Heilige Gerardus Majella kerk

Katholieke kerk in Overdinkel.Gerardus Majella leefde van 1726 tot 1755 in Italië, vlakbij Napels. Hij was lekenbroeder bij de kloostergemeenschap van de redemptoristen. Katholieken vereren hem als de beschermer van kleermakers, portiers en zwangere vrouwen. In 1912 trok de eerste processie ter ere van Gerardus Majella in Overdinkel rond, het begin van een religieuze traditie die het dorp tot de grootste bedevaartplaats van Twente maakte.

Kapelaan Gerardus van Laak

In 1907 kreeg de Losserse kapelaan Gerardus van Laak van de aartsbisschop van Utrecht de opdracht om aan de grens met Duitsland een parochie te stichten. De parochie was bedoeld voor de textielarbeiders en hun gezinnen, die massaal in deze streek waren komen wonen. Schenking van grond door twee families maakte het mogelijk om een parochiekerk te bouwen aan de weg van Losser naar Gronau. Deze weg voerde over het riviertje de Dinkel, waaraan Overdinkel zijn naam ontleent.

Kerk

Het was een doordachte zet om in Overdinkel een kerk te bouwen. De kerken in Gronau en Losser zaten namelijk erg vol. Bovendien was het soms onmogelijk om deze kerken te bereiken, vanwege de overstromende Dinkel die de wegen in grote modderpoelen veranderde.

Nieuw ontstaan dorp

Van Laak wachtte een zware taak: het bijna nieuw ontstane dorp, dat ongeveer 1600 inwoners had, bestond voor de helft uit katholieken en de andere helft uit protestanten. Vooral de textielarbeiders uit Friesland en Noordwest-Overijssel waren protestanten. Hij wijdde de nieuwgebouwde kerk aan Gerardus Majella, in wie Van Laak een onbeperkt vertrouwen stelde en een groot voorbeeld zag.

Gerardus Majella

Gerardus Majella leefde van 1726 tot 1755 in Italië, vlakbij Napels. Hij was lekenbroeder bij de kloostergemeenschap van de redemptoristen. Katholieken vereren hem als de beschermer van kleermakers, portiers en zwangere vrouwen. In 1912 trok de eerste processie ter ere van Gerardus Majella in Overdinkel rond, het begin van een religieuze traditie die het dorp tot de grootste bedevaartplaats van Twente maakte.

Processie

In de jaren dertig kwamen er wel twintigduizend pelgrims naar de processie, die tot in de huidige tijd op 16 oktober of de zondag daaropvolgend een jaarlijks terugkerend evenement is gebleven. Van heinde en verre komen nog steeds duizenden pelgrims op de bidtocht af.

contactinformatie

 

Hoofdstraat 78
Overdinkel

053-5381304

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Invalidenparkeerplaats

Tip je vrienden

facebook twitter