Natuurgebied ’t Lutterzand

Het natuurgebied Lutterzand is voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een gezellig dagje uit, genieten van de natuur. Het gebied is het gehele jaar toegankelijk waar u vrij kunt wandelen en fietsen op de daarvoor aangegeven paden.

Een absolute topper in de regio wat betreft de combinatie van natuur, ontspannen en genieten. Voor iedere Twentenaar staat Het Lutterzand synoniem voor plezierige uitstapjes, pootje baden in rivier de Dinkel en het ontdekken van de natuur.

De Dinkel

Verreweg het meest gefotografeerd is de bekende bocht in de Dinkel aan de westkant van dit 750 ha grote en uiterst gevarieerde natuurgebied. De rivier stroomt slingerend door het gebied en zorgt hier en daar voor mooie zandstroken en spectaculaire afkalvingen. Centimeter voor centimeter knaagt het stromende water hier stukjes van de oever af. Zeker bij hoog water gaat het soms hard. Zelfs de oudste en stevigste bomen leggen uiteindelijk het loodje en worden een prooi van de stroom. Dat levert steeds weer een iets ander totaalbeeld op, maar altijd even wonderlijk van schoonheid. De natuur en het glooiende landschap is gevarieerd met dennenbomen, loofbomen, jeneverbessen, zandverstuivingen en heidevelden. Het is ook een hemel op aarde voor tal van vogels en de oever van de Dinkel is het domein van de oeverzwaluw en de ijsvogel.

Horeca

Op bijna iedere fietskaart van Twente maakt dit gebied deel uit van de route. Bij de drie sfeerrijke horecagelegenheden kan men even heerlijk bijkomen op het terras of in het familierestaurant. Paviljoen Lutterzand ligt aan de rand van het Lutterzand op het vernieuwde terras kun je heerlijk genieten terwijl de kinderen zich kunnen vermaken in de speeltuin. Restaurant & Buitenplaats Florilympha, een heerlijke uitspanning in de bossen van het Lutterzand. Direct aan het terras van Florilympha ligt-midden in de natuur- een nostalgische 18-holes gravel midgetgolfbaan.

De Lutte Hutte is een horecagelegenheid midden in het bos. In het voorjaar en najaar is er een kampvuurtje waar de kinderen marshmallows kunnen bakken.In het zomerseizoen verkopen ze Italiaans schepijs.

Overnachten

Het Lutterzand biedt ook plek aan een rustiek gelegen natuurcamping Meuleman. Ook staan er zomerhuisjes verspreid tussen de bomen. Zo kun je de landgoed Lutterzand recreatiewoningen, Zommerhuuske en het Schrijvershuisje huren. Nabij het Lutterzand zijn ook diverse overnachtingsmogelijkheden zoals in Beuningen de IJsvogel en Dinkelzicht. In De Lutte nabij het Lutterzand heb je diverse campings: De Kunne, Dennenlust, Dinkelweide en De Bergboer. Ook vlakbij het Lutterzand ligt de vakantiewoning Dinkelhuuske en de camperplaats Erve Velpen. Liever een hotel dan hebben Ros van Twente, Landhuishotel De Bloemenbeek en De Twentse Nar een goede ligging ten opzichte van het Lutterzand.

Hoewel er veel mensen komen, is dit prachtige gebied altijd een oase van rust gebleven

Losloopgebied

De hond mag eventueel ook mee, mits die is aangelijnd. Er is één gebied aangewezen waar de honden los mogen lopen. Het losloopgebied grenst aan het water, zodat je viervoeter óók heerlijk kan spetteren.

contactinformatie

 

Lutterzandweg
De Lutte

voorzieningen

Type
  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter