanleg bewaard gebleven in de vorm van een sterrebos met daarin twee vijvers waarvan één de vorm van een ster heeft, gelegen in een lus van de Dinkel. De Borgbosweg loopt door aan de oostkant van de weg Oldenzaal/Denekamp in het dorp Beuningen. Vanuit de Borgbosweg loop je het sterrenbos in.

Landgoed Singraven

Borgbeuningen en het Sterrebos behoren tot Landgoed Singraven. Landgoed Singraven beslaat ongeveer 500 hectare, waarvan ruim de helft bos en de rest voornamelijk landbouwgrond en natuur. Er is een grote variatie aan natuurschoon, mede door de aanwezigheid van de Dinkel. Er zijn veel mogelijkheden om wandelend of fietsend het landgoed te verkennen, bijvoorbeeld via uitgezette routes. Een deel van het landgoed bestaat uit een niet voor publiek toegankelijk stiltegebied. Hier komen zeldzame planten en dieren voor zoals ijsvogels en marters. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen, en de steeds aanwezige Dinkel.

Route

Wandelroute Beuningen - Singraven 8 km

Deze route leidt je door Beuningen en Landgoed Singraven en is schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp.
Een veelzijdige route met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen, en de steeds aanwezige Dinkel. Bestellen route Beuningen - Singraven

Praktische info

contactinformatie

 

Borgbosweg 6
7588 PN Beuningen

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Lichte helling

Tip je vrienden

facebook twitter