Natuurgebied Duivelshof
Dit natuurgebied tussen de Lutte en Losser bestaat uit heide, bos, akkers en grasland. Boerderij Duivelshof is opgeknapt en maakt een belangrijk onderdeel uit van het gebied.
Variatie is het kenmerk van dit prachtige gebied tussen De Lutte en Losser met akkers, weidelanden, bos, heide en houtwallen. Over de herkomst van de naam wordt veelvuldig gespeculeerd. De landsheer in vroeger tijden zou zijn slecht betalende pachters soms opsluiten in zijn kelders om hen zo aan zich te onderwerpen.
Restauratie
In 2006 restaureerde Natuurmonumenten op Duivelshof een middeleeuws verdedigingsstelsel van grachten en wallen rondom de boerderij. In de grachten blijft het water nu weer langer staan. Ook is een perceel grasland afgeplagd, zodat heide en bijzondere planten weer kans krijgen. Zo profiteert klokjesgentiaan hiervan. Zijn aanwezigheid is van levensbelang voor een vlinder als het gentiaanblauwtje. die haar eitjes afzet op deze plant.
Bosbewoners van Duivelshof zijn onder meer das, ree en steenmarter, vijf soorten roofvogels, drie soorten uilen en vijf soorten spechten. Op de heide groeien beenbreek, moeraswolfsklauw en welriekende nachtorchis. Natuurmonumenten plagt daarvoor geregeld stukjes heide en verbindt die met elkaar, zodat deze bijzondere planten een plek hebben. In het bos langs de Snoeyinksbeek komen sleutelbloemen voor. Onder de bomen staan hazelaar, hulst en maagdenpalm.
Routes
Vanaf de parkeerplaats bij het Duivelshof starten twee routes van het wandelnetwerk. Wil je een langere route dan is onze Duivelshofroute van 9 of 14 km een aanrader.
Praktische info
- De parkeerplaats is op de kruising van de Lossersestraat en de Duivelshofbosweg in De Lutte.
- Honden zijn welkom mits aangelijnd.
In ons blog ontdek het Duivelshof lees je meer over het natuurgebied.
contactinformatie
Lossersestraat
Losser/De Lutte