Natuurgebied Haagse Bos

Natuurgebied dat nog een verborgen pareltje is. Geniet volop van de diverse natuur die het Haagse Bos te bieden heeft!

Het Haagse Bos was vroeger een productiebos. Bomen werden er geplant voor de houtproductie. Dankzij de inzet van boswachters van Natuurmonumenten is het Haagse Bos nu een meer natuurlijk bos. Het Haagse bos ligt tussen Oldenzaal en Losser.

Geschiedenis

Het Haagse Bos werd hoofdzakelijk ingericht voor houtproductie. Er werden rabatten (verhoogde kweekbedden) aangelegd waarop jonge naaldbomen werden geplant. De Snippert kent een duidelijk ander karakter. Ten behoeve van de wildstand en voor houtproductie verrezen hier bossen met douglas, lariks, grove den en eik. Er werden lanen aangelegd en landbouwgronden ingericht. Midden op het landgoed werd in 1912 een boerderij gerealiseerd: de Judithhoeve. De Judithhoeve is genoemd naar de dochter van Helmich Benjamin Blijdenstein. Onder zijn leiding is het landgoed aangelegd op gronden die door zijn vader, Albert Jan, waren aangekocht. Evenals zijn vader heeft Helmich Blijdenstein een bestuurlijke rol gespeeld bij de Heidemij. Helmich overleed in 1919 op vijftigjarige leeftijd. De Heidemij plaatste ter herinnering een gedenksteen bij de boerderij en plantte een lindeboom. Zowel de boerderij, de gedenksteen alsmede lindeboom zijn opgenomen op de gemeentelijke monumentenlijst vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. De markesteen aan de Haagsebosweg heette “Haegenbroeick bij de Oldenzaalse veenweg”. Haagse Bos is een verbastering van Haagerbrook.

Aangekocht door Natuurmonumenten

Toen in 1928 de Natuurschoonwet van kracht werd behoorden het Haagse Bosch en de Snippert tot de eerste landgoederen die onder deze wet werden opengesteld. De Snippert en het Haagse Bos werden in respectievelijk 1965 en 1969 aangekocht door Natuurmonumenten. Door middel van natuurlijk beheer werden de productiebossen omgevormd naar natuurlijke bossen. Het gevarieerde en natuurlijke bos dat ontstaat, trekt meer dieren en planten. Op de beide landgoederen komen verschillende soorten spechten, zwarte mezen, kuifmezen en vuurgoudhaantjes voor. Onder de bomen op de Snippert staan bijzondere planten als grootbloemige muur, klaverzuring en bosaardbei. Op de oude graslanden van het Haagse Bos verwijdert Natuurmonumenten de rijke voedsellaag, waardoor natte heide en blauwe knoop hier weer groeien.

Routes

Met de fietsroute rondom Losser kom je door het Haagse Bos.

Door het gebied zijn ook diverse routes van het wandelnetwerk.

Overnachten

In het gebied Haagse Bos kun je overnachten bij Erve Punte. Dit is een camping maar ook hebben ze vijf boerderijkamers.
Zoek je een groepsaccommodatie of vakantiehuis dan ben je bij landgoed 't Borghuis aan het juiste adres.

Praktische info

  • Het Haagse Bos ligt tussen Oldenzaal en Losser. Er zijn twee parkeerplaatsen aan de Oldenzaalsestraat (afslag Judithhoeve) en de zandweg uitrijden dan kun je bij de Judithhoeve parkeren. Bij beide parkeerplaatsen kun je starten met het wandelnetwerk.
  • Honden welkom mits aangelijnd.

contactinformatie

 

Oldenzaalsestraat
Losser

Tip je vrienden

facebook twitter