Natuurgebied Oelemars

Net buiten Losser, tegen de Duitse grens, ligt het natuurgebied de Oelemars.De Oelemars is vooral geliefd bij vogelliefhebbers. Deze vogels kunnen worden gespot vanuit een vogelkijkhut.

Net buiten Losser, tegen de Duitse grens, ligt het natuurgebied de Oelemars. Het is een gebied dat door de mens is gevormd. Ooit was het een hoogveenheidegebied, dat geleidelijk is gecultiveerd voor de landbouw en later voor de grootschalige zandwinning. Vrij recent is deze plas met omliggende gronden veranderd in een permanent natuurgebied, compleet met een aangelegd plas- en drasgebied, een speciale nestwand voor oeverzwaluwen en een observatiehut.

Uitkijktoren

Vlakbij het terrein staat een grote uitkijktoren met een uitzicht tot ver in Twente en Duitsland. Midden vorige eeuw werden bij afgravingen diverse prehistorische attributen gevonden, zoals pijlpunten en restanten van mammoeten. De Oelemars is ook een belangrijk vogelgebied. Aangezien de gemeente Losser weinig open water kent, groeide de Oelemars al tijdens de ontginning uit tot een gebied met veel waterpartijen. Dat bleek aantrekkelijk voor vogels. In de afgelopen jaren zijn in dit gebied een kleine tweehonderd vogelsoorten gespot.

Vernieuwde vlonder

Ook is er een vlonder waar je van een prachtig uitzicht kunt genieten.

contactinformatie

 

Grensweg/Ravenhorsterweg
Losser

Tip je vrienden

facebook twitter