Op bezoek bij

Op bezoek bij Emsflower

Geschreven door

Bianca

Leestijd 6 minuten 828 x bekeken

Voor onze rubriek 'op bezoek bij' waren Elke en ik op bezoek bij Jose Kuipers. Jose Kuipers is werkzaam bij Erlebnispark Emsflower en is de zus van eigenaren Tom en Bart Kuipers. Emsflower ligt net over de grens bij De Lutte.

Hoe is Emsflower ontstaan?

Het bedrijf is in 1954 opgericht in De Lutte door mijn opa Jan Kuipers en opgevolgd door mijn vader Bennie Kuipers. Inmiddels zijn mijn broers Tom en Bart de eigenaren. Mijn vader is nog wel steeds werkzaam in het bedrijf. Emsflower is van oorsprong natuurlijk een kwekerij van pot- en perkplanten en is gestart in Nederland. Daarna zijn ze toch in Duitsland beland want daar hebben ze grotere stukken grond om zo'n grote kas neer te zetten. Tevens is het een hele goede uitvalsbasis direct op de kruising van de snelwegen A30 A31, aangezien wij de planten door heel Europa uitleveren.

Jose Kuipers
Jose Kuipers

De mensen hier in de omgeving Emsbüren vonden het allemaal zo interessant van 'wat komt hier'? De eigenaren (mijn vader en broers), werden steeds drukker met rondleidingen geven aan mensen die dat interessant vonden. Ze vonden het heel erg leuk om te doen, maar het stoorde wel in hun dagelijkse werkzaamheden. Ze kwamen er achter dat er wel interesse was om er meer over te weten, dus toen hadden ze zoiets van 'wat gaan we ermee doen'? Toen hebben ze ervoor gekozen om mensen het proces te laten zien.

De doelgroep 'gezinnen' is erbij gekomen, hoe is dat zo gekomen?

In het begin vonden de meeste mensen de productie heel erg interessant, maar dat biedt natuurlijk nog geen uitje voor een hele dag. We wilden graag gezinnen wat meer aantrekken, dus hebben wij langzaam aan steeds meer daarin gerealiseerd zoals de speeltuin, speeltoestellen, terras en de vlindertuin.

Op dit moment zijn wij buiten bij het terras ook aan het uitbreiden. Er komt een waterval, een buitenvoliere met tropische vogels en een kinderwaterspeelplaats.

Speeltuin binnen
Speeltuin binnen

Waar komen de meeste bezoekers vandaan?

75% van de bezoekers komt uit Duitsland en 25% vanuit Nederland. Veel bezoekers uit de regio maar ook vanuit vakantieparken. We ontvangen veel gezinnen en doordeweeks veel 65 plussers die o.a. met busreizen komen.

Hoe is de naam Emsflower ontstaan?

Het is een mix van 'Ems' en 'Flower'. 'Ems' komt van Emsbüren (de plaats) en 'Flower' natuurlijk van bloem/plant.

Lori papegaai
Lori papegaai

Wat is er allemaal te doen voor bezoekers?

Mensen kunnen hier een kijkje nemen achter de schermen van de kwekerij, hoe het productieproces van pot- en perkplanten gaat. Je loopt dan over de brug en beneden zie je het arbeidsproces. Wij hebben ook een afdeling 'toekomst'. Daar kunnen mensen zien wat de nieuwste technieken zijn in kwekerijen. We hebben bijvoorbeeld sla op water, mensen kennen dit vaak alleen dat het in de grond staat. We hebben er nu ook een informatief filmpje bij.
We hebben de tropische tuin met tropische planten en dieren. Inmiddels zijn er aapjes, stokstaartjes, krokodillen, kleine lori papegaai waarbij je ook in de kooi kan en die je kan voeren, de vlindertuin, grotere papegaaien.

Verder natuurlijk nog de speeltoestellen en het binnen- en buitenterras voor de ouders. Elke zondag is er nog een ontbijtbuffet en met bepaalde feestdagen hebben wij ook een brunch.
Kinderfeestjes zijn er ook veel. Er kan dan ook een voerronde met een dierverzorger worden bijgeboekt. Dat duurt drie kwartier en dan ga je met de dierenverzorger en jouw vriendjes op pad en dan ga je de stokstaartjes voeren en de papegaaitjes en de aapjes. De jarige mag natuurlijk het meeste doen en de rest is ook actief daarbij. Daarna sluiten ze in het restaurant af met patatjes, chickennuggets, ijsje en onbeperkt appelsap en water. Daarna kunnen ze nog lekker in de speeltuin spelen.

De verbinding met ons tuincentrum 'Gartenwelt Emsburen' is ook erg aantrekkelijk. Het tuincentrum bevind zich direct tegenover ons. Bezoekers kunnen daar onze eigen gekweekte planten kopen maar ook decoratie voor in huis of zelfs jacuzzi's en barbecues. Alle bezoekers krijgen bij entree van het park ook nog een leuke kortingsbon die ze op de dag van bezoek in het tuincentrum kunnen besteden. Omgekeerd hebben de klanten van het tuincentrum weer leuke acties voor het park.

Wat is jouw functie binnen Emsflower en hoe ziet jouw dag eruit?

Ik ben eigenlijk een maatje van alles. Ik stuur de receptie aan en de medewerkers in het restaurant. Daarbij zorg ik ook voor de reclame, samenwerkingen, contacten met busmaatschappijen, campings en hotels, arrangementen ontwikkelen.
Mijn dag ziet er elke dag anders uit. Ik weet s'ochtends niet hoe mijn dag er uit gaat zien. Soms moet je bijvoorbeeld ergens bijspringen of iets overnemen.

Wat vind je het allerleukste aan werken binnen Emsflower?

Dat elke dag anders is. De afwisseling is ontzettend leuk.

Hoeveel bezoekers hebben jullie ongeveer per jaar?

Twee- tot driehonderd duizend. Misschien komen we daar dit jaar ook wel bovenuit. Mensen kennen het steeds meer.

Wat is de grootste verandering bij Emsflower van de afgelopen tijd?

De laatste jaren toch wel echt de groei en bekendheid. Sinds de corona regels zijn vervallen zijn de bezoekersaantallen ontzettend gestegen. Voor de gasten is de verbouwing op het terras een grote verandering. Straks kunnen gasten hier met mooi weer ook naartoe.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

De groei doorzetten. En grootse plannen? Mijn vader heeft er vast heel veel in zijn hoofd, maar dat durf ik zo niet te zeggen. Ook zouden ze het leuk vinden om meer schoolreisjes te ontvangen, hier doen ze nu ook promotie voor.

Waarom komen de mensen op bezoek bij Emsflower?

Omdat ze een leuke dag willen beleven met hun familie. Het is voor jong en oud. Daarnaast vinden veel ouders het ook wel belangrijk dat kinderen er van leren. Bijvoorbeeld hoe een tomaat groeit, en dat je hem daarna weer kan proeven in het restaurant.

Van 0 tot 100 jaar is het leuk, dat is wel heel bijzonder!

Je komt van oorsprong uit De Lutte, wat vind je zelf het mooiste plekje in de Schatkamer van Twente?

Het Hakenberg vind ik het mooiste plekje, daar liggen mijn "roots".

Tip! Het Emsflower arrangement!

Maak gebruik van het Emsflower arrangement. Je meldt je bij de Tourist Info in De Lutte waar je de toeristische autoroute met toegangsbewijs voor Emsflower en een consumptiebon ontvangt. Tijdens dit bezoek kan je in het restaurant genieten van koffie met gebak. Wij hebben de Kaffee mit Kuchen even voor je getest... en goedgekeurd!

Kaffee mit Kuchen
Kaffee mit Kuchen

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Bianca

Meer verhalen uit Losser

 1. Zien & Doen

  Tourist info geeft Kerstagenda uit

  Geschreven door Bianca
 2. Zien & Doen

  Midwinterhoornblazen in de Schatkamer van Twente

  Geschreven door Nienke
 3. Zien & Doen

  Tips voor de decembermaand

  Geschreven door Elke
 4. Zien & Doen

  Actieve uitjes in de gemeente Losser

  Geschreven door José

Tip je vrienden

facebook twitter