Arboretum Poortbulten

Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten in De Lutte. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.

Oase van rust

Hoewel het park 130.000 bezoekers per jaar telt is het een oase van rust. Slingerende paadjes geven na elke bocht een nieuw uitzicht en bijzondere bomen en heesters dwingen je even te stoppen en te kijken. Vanuit de vogelkijkhut spot je soms de ijsvogel. Daar word je vanzelf stil van.

Unieke collectie van bomen en bloemen

Een park met 2500 verschillende bomen en heesters verdeeld over duizend soorten is natuurlijk al heel bijzonder. Maar ook de bloemen, planten, insecten en zoogdieren die er leven vind je niet overal.

Flora en fauna

Achter in het park staat een grote mammoetboom. De boom heeft een stamomtrek van bijna 6 meter. Van nature komt deze boom voor in Californie. Ook de watercipres die men plantte in 1949 is uniek. Het is één van de oudste exemplaren in Nederland.

Orchideeën

Door een aangepast maaibeleid en goede grondwatercondities bloeit de welriekende nachtorchis, biezenknoppen en muurhavikskruid. In het voorjaar is het een ware bloemenzee, met name bij de populieren in het poelenlandschap, het populetum.

Arboretum in het voorjaar
Arboretum in het voorjaar

Vlinders en vleermuizen

De combinatie van bomenweiden, kruidenrijke graslanden en vochtige bossen zijn van groot belang voor kwetsbare vlindersoorten. De zeldzame grote weerschijnvlinder is al vaak gespot in het Arboretum. Maar ook bijzondere paddenstoelensoorten als oranjerode hertenzwam treffen we hier aan. In het poelenlandschap voelen libellen, kikkers en verschillende soorten vleermuizen zich thuis.

Ter gelegenheid van het Jaar van de Botanische Tuinen in 2017 gaf PostNL een postzegelvel uit waarop tien bijzondere planten en bomen staan afgebeeld. De kansenboom uit Arboretum Poortbulten is één van kroonjuwelen op het postzegelvel.

Info over het Arboretum

Het Arboretum Poortbulten heeft een oppervlakte van 19 hectare waarvan het arboretum 8,6 hectare in beslag neemt. Het overige gebied bestaat uit: • een poelenlandschap met natuurlijke plantengroei; • bloemrijke kruidenvegetatie onder de bomen van het arboretumgedeelte; • een bosstrook.

In het Arboretum:
• een zwerfstenencollectie uit het tracé van de nabijgelegen autosnelweg A1;
• een bijenhuis;
• een informatiecentrum met regelmatig een tentoonstelling. Voor educatieve doeleinden zijn hier lesbrieven en folders aanwezig.
Schenkerij Poortbulten een ideale locatie voor een hapje, drankje, vergadering of feestje midden in de natuur.

Routes

Ommetje Arboretum Poort Bulten 1,8 km
In Arboretum Poort-Bulten is het in alle jaargetijden een kleurrijk feest. De bomen in dit park komen uit alle werelddelen!

Deze route gaat over halfverharde paden en is daarom ook goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. Het ommetje begint bij Schenkerij Poort-Bulten. De route is gemarkeerd met gele pijlen. Langs de route staan meerdere bankjes. Download hier de route ommetje Arboretum 1,8 km.

Wandelroute Arboretum 6 km
Deze route start bij Tourist info De Lutte en gaat door het centrum van De Lutte en door het Kerkebos om uiteindelijk bij de botanische tuin uit te komen. Bestel de Wandelroute Arboretum.

Vijver met vogelkijkhut
Vijver met vogelkijkhut

Rolstoelvriendelijk

Er is een rolstoelvriendelijke route en in Schenkerij Poort Bulten is een invalidentoilet. Schenkerij Poort Bulten is op maandag en dinsdag gesloten.

Praktische info

  • Er is een ruime parkeerplaats bij het Arboretum Poort Bulten, hier kun je vrij parkeren.
  • Honden zijn van harte welkom, mits aangelijnd.
  • Het park is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
  • Om naamborden bij bomen goed te kunnen lezen is het soms nodig om het pad te verlaten. Dat is geen probleem.

Bekijk de vlogs van Natuurmonumenten

Openingstijden

Hele jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang


contactinformatie

 

Lossersestraat 68
7587 PZ De Lutte

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Assistentiehonden toegestaan
  • Bruikbaar toilet
  • Elektrische rolstoeltoegankelijk
  • Rolstoeltoegankelijk

Tip je vrienden

facebook twitter