Natuurgebied De Zandbergen

Tussen Losser en de Duitse grens ligt een uitgestrekt bosgebied met een zeer gevarieerde flora en fauna, ideaal voor wandelingen of fietstochten. Van oorsprong is dit vooral een moeras- en heidegebied. De naam Oelemars betekent 'moeras waarin uilen voorkomen'.

Geschiedenis

In de late bronstijd of vroege ijzertijd hebben prehistorische bewoners hier een grafveld in gebruik gehad. Resten daarvan zijn rond 1960 gevonden. In de middeleeuwen lag aan de grens met het Wiggersveld een landweer, een beschermingswal waarlangs tegenwoordig een klootschietbaan gelegen is. Op negentiende-eeuwse kaarten is te zien dat er toen ter plaatse vooral natte heide te vinden was ten oosten van het riviertje de Dinkel. Tegenwoordig is er nauwelijks heide meer, wel is er een naaldbos met een open stuifzandvlakte in het midden. Ook staan er hier een daar nog jeneverbesstruiken. Dit stuk bos heet De Zandbergen en is in de negentiende eeuw aangeplant om zandverstuiving tegen te gaan.

Zandwinning

Het bedrijf dat zand op de Oelemars wint heeft die locatie niet voor niets gekozen. Er bevindt zich tot op flinke diepte bruikbaar zand. Het ligt hier sinds het Holoceen en het laatste gedeelte van het Pleistoceen, toen veel stuifzand in Twente werd neergelegd dat nu plaatselijk te vinden is tot een diepte van 11 tot 19 meter. De zandwinning is uit economisch oogpunt belangrijk omdat er veel vraag is naar zand voor de bouw en infrastructurele werken.

De Oelemars

De Oelemars ligt in het stroomgebied van het riviertje de Dinkel. In het noorden grenst de plas aan het bosgebied De Zandbergen. De Oelemars is vooral geliefd bij vogelliefhebbers. Deze vogels kunnen worden gespot vanuit een vogelkijkhut. Deze vogelkijkhut is eigendom van de gemeente Losser en is in beheer bij de plaatselijke vogelwerkgroep. Voor de hut zijn slikveldjes aangelegd, waar je bijvoorbeeld meeuwen en steltlopers kunt zien. Op de looproute van de toren naar de kijkhut kom je langs een vlonder, waar je zicht hebt op een oeverzwaluwenwand. Er zijn 240 nestplaatsen in de kunstmatige wand, waarvan elk jaar ongeveer 40-55% bezet is.

Vlakbij het terrein staat een grote uitkijktoren met een uitzicht tot ver in Twente en Duitsland. Midden vorige eeuw werden bij afgravingen diverse prehistorische attributen gevonden, zoals pijlpunten en restanten van mammoeten.

Uitkijktoren

Vlakbij het terrein staat een grote uitkijktoren met een uitzicht tot ver in Twente en Duitsland. Midden vorige eeuw werden bij afgravingen diverse prehistorische attributen gevonden, zoals pijlpunten en restanten van mammoeten. De Oelemars is ook een belangrijk vogelgebied. Aangezien de gemeente Losser weinig open water kent, groeide de Oelemars al tijdens de ontginning uit tot een gebied met veel waterpartijen. Dat bleek aantrekkelijk voor vogels. In de afgelopen jaren zijn in dit gebied een kleine tweehonderd vogelsoorten gespot.

Vernieuwde vlonder

Ook is er bij de Oelemars een vlonder waar je een prachtig uitzicht hebt.

Route

Wandel deze prachtige route langs De Zandbergen en het vogelreservaat De Oelemars en geniet van het uitzicht vanaf de 28m hoge uitkijktoren. Een wandelroute door de Zandbergen kun je downloaden. Van het wandelnetwerk starten ook routes op de parkeerplaats bij de uitkijktoren.

Praktische info

  • Honden welkom, mits aangelijnd.
  • Parkeren kan bij de uitkijktoren.
Of bekijk de website www.vwglosser.nl/

contactinformatie

 

Ravenhorsterweg
Losser

voorzieningen

Type
  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter