St. Plechelmuskerk De Lutte

De RK kerk is gewijd aan de heilige Plechelmus. De huidige kerk is in 1931 gebouwd op de fundamenten van de oude Waterstaatskerk uit 1831 naar ontwerp van architect C. Hardeman uit Oldenzaal. Ter ere van de nieuwe kerk bevindt zich in het voorportaal een steen die gelegd is door toenmalig pastoor J.C. Rüding bij de ingebruikname op het eeuwfeest op 1 september 1931.

De kerk is ten opzichte van zijn voorganger qua oriëntatie 180 graden gedraaid. Daarnaast zijn o.a. het oorspronkelijke bankenplan, de gebrandschilderde ramen, de deuren met glas-in-loodramen en twee kroonluchters van de oude Waterstaatskerk overgebracht naar de nieuwe kerk.

Een tweetal kroonluchters, het kruis bij de gedachteniskapel en de doopvont stammen nog uit de oude waterstaatskerk van 1831. Ook de meeste van de gebrandschilderde ramen van o.a. de de eerste generatie F. Nicholas en Zn uit Roermond dateren uit die periode. De Kruiswegstaties (olieverf op koper)dateren uit 1915.

Het prachtige mechanische BAG-orgel, geplaatst in 2004, is in de oorspronkelijke ronde vorm gebouwd waardoor het mooie gebrandschilderde raam, voorstellende de H. Maagsd Caecilia met luit, weer in al zijn pracht zichtbaar is geworden.

Sinds 2003 is de kerk opgenomen op de gemeentelijke monumentenlijst.

contactinformatie

 

Plechelmusstraat 7
7587NH De Lutte

0541-551203

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Assistentiehonden toegestaan
  • Invalidenparkeerplaats
  • Rolstoeltoegankelijk

Tip je vrienden

facebook twitter